Analizandu-ti comportamentul vei afla de ce primesti mai putini bani decat crezi ca ai merita. Angajatorul identifica aceste tendinte si iti scade salariul astfel incat sa isi acopere eventuale pierderi rezultate din deciziile pe care le iei in baza acestor trasaturi psihologice care te saboteaza:
Increderea in sine
Dintre toate capcanele psihologice, increderea in sine este cea mai usoar de identificat. Practic, prea multa incredere in capacitatea de a prevedea ce se intampla afecteaza deciziile indivizilor siguri pe ei si nu intotdeauna in mod pozitiv. Un impact evident al unui plus de incredere in fortele proprii este fluctuatia majora a investitiilor si castigurilor acestora, ca urmare a supraestimarilor individului.
Neglijenta
Rutina se afla in stransa legatura cu increderea in sine, intrucat individul foloseste informatia disponibila pentru a lua decizii, insa esueaza in a utiliza datele relevante primite pe parcurs, informatii care ar avea un impact substantial asupra asteptarilor initiale. Acest fapt se intampla pentru ca au o viziune exacerbata cu privire la propriile forte si pierd contactul cu realitatea.
Reprezentativitatea
O greseala pe care unii angajati o fac, iar angajatorii o vad ca pe o gaura clara in buget este tendinta de a presupune ca o informatie sta drept simbol pentru altceva. De exemplu, daca o companie are castiguri mari in prima parte a anului, nu inseamna neaparat ca vor continua pe linie ascendenta.
Minimizarea riscurilor
O alta tendinta care iti saboteaza castigurile este aceea de a nu iti asuma riscurile necesare pentru a obtine rezultatele dorite. Nu e indicat sa lasi experientele neplacute sa iti influenteze curajul de a-ti asuma riscuri pe viitor.
Dependenta de context
Practic unii angajati isi modifica disponibilitatea de a-si asuma riscuri in functie de ceea ce se intampla in echipa, in companie sau in intregul domeniu de activitate. Este o tendinta similara cu mentalitatea de turma, care afecteaza in mod evident veniturile prin decizii lipsite de elementul de individualitate, de spontaneitate.
Citeste si:
5 motive pentru care nu te vei imbogati niciodata