Înainte erai considerat hipertensiv dacă depășeai valoarea de 140/80 mm Hg, dar potrivit noilor studii în domeniu, acum tensiunea care atinge 130/80 este considerată foarte gravă. Deși acest nou standard nu este un motiv de alarmă, este un motiv bun să te duci la medic pentru controalele anuale standard. Dacă ai tensiune mare vestea bună este că poți remedia situația prin îmbunătățirea stilului de viață, renunțarea la țigări, slăbire, activitate fizică și adoptarea unei diete sănătoase.
Ai mai jos cinci moduri prin care îți poți îmbunătăți tensiunea cu ajutorul obiceiurilor alimentare, recomandate de nutriționista Fitbit, Tracy Morris, membră a Academy of Nutrition and Dietetics din Statele Unite ale Americii.
1. Adoptă un program de masă eficient
Obiceiurile alimentare sănătoase s-au dovedit a fi mai eficiente în cazul tensiunii decât medicamentele prescrise de medicii specialiști. Dieta recomandată se bazează pe consumul de legume, fructe, nuci, semințe, fasole, cereale integrale, produse lactate slabe și încearcă să evite produsele procesate, zahărul rafinat, sarea și carnea roșie, care, pe de altă parte, oferă o cantitate mare de fibre și minerale precum calciul, magneziul și potasiul.
2. Mănâncă mai puțin sodiu
Chiar dacă dieta adoptată de tine este în general sănătoasă, prea mult sodiu reprezintă un factor de risc pentru hipertensiune, iar dacă ai deja tensiunea crescută evită să consumi alimente sărate.
3. Consumă mai mult potasiu
Potasiul este un nutrient de bază când vine vorba despre scăderea tensiunii, deoarece contrabalansează efectele sării. Asigură-te că mănânci alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructe, legume, lactate slabe, pește, nuci și soia.
4. Bea mai puțin alcool
Ideal ar fi să bei ce lmult două băuturi alcoolice pe zi, unde o băutură normală echivalează cu 355 ml de bere, 150 ml vin și 45 ml spirtoase.
5. Menține-ți abdomenul sănătos
Ultimele studii în domeniu au scos la iveală faptul că abdomenul joacă un rol foarte important în reglarea tensiunii. Fii sigură că ai parte de alimente îmbogățite cu pre și probiotice, cum sunt iaurturile și legumele bogate în fibre, pentru a echilibra numărul bacteriilor rele cu cele bune.
5 soluţii pentru normalizarea tensiunii arteriale
Numărul celor care suferă de hipertensiune crește pe zi ce trece și experților le vine din ce în ce mai greu să pună un diagnostic corect.