Pete de inghetata sau alte lactate - Mai intai asigura-te ca pata s-a uscat pentru ca apoi sa dai usor cu peria peste indepartand astfel crusta formata. Pune apoi articolul in apa rece pret de cate ore bune laolala cu o cantitate mica de detergent. Abia apoi pune-l la spalat, in apa calduta.
Daca pata tot nu a iesit, mai lasa-l in apa timp de 30 de minute si spala-l inca o data.
Pete de fructe sau suc de fructe - Spala articolul cu detergent in apa fierbinte (alege cea mai mare temperatura recomandata pentru tipul de tesatura). Nu folosi sapun si nici detergent pe baza de sapun deoarece asta poate face pata permanenta. Poti inainte de a-l pune la spalat sa il inmoi timp de 30 de minute in apa calduta amestecata cu solutie pe baza de enzime care va dizolva pata.
Pete de iarba - Pentru acele pete care se incapataneaza sa iasa la spalare, poti sa inmoi articolul in apa rece si un produs cu enzime. Lasa-l in apa timp de 30 de minute. Nu face greseala sa il speli cu apa fierbinte pentru ca va face pata si mai dificil de scos. Dupa cele 30 de minute, spala-l normal.
Pete de namol - Lasa pata sa se usuce, dupa care periaza usor pentru a indeparta crusta. Inmoaie apoi articolul in apa calduta cu o lingurita de detergent de vase si o lingurita de otet, timp de 15 minute. Clateste apoi cu apa calduta.
Daca pata persista, inmoaie articolul in apa cu detergent cu enzime timp de 30 de minute. Poti adauga si putin inalbitor daca tesatura permite.
Pete de sos de rosii - Inmoaie articolul in apa rece amestecata cu o lingurita de detergent lichid pentru vase si o lingurita de otet. Lasa-l pret de 30 de minute, dupa care clateste.
Daca pata tot nu iese, inmoaie articolul peste noapte in apa calduta cu un detergent cu enzime, dupa care baga-l la spalat, insa ai grija sa fie apa calduta, nu fierbinte. Evita de asemenea contactul cu aer cald si nu il calca pana cand nu te-ai asigurat ca pata a iesit, altfel asta nu va face decat sa o fixeze.