Testele de rutina sunt cea mai buna metoda de a te proteja de anumite afectuni pentru ca diagnosticarea la timp inseamna de cele mai multe ori o probabilitate de vindecare de 100%.
In timpul anului, te lasi dusa de procuparile zilnice si ajungi sa lasi sanatatea pe plan secund. Tocmai de aceea, impune-ti ca acum, la inceput de an, sa faci o vizita medicului.
Iata care sunt principalele teste care sa se regaseasca pe lista ta
Testul Papanicolau
Incepand cu varsta de 21 de ani, o femeie trebuie sa faca acest test in fiecare an. Aceasta evaluare are ca scop depistarea oricarei schimbari anormale la nivel celular si care duce in mod normal la aparitia cancerului de col uterin. Testul presupune prelevarea de celule cervicale, care ulterior sunt examinate microscopic in cautarea de schimbari ce pot produce cancer.
Test dermatologic
Specialistii recomanda ca fiecare femeie sa mearga anual la dermatolog pentru un control de rutina. Melanomul este o foma de cancer cutanat care, desi nu este la fel de frecvent, este cel mai grav. Partea buna este ca odata depistat la timp poate fi tratat. Pe langa controlul medical, sunt recomandate examinarile pe care le poti face acasa, analizand cu atentie daca unele alunite au suferit anumite modificari in ce priveste culoarea sau forma.
Mamografie
Cancerul de san poate fi depistat atat prin examinare manuala, in cadrul controlului de rutina sau prin mamografie. Incepand cu varsta de 20 de ani este recomandat ca medicul sa iti examineze sanii, urmand ca dupa 40 de ani sa se faca anual o mamografie. Este recomandat ca testul sa se faca imediat dupa menstruatie, cand sensibilitatea sanilor scade.
Test pentru inima
Afectiunile de inima sunt printre principalele cauze ale decesului la femei si tocmai de aceea este recomandat sa mergi macar o data pe an la medic. Controlul de rutina ar trebui sa inceapa odata cu varsta de 20 de ani, in special daca exista in familia ta un antecedent si au fost inregistrate cazuri de hipertensiune sau afectiuni ale inimii premature. Controlul nu este deloc dureros, presupune ca medicul sa iti verifice tensiunea arteriala si sa iti asculte bataile inimii pentru a depista neregularitati. In cazul in care te-ai confruntat cu dureri in piept, senzatie de oboseala si dificultati la respiratie, doctorul iti va recomanda sa mergi la un cardiolog pentru a face o electrograma.
Verifica-ti dantura
Este recomandat ca o data pe an, pe langa cele doua sedinte de curatare, sa mergi la dentist pentru o examinare parodontala. Scopul testului este de a verifica sanatatea gingiilor. Depistarea la timp a inflamatiei gingiilor nu este esentiala numai pentru sanatatea orala, ci poate sa fie un indiciu pentru diabet sau afectiuni de inima.