Chiar si atunci cand nu tii o dieta stricta, este important sa respecti cateva reguli de baza precum: evitarea preparatelor prajite in exces, ori excluderea din dieta a unor asocieri alimentare nepotrivite.
Cea mai folosita scuza de catre cele care nu reusesc sa scape de kilogramele in plus este ca timpul nu le permite sa gateasca mancare sanatoasa, asa ca trebuie sa consume fel de fel de preparate de tip fast-food ori semipreparate nesanatoase.
Intr-adevar, este extrem de greu sa te abtii si sa faci alegerile sanatoase atunci cand ajungi acasa, dupa 8-10 ore petrecute la birou, lihnita si cu nervii la pamant. Insa nu este imposibil! Tot ce trebuie sa faci este sa inveti cateva retete rapide, pe care sa le poti face in maximum 30 de minute, pentru a fi mereu pregatita pentru situatiile-limita, in care esti infometata si nu ai nimic gatit. Mai mult decat atat, este foarte important si sa fie retete simple, pe care sa le poti face cu ce ai prin frigider, intrucat sunt sigura ca daca pleci infometata la cumparaturi, nu numai ca vei cumpara o multime de alimente nepotrivite, dar te vei opri si in zona fast-food-urilor pentru a-ti potoli pentru moment foamea.
Tuturor ne plac pastele si in orice bucatarie se gasesc, sub o forma sau alta. Fie ca vorbim de spaghetti, pene, fusilli ori tagliatelle, atunci cand vorbim de paste ne gandim la fel de fel de combinatii, intrucat aceastea sunt extrem de versatile. O alegere perfecta pentru momentele in care esti pe fuga, dar nu vrei totusi sa calci stramb si sa mananci cine stie ce prostioare, sunt pastele cu ton. Iata o reteta simpla de salata cu paste si ton, pe care o faci in mai putin de 30 de minute.
Iti trebuie: paste (daca vrei ca mancarea din farfurie sa arate spectaculos si sa te imbie si vizual, atunci iti recomand sa alegi penne in 3 culori), o conserva de ton in suc propriu, ceapa verde, rosii cherry, salata verde, porumb, condimente.
Pune pastele la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj. Pana cand pastele sunt gata, curata si marunteste toate lugumele pe care le amesteci, intr-un bol, cu tonul si porumbul, scurs in prealabil. La final, adauga pastele si condimenteaza dupa gust. E simplu, nu? Totusi, pe cat de simplu e, pe atat de gustos. Pofta buna!
Orezul cu creveti reprezinta, de asemenea, o alegere buna in zilele in care suntem pe graba si vrem sa mancam ceva gustos si sanatos. Pregatirea acestui preparat nu iti va lua mai mult de 35 de minute.
Ai nevoie de: o ceasca de orez, 3 cesti de apa, 3 linguri de unt, 3 linguri de ulei de masline, 2 linguri de zeama de lamaie, 2 catei de usturoi pisat, un sfert de ceasca de patrunjel tocat si creveti.
Pune orezul si apa la fiert, la foc mic. Adauga peste un praf de sare. Lasa la fiert pana cand apa se evapora (va dura in jur de 20-25 de minute).
In acelasi timp, pune intr-o tigaie incinsa untul si uleiul de masline, la foc mediu. Cand untul si uleiul de masline se contopesc, pune usturoiul peste si lasa-l sa se caleasca pret de 1 minut, 2. Adauga zeama de lamaie si lasa focul mic, apoi pune peste crevetii si lasa totul pe foc pana cand crevetii isi schimba culoarea, devenind roz (intre 5-7 minute). Dupa ce isi schimba culoarea, adauga patrunjelul si amesteca, iar peste 1 minut ia tigaia de pe foc.
La final, aseaza orezul in farfurie, iar peste adauga crevetii in sos. Pofta buna!
Daca ai doar 20 de minute la dispozitie pentru pregatirea mesei, atunci salata de cuscus este ceea ce iti trebuie!
Ingrediente: 150 g de cuscus, o lingura de unt, 140 de g de branza halloumi (o poti inlocui cu orice alt tip de branza de capra/ oaie), 1 lingura de sos de chilli, 50 ml de iaurt dietetic, 1 ardei iute, 25 g de rucola si condimente, dupa gust.
Se pune cuscusul la fiert, respectand indicatiile de pe ambalaj. Se adauga condimentele, dupa gust, apoi untul si se lasa la fiert, la foc mic, acoperindu-se cu un capac. Intre timp, incalzeste o tigaie antiaderenta si pune branza, taiata in felii de dimensiuni medii. Atunci cand prinde o culoare aurie pe o parte, intoarce branza si las-o sa se faca si pe partea cealalta.
Cand cuscusul este gata, aseaza-l intr-un bol, cu bucatile de branza deasupra.
Intr-un bol de dimensiuni reduse pune iaurtul, pe care il amesteci cu sosul de chilli si, la final, il pui peste bucatile de branza. Adauga si cateva frunze de rucola proaspete si gata! Ai obtinut o salata rapida si sanatoasa!
Supa-crema cu ardei copti si rosii te scoate din impas atunci cand vrei ceva rapid, dar in acelasi timp deosebit. Pentru prepararea acesteia ai nevoie de: 1 lingura ulei de masline, 1 ceaapa mare maruntita, 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita piper rosu, 250 g de rosii coapte maruntite , 1 cana de supa de legume, 200 g ardei copti taiati in bucati mari si bine scursi, 150 g piure de rosii si cateva frunze de busuioc, pentru decor.
Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Caleste in ulei ceapa, apoi adauga si piusturoiul, impreuna cu piperul rosu si amesteca tip de 1 minut. Apoi, pune peste: rosiile maruntite, bulionul, ardeii copti si supa de legume. Dupa 8 minute opreste focul si pune toata compozitia intr-un blender. Mixeaza pana cand are textura unei creme si asezoneaz-o cu sare si piper, dupa gust.
Pont: pentru rasfat total serveste supa-crema alaturi de paine prajita unsa cu humus. Pofta buna!
Stim ca atunci cand esti la cura, cel mai des iti zboara gandul la un desert delicios si hipercaloric, asa ca trebuie sa ai pregatite si cateva retete pentru un desert dietetic, intrucat cu cat nivelul glicemiei tale va fi mai mic, cu atat poftele tale, dar si riscul de a renunta la dieta, va fi mai mare.
Iti sugerez o reteta simpla, rapida si delicioasa, de placinta crocanta de mere. Ai nevoie de: 4 cani de mere decojite si feliate, 2 linguri de sirop de artar, 1 lingurita de scortisoara, o jumatate de cana de fulgi de ovaz, 2 linguri de zahar brun, 2 linguri de faina integrala, 1 lingura de unt.
Incalzeste cuptorul la o temperatura de 375 grade. In acest timp, intr-o tava de copt amesteca merele, siropul de artar si o jumatate de lingurita de scortisoara. Separat, intr-un bol, amesteca ingredientele ramase (jumatate de lingurita de scortisoara, fulgii de ovaz, zaharul brun, faina integrala si untul). Compozitia obtinuta o adaugi peste cea din tava de copt. Introdu tava in cuptor, unde va sta timp de 30 de minute.
Spor la treaba!