E destul de greu, avand in vedere ca trebuie sa vezi multe lucruri ca si cand le-ai vedea pentru prima oara, sa te inspaimanti, sa fii fascinata. A vedea lumea din perspectiva copilului inseamna sa nu stii ce inseamna timpul si sa fii curioasa peste masura. Inseamna sa nu stii de ce unele lucruri se intampla asa cum se intampla. Insa exista numeroase avantaje in a aborda relatia cu un copil din perspectiva lui si nu din cea a unui adult. Iata 5 modalitati prin care poti face acest lucru:
1. Ramai aproape, chiar si cand ti-e greu
Chiar daca iti spune sa iesi din camera si ca te uraste, considerandu-te cea mai rea mama din lume, fii alaturi de el. Chiar daca te indeparteaza, copilul are nevoie de o figura calma cand e agitat, de o figura autoritara cand e dificil. Nu ceda la insistentele lui si invata sa-i arati ca il iubesti chiar si atunci cand e dificil sau cand face nazbatii.
2. Preia comanda
Copilul are nevoie de limite si se asteapta ca tu sa ii spui cand e timpul sa se opreasca. Nu trebuie sa iti fie frica sa te impui. Nu te teme ca se va supara pe tine daca esti mai aspra. Copiii nu pot invata ce e bine si ce-i rau daca nu-i pui la punct. Si daca nu se supara acum pe tine, sigur se va supara mai tarziu, cand va comite greseli mai grave fiindca nu i-ai delimitat clar linia dintre bine si rau. Lasa-ti copilul sa se supere, fiindca astfel va invata sa gestioneze si emotii negative. In plus, va afla ca si atunci cand e suparata pe mami si tati, ei tot il vor iubi, iar asta sporeste increderea copilulu in parinti.
3. Fii constanta
Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa fii rigida, insa trebuie sa ai anumite lucruri pe care sa le faci, de regula, intr-un anumit mod. Stabileste o rutina si tine-te de ea, fiindca un copil este foarte sensibil atunci cand regulile sunt incalcate, copiii devin extrem de reticenti sa revina la vechile obiceiuri. De exemplu, daca il lasi sa manance desertul inainte de masa cateva zile la rand, nu te mira ca nu mai vrea sa manance legumele! Daca, in schimb, esti nevoita sa faci modificari, atentioneaza-l in acest sens, iar ziua urmatoare explica-i de ce a trebuit sa faceti o exceptie si indica-i faptul ca reveniti la vechile reguli.
4. Fii realista
E destul de dificil sa iti dai seama ca unele pretentii pe care le ai de la un copil sunt usor exagerate. E firesc sa aiba scapari, chiar si atunci cand credeai ca in sfarsit l-ai invatat sa faca la olita, asa ca nu are rost sa te enervezi de fiecare data. Nu faci decat sa il timorezi si sa te asiguri ca va mai avea si pe viitor astfel de scapari.
5. Nu e musai ca un copil sa aiba viitorul parintilor sai
Personalitatea lui nu va urma in mod obligatoriu tiparul tau sau al tatalui si nici viitorul lui nu este pe atat de sigur pe cat il vezi tu. Poate ca face aceleasi greseli pe care le-ai facut si tu candva, insa ar putea foarte bine sa le indrepte asa cum tu n-ai avut curaj in trecut. Aminteste-ti adesea ca un copil nu este o copie fidela a parintilor si ca nu este corect sa iti retraiesti viata, visurile si esecurile prin prisma experientelor lui, iar familia voastra va fi inflori pe an ce trece mai frumos.
Citeste si:
5 motive pentru a face inca un copil
9 motive pentru care sa ii spui copilului "Te iubesc!"
Rivalitatea dintre frati - Cum previi situatiile conflictuale