Am un obicei prost de care nu ma pot desotorosi nicicum: sa poftesc si sa mananc cu un apetit de nestavilit tot ce imi pica prin mana, intr-un ritm ametitor de repede, de parca mi-ar "sufla" cineva bucata de sub gura. Nu pot sa mananc incet si ganditor, parca intr-un stil intelectual si rafinat de inalta societate, pentru o portie cu varf de cartofi prajiti care abia asteapta parca sa ii devorez. Sa-i mananc unul cate unul si sa-i mestec de vreo 7 ori si apoi sa ii inghit mi se pare cam exagerat si cred ca mi-ar pieri orice pofta de a mai manca. Si uite asa imi savurez "prada" cu lacomie, iar la finalul ei cand satisfactia ar trebui sa fie maxima, totul capata o alta diimensiune: ma simt atat de parca as exploda, sunt balonata si am si arsuri la stomac care ma fac sa-mi para rau ca am ales pentru acea masa cartofi prajiti. Trec peste remuscari rapid ocupandu-mi mintea cu altceva, iar dupa cateva saptamani incep sa ma mir in fata oglinzii ca talia mea s-a mai implinit un pic in ultima vreme, ca stratul de celulita a indraznit sa isi arate "formele", iar corpul meu nu mai arata ca pe vremuri. Si iata cum trec eu peste placerea de a manca rapid si cu pofta si ma reorientez spre cele mai bune tehnici de mancat, autoeducandu-ma la fiecare masa si incercand cu disperare sa le respect intocmai. Am cercetat, am decsoperit si am ales. Mai intai va prezint cateva astfel de tehnici si apoi va spun si ce a functionat la pofticioasa din mine!
Principiul taoist - dur, dar cu rezultate mari!
Mi-am amintit apropo de mestecat si ingurgitat un principiu taoist descoperit cu ceva ani in urma care imi ramasese in minte doar ca idee, pe care o tot aminteam celor care imi reprosau ca a mesteca de 5-6 ori mancarea in cavitatea bucala este mult prea mult si te plictisesti. Le replicam mereu ca in arta taoista, timpul si numarul de masticatie se mareste la intre 20-50 de ori. Ei bine, de asta ce mai spuneti? Dur, foarte dur,dar ei inteleg cel mai bine ce inseamna faptul ca digestia incepe in gura si nu in stomac. Conform acestora mancarea trebuie bauta, iar lichidele trebuie mestecate.
Niciun efort nu se lasa nerasplatit astfel ca, pentru a atenua din dezamagirea celor 50 de "bice" alimentare propuse pentru hranirea corpului, afla ca timpul de digestie ajunge sa se injumatateasca, ajungand pana la 6 ore, in loc de 12. Acest lucru inseamna un sistem digestiv sanatos si calorii arse mult mai repede, deci un corp pe masura idealurilor noastre, evident in timp.
Tehnica mainilor dibace in masticatia lenta
Si eu imi pun aceeasi intrebare: cum sa reusesc sa mananc lent si sa mestec mult si bine pana sa inghit? Se pare ca exista o tehnica care incearca sa pacaleasca tendinta de a te arunca in alimentele. Pai cu ce duci tu furculita la gura? Cu mana care poate prinde viteza, sau se mai poate odihni undeva pe drum.
Asadar, ce ar fi sa mai lasi tu din cand in cand mainile sa se "odihneasca" intre fiecare bucatica dusa la gura timp de cateva secunde. Cum poti face asta? dupa fiecare imbucatura, lasa furculita si eventual, dupa caz, cutitul jos, luand mana de pe ele, si fa o pauza de 15 secunde timp in care tu mesteca de zor la alimentul pe care il ai in cavitatea bucala. Nu il lasa sa treaca in stomac decat dupa cele cateva secunde, cand mainile tale revin pe ustensilele care ne fac mai usor, dar si mai ispititor mancatul. Atunci cand tii pe tot parcursul mesei mainile pe furculita si cutit si bucatile de alimente vor ajunge mult mai repede in gura, mainile tale ducand instinctiv furculita la gura imediat dupa ce ti-a administrat ultima portie de mancare.
Mananca mai intai cu mintea si apoi cu gura
A manca intelept! Asta gasesc pe toate sursele! Dar cum oare sa introduc intelepciunea intr-un act atat de primitiv, ca acela de hranire. Mi s-a parut initial revoltator sa duc cizelatul si preinaltul psihic la nivelul unei cavitati bucale care nu face decat sa realizeze miscari automatizate, uneori animalice pentru a ne "hrani" mai degraba instinctul de conservare.
Insa poti cobori cu succes inaltatorul psihic in cavitatea bucala atunci cand acorzi suficienta atentie tot procesului si mai ales tehnicii de mancat. pana si simpla masticatie poate fi slefuita si avansata de la un stadiu primitiv la unul rafinat astfel:
- atunci cand ti-e foame, evita orice activitate care ti-ar putea distrage atentia: nu citi, nu lucra, nu te uita la tv si nici nu umbla pe pc sa vorbi la telefon pentru ca iti indepartezi atentia de la mancat si acesta devine un gest automatizat si inconstient, exact ceea ce nu ne dorim, pentru ca ar putea sfarsi prin a manca o oala intreaga de mancare.
-stai intotdeauna la masa, fara reviste, ziare si alte obiecte care sa-ti distraga atentia, trebuie sa fii doar tu si farfuria de mancare: "comunica| cu mancarea, analizeaz-o acorda-i toata atentia ta
- baga de seama tot ce tine de respectiva mancare - culori, miros, aroma, savoare, gust, lasa aceste lucruri sa te sature pur si simplu, sa-ti potoleasca foamea si sa te determine sa mananci mai putin
- apoi mananca incet, bucati mici si mesteca-le bine
- cand vei termina de mancat vei fi prea plictisita sa mai mananci si altceva si nu iti va mai trebui mancare; deja ai petrecut suficient timp cu aceasta tovarasa
Cutitul si furculita - care pe care?
Intotdeauna cand consumi o portie de mancare (in afara de supe si ciorbe evident), incearca sa ai langa furculita si un cutit, pe care intr-adevar sa il folosesti. Daca nu folosesti cutitul, fie musti din carne sa zicem si rupi o bucata mult mmai mare decat ar trebui, fie vei avea tendinta de a lua intreaga bucata de cartof, morcov si alte alimente, ceea ce iar nu este bine.
Poseda putina rabdare si incearca sa mananci linistita taind bucatile mai mari de mancare in cat mai multe bucatele, mici, si incearca sa le mananci pe rand, mestecand lent. Atata timp cat tii in mana furculita, nu da drumul nici cutitului; amandoua trebuie sa "coexiste" in programul tau de alimentatie. Stiu ca de obicei mesele la serviciu sunt luate ca se poate de infuga, dar incearca sa te gandesti ca o faci spre binele tau si fii o perfectionista: daca tot esti nevoita sa o faci, fa-o bine.
1, 2, 3, 4 - tehnica cu numaratul!
Gustarile sunt unele dintre cele mai sirete "mese": mancam cu nemiluita, cat mai multe sortimente, arome si gusturi fara a spune stop inainte de a simti ca explodam. De data aceasta ne jucam de-a numaratoarea: numara cam cate alune ar incapea intr-o mana (caci o mana de alune este portia zilnica ideala) sau numara 10-15 chips-uri din punga si pune-le intr-un bl. Revino la activitatea pe care o faceai si consuma doar portia pe care ai separat-o de punga cea tentatat de a se lasa pe mana poftei noastre. Vei vedea ca daca atatea ai, tot atatea vei consuma si le vei mesteca si mai lent pentru a te bucura de gustul lor! Si asa sunt putine, macar sa le savurezi! Important este sa reusesti sa iti tii inf rau tentatia de a mai lua o alta "portie"! Gandeste-te ca si maine e o zi si ca in ziua aceea mai ai de mancat si altele!
Nu rata articolul saptamanii!
Ai aflat de flexitarianism, ortorexie, „dieta pantofilor motivationali”, hipnodieta si altele? Inca nu? Ei bine, nu poti sa nu stii despre ele, acestea trebuie, fara doar si poate sa faca parte din cultura ta "dietetica”, de aceea te invitam sa Vorbesti aceeasi limba cu „diet addicts”!