Vrem, nu vrem, sfaturi primim din toate partile. Iar tinerii parinti sunt, de obicei, asaltati de sfaturi din toate partile. Daca adaugam la asta si lipsa de siguranta, ai de-a face cu un parinte panicat si dispus sa urmeze toate sfaturile posibile.
Noi iti spunem care sunt sfaturile pe care e bine sa le ignori!
"Toata lumea stie ca..."
Fereste-te de cei care incearca sa isi impuna parerile oferindu-le ca sigure. Nu cadea in capcana informatiilor de genul "5 miligrame de suc de lamaie tin departe toate bolile" sau a celor care sustin ca bebelusii trebuie sa doarma intr-un anumit fel si nu in altul sau ca la 2 ani, 3 saptamani, 3 zile si 16 ore trebuie sa invete sa foloseasca olita. Oricat de linistitoare ar fi uneori astfel de sfaturi si oricat de mult ti-ai dori sa le crezi, e bine sa lasi o portita de neincredere si sa realizezi ca niciun copil si nicio alta persoana nu pot fi incadrate in tipare stricte si ca nu este posibil sa existe un panaceu universal sau o regula pentru toata lumea.
Ultimele descoperiri stiintifice?
De cate ori nu ti-ai auzit mama, bunica sau o prietena spunand: "Un studiu nou spune ca bolile copilariei nu apar daca...X"? Adevarul este ca multe studii noi ale caror concluzii au fost date publicitatii au o marja de eroare semnificativa. Daca vrei cu tot dinadinsul sa tii seama de sfaturile persoanei care iti povesteste despre acest studiu ai putea astepta o vreme – cele mai sigure sunt studiile realizate in decursul a mai multi ani si cele realizate pe un esantion important.
Suna prea bine ca sa fie adevarat
Fereste-te de sfaturile care iti ofera solutii miraculoase sau de cele care iti propun solutii rapide si fara batai de cap! Astfel, mitul despre alaptare de pe vremea mamelor noastre (cel care sustinea ca berea ajuta productia de lapte) s-a dovedit a fi complet fals, la fel si cel care sustinea ca micutii care se uita la televizor se dezvolta mai rapid. Analizeaza cu atentie inainte de a lua o decizie care sa te priveasca pe tine si pe micutul tau!
Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun...ce greseli faci!
Unde te intorci dai cu ochii de un alt sfat privind alimentatia copilului si diferitele feluri in care aceasta ii poate influenta cresterea, dezvoltarea sau felul in care se va comporta la maturitate. Iti suna cunoscut "copiii care sunt hraniti cu X aliment devin mai Y", in care Y poate insemna orice, de la mai sensibil sau mai inteligent si pana la mai bolnavicios sau mai predispus la acnee. Ce sa crezi si ce sa nu crezi? Ar trebui sa iei in considerare, cu moderatie, aceste descoperiri si sa le adaptezi micutului tau si felului in care decizi sa il cresti!
Genele sunt vinovate pentru tot
Stiai ca baietii mostenesc tendinta spre alopecie de la bunicul din partea mamei? Spre nefericirea viitorilor mei baieti, in acest caz este vorba despre un studiu confirmat. Dar exista numeroase studii care descopera diferite gene responsabile pentru tot felul de afectiuni si boli. Nu trebuie sa te sperii sau sa te agite fiecare noua descoperire de care auzi, pentru ca legatura dintre gene si diferitele afectiuni este inca cercetata.
Care sunt sfaturile proaste pe care le-ai primit de-a lungul timpului?