Să înțelegi ce vrea sau simte copilul tău nu este însă pe atât de greu pe cât pare la început, deoarece pe lângă plâns și râs, există mai multe semnale pe care cel mic ți le transmite.
1. Când copilul plânge de foame
Dacă bănuiești că cel mic ar plânge de foame, dar nu ești sigură, ascultă cu atenție dacă este vorba despre un plâns ritmic și repetitiv înainte de a-i băga mâncarea pe gât. Alte semnale sunt faptul că se agită în pătuț și își linge sau suge buzele, se strâmbă și ridică mâinile către tine sau își suge din start degetul. În primele luni de viață, când iei copilul în brate, reflexul lui va fi să se întoarcă către sân sau biberon dacă îi este foame, dar după 4 luni, el deja face această rotație în mod voluntar. De asemenea, un copil flămând s-ar putea să nu renunțe la supt după ce termină primul biberon sau primul sân și să continue să zâmbească.
2. Când copilul este obosit
Un copil mofturos, care plânge într-una și nu stă locului este foarte obosit, dar uneori e greu de făcut diferența între oboseală și foame, așa că trebuie s-o iei prin eliminare, dacă a fost hrănit de curând, acum trebuie să-l ajuți să se odihnească. Dacă este vorba despre oboseală, s-ar putea să mai observi câteva dintre următoarele semne:
- se trage de urechi;
- își strânge pumnii;
- cască;
- clipește des sau se uită într-un punct fix;
- se freacă la ochi;
- își arcuiește spatele;
- are o privire îngrijorată;
- își suge același deget în continuu, pentru a se liniști.
3. Când îl doare ceva
Un copil care plânge pe un ton ascuțit, strânge din ochi și face grimase, este în suferință. În funcție de ceea ce-i provoacă durere, copilul poate mișca mâinile și picioarele sau și le poate întinde. De asemenea, dacă cel mic este agitat, nu mănâncă și nu vrea să doarmă, ceva îl face să se simtă inconfortabil.
4. Plânsul de boală
Din când în când, copiii se îmbolnăvesc, dar adesea nu este nimic grav, însă e important ca tu să-ți asculți instinctele și dacă ceva te îngrijorează să apelezi imediat la pediatru. Dacă scrâncește încet și ușor atunci este bolnav, pentru că de fapt tonalitatea joasă se trage de la faptul că nu mai are putere să plângă. Dacă suspectezi că s-ar fi îmbolnăvit, fii atentă și la simptome precum diaree, constipație, greață, vomă sau iritații, chiar dacă pentru un părinte nimic nu este mai deprimant decât acest plâns.
5. Când nu reușești să găsești motivul plânsului
Câteodată, plânsul unui copil pare ireal, nelegat de nimic și un studiu a arătat că orice copil are sesiuni de plâns care pot dura între 15-60 de minute. De cele mai multe ori, aceste sesiuni se petrec după amiaza și sunt foarte stresante pentru părinți, deoarece este momentul când toată lumea e obosită și flămândă, iar nivelul de lapte mamar este scăzut. Se mai poate întâmpla ca după o zi de procesat sunete și senzații noi copilul să simtă nevoia de a se descărca. Ia în considerare și faptul că poate plânge dacă îi este frig sau cald, dacă se simte singur sau dacă are nevoie de o schimbare de peisaj.