Acest tip de oboseală pe care o resimți pentru că empatizezi prea mult cu cei din jur se datorează stresului prea mare și oamenii care o resimt devin indiferenți, au dureri de cap, probleme digestive și se enervează repede. Cel mai simplu mod de a scăpa de aceste probleme este să te retragi un pic din societate pentru a avea în primul rând grijă de tine însăți, deoarece chiar dacă este de admirat faptul că vrei să-ți ajuți prietenii, simplul fapt că nu ai cum te face să te simți copleșită.
Conform unei cercetări efectuate la Malardalen University States, dacă simți emoțiile altcuiva, acest lucru își pune amprenta asupra ta și în creier se activează acele porțiuni unde se simte și durerea fizică. În cazul în care te gândești că poți suferi și tu de acest tip de epuizare, iată 5 semne care te vor lămuri:
1. Apatie: Pur și simplu nu mai poți
Poate fi greu și obositor să asculți un prieten care se plânge tot timpul de câte ceva, deoarece rareori poți face ceva pentru a-l ajuta. Când simți că nu mai poți să primești tot acest negativism de la o persoană, să te îndepărtezi de ea, măcar pentru o vreme, și să ceri ajutorul unui specialist este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine și relația voastră, deoarece altfel acel prieten îți va surprinde frustrarea și o va interpreta ca și când nu ai vrea să-i fii alături.
2. Nervozitate: Ești furioasă tocmai pe acea persoană care este abuzată
Aceasta este o situație dificilă, pentru că tu fiind un empat, nu vrei să fii supărată tocmai pe acea persoană care s-a confruntat cu un abuz, dar nu este vina nimănui aici, tu încerci doar să fii alături de persoana respectivă care suferă și a venit la tine tocmai pentru a găsi un sprijin. Cu toate acestea, dacă simți orice fel de animozitate, acest lucru îți poate crea un mare dezechilibru interior ție, deoarece câteodată este mai ușor să te enervezi că nu caută să rezolve adevărata problemă și doar vrea să dispară simptomele. Ține minte că este în regulă să îți setezi limite și să te distanțezi de anumite persoane decât să suferi în tăcere.
3. Izolare: Ai început să eviți oamenii
Dacă simți că nu eviți doar pe cineva anume ci pe toată lumea din jurul tău, fără a fi vorba doar despre dorința de a sta singură acasă într-o duminică, ca să te pui la curent cu toate serialele, atunci suferi de epuizare empatică. Ceea ce diferențiază această stare de simpla oboseală este că te simți atât de copleșită încât nu mai poți să ai grijă de nici un fel de relație, chiar dacă alte persoane te făceau cândva să te simți bine.
4. Negativism: Devii pe zi ce trece din ce în ce mai pesimistă
Cel mai greu e când încerci să ajuți o persoană și simți că nimic din ceea ce faci nu îmbunătățește situația, iar starea prin care treci nu te ajută deloc. Dacă ești o persoană care de obicei e optimistă, dar simți acum numai lucruri negative, atunci ar trebui să apelezi la un consilier care să te ajute să îți dai seama ce este cu adevărat important pentru bunăstarea ta.
5. Oboseală: Te simți tot timpul fără vlagă
Oboseala te copleșește și simți nevoia să te izolezi, drept pentru care nu te-ai mai dus nici la muncă, nici la sală și n-ai mai făcut nimic din ce altă dată îți făcea plăcere. Preferi să stai toată ziua în pijamale, în pat și uneori nici de mâncare nu mai ai poftă, iar astfel ajungi să slăbești foarte mult sau la polul opus, mănânci toată ziua și te îngrași.
Adesea, oboseala empatică se întâmplă doar pentru că uiți să ai grijă și de tine și nu ești sinceră în privința sentimentelor tale, pentru că ți se pare mai ușor să pui pe primul loc nevoile altora, dar ține minte că nu poți fi alături de alții dacă nu ești sinceră cu tine însăți și nu ai grijă în primul rând de tine.
5 semne că ești un empat care suferă de epuizare
Să fii empat are și beneficii, dar dacă nu ești atentă cum îți folosești energia vei ajunge să suferi de epuizare din cauza că te pui prea mult în pielea celorlalți și până la urmă vei ajunge să nu-ți mai pese de nimeni și nimic.