1. Laptele vegetal (de soia sau de orez)
- Este singura alternativa pentru cei care sunt alergici la lactoza sau la proteinele laptelui de vaca.
- Majoritatea formulelor sunt imbogatite cu calciu si izoflavone, care pot preveni osteoporoza, reduce riscul bolilor cardio-vasculare si al aparitiei diabetului si cancerului de san, colon, prostata si gastric.
- Bineinteles, nu continte grasimi de provenienta animala si are un continut scazut de grasimi vegetale.
Recomandarea noastra: Lapte vegetal ecologic cu calciu Provamel, 11 lei (1l)
Importator: Naturaland (www.naturaland.ro)
2. Siropul de artar
- Este o sursa naturala de zaharuri sanatoase (comparativ cu cele din zahar).
- Se poate folosi ca indulcitor si aromatizant. Renumite sunt clatitele cu sirop de artar, dar poate fi folosit la o multime de alte delicatese.
- Valori nutritive pentru 100g: carbohidrati 66g, grasime 0g, proteine 0g.
Recomandarea noastra: Sirop de artar, 28 lei (250 ml)
Importator: Naturaland (www.naturaland.ro)
3. Pastele fainoase din cereale integrale
- Aceste paste fainoase au fost obtinute prin laminare si nu prin extrudare (presare), pastrandu-se astfel structura fibrei si neincalzindu-se aluatul.
- Apa folosita nu este din reteua de alimentare ci provine de la un izvor de munte iar uscarea s-a facut la temperaturi joase.
- Faina folosita la aceste paste fainoase este integrala, adica contine intreg bobul de grau si pastreaza toate componentele acestuia.
- Printre pastele fainoase integrale promovate de producatorii de hrana organica se numara si cele din spelta (Triticum spelta), o specie de cereala primitiva nemodificata de 8.000 de ani. Celtii si vechii egipteni au cultivat spelta si au laudat-o pentru calitatile ei. Spre deosebire de grau aceasta ramane dupa recoltare protejata de palee si are un gust mai intens, amintind de cel de nuca.
Recomandarile noastre: Tagliatelle spelta integral, 6,9 lei (400g)
Producator: Petras Bio (www.petrasbio.ro)
4. Painea integrala
- Contrar asteptarilor noastre, painea pe care o gasim in supermarketuri si in brutarii sub numele de paine neagra sau integrala cel mai adesea nu este altceva decat paine alba, colorata cu faina de malt. Nemaivorbind de conservantii careo pastreaza proaspata chiar si o saptamana.
- Painea integrala veritabila trebuie sa contina boabe de secara macinate, apa, tarate din malt de grau, faina de secara, faina de grau , sare, drojdie si nimic altceva. Fara aditivi alimentari de sinteza precum emulgatori, amelioratori, indulcitori, conservanti, afanatori, etc.
- Valoare nutritiva pentru 100g de paine: proteine 5.4g, grasimi 1.3g, carbohidrati 38.3 g, fibre alimentare 7.7g.
Recomandarea noastra: Paine integrala hipocalorica din secara, 5.7 lei (250g)
Importator: Naturaland (www.naturaland.ro)
5. Zaharul brun
- Obtinut prin procedee simple bazate pe principiul pastrarii melasei naturale a trestiei de zahar si nu pe extragerea (rafinarea) ei. Aceasta diferenta face ca zaharul din trestie, nerafinat, sa posede o culoare si aroma superioara, naturala si sa contina vitamine si minerale naturale (K, Ca, Mg, P, Na, Fe, S).
- Este recomandat din punct de vedere terapeutic in diete fara grasimi, fara sare, vegetariene, fara gluten, in diete regenerante si vitalizante, in tratamentele cu plante sau tincturi,etc.
Recomandarea noastra: Zahar brun nerafinat, 8.6 lei (500g)
Importator: Naturaland (www.naturaland.ro)