Necesitatea clarificarii rolului fitoestrogenilor este data de cresterea rapida a consumului lor la nivel global, acestia fiind prezenti in numeroase suplimente alimentare, formule de lapte din soia pentru sugari, in multe alimente procesate care au adaos de proteine din soia sau sunt folositi ca alternativa naturala a terapiei de substitutie cu estrogeni.
Alimentele cu un continut relativ crescut de fitoestrogeni sunt alunele, semintele oleaginoase(in, susan), produsele din soia (tofu, tempeh, bauturi din soia), cerealele (bobul de grau, orz, ovaz, orez) si painea, legumele(linte, fasole boabe, cartofi dulci, morcovi), fructe(mere, rodii), produsele din carne , alte alimente procesate care contin soia, legume, fructe , bauturi alcoolice(whisky, bere) sau nonalcoolice, plante aromatice si medicinale(fenicul, anason, ginseng, hamei, trifoiul rosu).
1. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Zhejiang (China) au publicat recent un studiu despre efectul genisteinei asupra efectului de imbat ranire indus de UVB la nivelul fibroblastilior cutanati. Genisteina este o isoflavona (fitoestrogen) intalnita in lupin, soia, cafea si unele plante medicinale. Genisteina actioneaza ca antihelmintic, antioxidant dar are si capacitatea de a interactiona cu receptorii estrogenici cauzand efecte similare cu cele cauzate de hormonii estrogeni. Rezultatele studiului au indicat ca genisteina protejeaza fibroblastii de la nivel cutanat de actiunea de imbatranire cauzata de razele ultraviolete (UVB) prin mentinerea activitatii enzimelor antioxidante si modularea stresului oxidativ mitocondrial.
2. Un alt studiu publicat in luna ianuarie a acestui an sugereaza ca ingestia de proteine din soia ce contin isoflavone imbunatateste controlul glicemiei si reduce rezistenta la insulina. S-a obsevat ca incidenta diabetului de tip 2 este mult redusa in tarile asiatice comparativ cu tarile vestice. O posibila explicatie pentru incidenta scazuta a diabetului de tip 2 este consumul de produse fermentate din soia care sunt specifice bucatariei asiatice. Dovezile sugereaza ca produsele din soia fermentata cum ar fi doenjang, kochujang sau chungkoojang pot fi mai bune pentru preventia sau intarzierea progresului diabetului de tip 2 in comparatie cu boabele de soia nefermentate.
3. Conform studiilor fectuate de departamentul de ginecologie si obstretica al spitalului San Raffaele din Milano(Italia) fitoestrogenii extrasi din soia cu cantitati crescute de isoflavone, in special genisteina, pot fi folositi in combaterea senzatiei de caldura la femeile aflate la menopauza netratate cu terapie de substitutie hormonala.
4. Legat de efectul de osteogeneza al genisteinei cercetatorii universitatii Politehnice din Hong Kong au publicat un raport din care reiese ca extractul din coja arborelui Erythrina variegata are efecte benefice impotriva osteoporozei induse de deficitul de estrogen aparut la menopauza.
5. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in lumea larga iar numarul cazurilor de cancer este intr-o continua crestere. Principalele obiective in terapia cancerului includ indepartarea tumorii primare, prevenirea metastazelor , inbunatatirea supravietuirii si calitatii vietii pacientilor. Datorita toxicitatii tratamentelor conventionale cerecetatorii au cautat sa gaseasca un compus secundar care sa creasca potentialul anticanceros al terapiei primare, dar sa reduca toxicitatea. Cercetatorii departamentului de nutritie din cadrul Universitatii Birmingham din Alabama(USA) au studiat rolul fitoestrogenilor in tratamentul cancerului. Terapia cu fitoestrogeni s-a dovedit a inhiba inflamatia, angiogeneza si metastazarea in numeroase tipuri de tumori. Beneficii remarcabile ale acestei terapii au fost observate in combinatie cu radioterapia.