"Începem să avem comedii negre, cu umor, filme făcute de o generație foarte tânără, unii încă studenți, regizori care dau dovadă de o maturitate admirabilă în ceea ce privește abordarea scenariului și lucrul cu actorii. Sunt filme diverse, dar le unește dorința de a explora zone pe care cinematograful românesc nu le frecventează: thrillerul psihologic - În ataș (R. Mircea Bobîna) - , spațiul cosmic - Omulan! (R. Matei Branea) -, viața de student cu toate incidentele și substanțele aferente - Închirirez mansardă, rog seriozitate (R. Sorin Tănase) -, o revizitare artistică a unui trecut crâncen - Black Friday (R. Roxana Stroe) - și un sfârșit abrupt și poetic al copilăriei - Vacanță la țară (R. Andrei Tănase)", a declara Cristi Mărculescu, selecționerul festivalului.
Dracula Film Festival este singurul festival de gen din România care are o competiție de scurtmetraj autohton.
De asemenea, în cadrul Dracula Film Festival va avea loc proiecția primului film românesc 3D, Dopul scuză mijloacele (R. Mihai Ionescu, 30 min), care este o comedie neagră despre un nefericit ce rămâne blocat într-o gaură de canal care le oferă concetățenilor ocazia de a a-și reevalua viețile, societatea și prioritățile.
Între Kafka și Caragiale, fabula SF a lui Mihai Ionescu este unul dintre cele mai interesante și copioase scurtmetraje autohtone.
Proiecția 3D a filmului va avea loc la Cinema One, duminică, 11 octombrie (programul va fi publicat în curând pe site), și va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul filmului, Mihai Ionescu, și Eugen Kelemen, post-production manager.
Mai jos vei găsi mai multe detalii despre scurtmetrajele românești din competiția Dracula Film Festival:
Închiriez mansardă, rog seriozitate (R. Sorin Tănase, 14 min)
Comedie neagră despre proprietari și chriași cu droguri și aspirine, ale tinereții valuri și incidente care pot schimba radical destinul tuturor celor implicați într-un deces cu cauze dubioase. Un tur de forță umoristic pur și simplu spumos.
Black Friday (R. Roxana Stroe, 21 min)
Este o zi care oricare alta în Republica Socialistă România. Doar că unul câte unul și doi câte doi cetățenii încep să cadă secerați prin parcarea din spatele blocului. Cauza este ceva mult mai parșiv decât orice demență răzbunătoare.
Omulan! (R. Matei Branea, 15 min)
Omulețul mucalit, pragmatic și aventurier pleacă prin cosmos în căutarea divinității. După o serie de întâlniri cu animale și ecosisteme fantastice, nobila lui expediție se împotmolește în amor și alcool. O animație savuroasă și tupeistă.
Vacanță la țară (R. Andrei Tănase, 22 min)
Lăsați la bunici, doi adolescenți se plictisesc teribil. Cercurile misterioase din lanul de grâu le vor da un motiv de investigație, aventură și oroare. O dramă despre sfârșitul copilăriei.
În ataș (R. Mircea Bobîna, 18 min)
Un soldat din Republica Moldova, recent întors din Afganistan, trebuie să-și pună ordine în viață și să-și ajute fostul camarad de arme, internat de autoritățile sovietice într-un ospiciu. Dar realitatea 80-istă a Chișinăului începe să fie foarte elastică.
Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta.
Dracula Film Festival este un festival competițional - în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy - și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).