Viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca sarcina decurge normal si trebuie sa fie atenta la fiecare simptom. De aceea, este bine sa fie corect informata si sa stie sa faca diferenta intre simptomele firesti si cele care pot fi o amenintare pentru sanatatea ei si a fatului.
Principalele complicatii care pot aparea pe durata sarcinii sunt: sarcina ectopica, avort spontan, travaliu prematur, desprinderea placentara, preeclampsia.
Iata care sunt cele 5 simptome care ascund o sarcina cu probleme
Sangerari vaginale
In primul trimestru al sarcinii, sangerarile vaginale sunt absolut normale si apar chiar in mod frecvent. Nu sunt periculoase atat timp cat sunt de scurta durata si intr-o cantitate redusa. Acest simptom se poate transforma, insa, intr-o complicatie daca apare in al doilea si al treilea trimestru si este insotiti de dureri abdominale. In acest caz, poate fi vorba de un avort spontan, pozitionarea joasa a placentei, desprinderea placentei, sarcina ectopica si nasterea prematura.
Stari de ameteala
In primul trimestru al sarcinii, ameteala si lesinul sunt simptome normale si nu ar trebui sa te ingrijoreze. Insa, poate fi un semn al unei complicatii daca sunt intampinate in ultimul trimestru al sarcinii. Poate indica preeclampsia, o afectiune care poate fi diagnosticata dupa doua simptome: o tensiune arteriala crescuta, ce duce la pierderea cunostintei si prezenta in urina a proteinelor, pentru aceasta depistare fiind necesara realizarea de analize.
Crampe
Aceste simptome sunt absolut normale pe timpul sarcinii, dar daca aceste dureri sunt acute si mai ales de lunga durata atunci pot ascunde o complicatie grava. Este recomandat sa mergi la un control ginecologic. Poate fi vorba despre o sarcina ectopica, avort spontan, travaliu prematur, desprinderea placentei.
Dureri de cap
Acest simptom este unul dintre cele mai frecvente si firesti resimtite in timpul sarcinii, in special in primul trimestru.
Daca acest simptom este resimtit in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina si este insotit de vedere incetosata si dureri abdominale, este recomandat sa te adresezi medicului ginecolog de urgenta pentru un control de urina si de tensiune. Aceste simptome poate indica preeclampsia.
Dureri de spate
In mod normal, acest simptom nu este un motiv de ingrijorare. In jur de 50 - 70% dintre femei se pot confrunta cu aceasta problema. Poate fi insa vorba de o complicatie daca aceste dureri sunt acute, durerile se manifesta brusc si sever si sunt insotite de contractii. In acest caz poate fi vorba de o nastere prematura sau avort spontan.
Daca resimti una dintre aceste simptome este recomandat sa te prezinti la medicul ginecolog pentru investigatii medicale amanuntite.
Iata 4 clinici unde poti face analizele necesare: Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", Clinica Regina Maria, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Capitala, Medas Feminis.