Cat de bine iti cunosti partenerul?
Elena Dinca, consilier la Academia de Nunti, nu are experienta unui psiholog, dar a vazut la viata ei suficiente cupluri cat sa-si formeze ochiul intr-atata cat sa stie sa le citeasca pe fiecare in parte. Care sunt intrebarile pe care orice viitoare posibila mireasa trebuie sa si le puna inainte de a bate la usa unui consilier de nunti afli din randurile de mai jos!
- Cat de bine il cunosti?
L-ai testat in situatii cat mai multe si variate? La o bere cu baietii - ii place sa bea mult si des? Cum reactioneaza la bautura? Cand iesiti in oras sau la o petrecere - obisnuieste sa se uite dupa fete sau e foarte mandru de ce are la brat si nici nu remarca/nu il intereseaza ca este curtat de o fata de prin imprejurimi?
- Ai depistat semne de gelozie?
Se supara usor cand alt barbat te complimenteaza, chiar daca tie nici prin gand nu-ti trece sa raspunzi avansurilor? Daca se supara usor atunci trebuie sa te gandesti serios pana unde poate merge gelozia lui. Face scandal in public, se manifesta violent fata de cel care iti apreciaza frumusetea sau tinuta dintr-o anumita seara? Daca poarta o discutie eleganta acasa, intre patru ochi, spunandu-ti dulce ca l-a deranjat asa zisele avansuri ale cunostintei tale/voastre atunci te iubeste sincer si te respecta atat pe tine cat si imaginea cuplului vostru (evitand orice scandaluri in public).
- Asculta de mama sau coopereaza cu tine?
Indiferent ca e viitoarea mama-soacra, tata-socru, frate sau sora, este important sa vezi pe ce plan te situeaza viitorul tau sot in diferitele ipostaze ale vietii. Iti da tie dreptate, face front comun cu tine in fata parintilor, se plange de tine sau te lauda atat in prezenta cat si in lipsa ta? Este foarte important de stiut pentru linistea caminului vostru. Doar voi doi decideti ce aveti de facut, daca luati sau nu in considerare sfaturile celor dragi sau ale celor apropiati (prieteni, colegi etc).
- Te sprijina la treburile casnice sau se aseaza in varful patului cand tu trudesti de zor prin casa?
Daca asteapta masa servita cand ajunge acasa si nu te ajuta la treburile casnice, nu spera ca se va schimba ceva dupa ziua cea mare. Lupul isi schimba parul dar naravul ba! Daca la inceput s-a aratat bucuros sa-ti dea o mana de ajutor, poate ca afacut-o din dorinta de a te impresiona. N-ai de unde sa stii daca mai devreme sau mai tarziu nu te va lasa balta, ba chiar poate ca iti va putea reprosa ca nu te ocupi de indatoririle tale. Fii atenta la aceste aspecte daca vrei sa ai langa tine un sprijin, un colaborator, un prieten in toate momentele vietii. NU uita ca ai si tu cariera ta si nu vei avea intotdeauna timp sa te ocupi singura de treburile casnice!
- Este de parere ca „cocosul trebuie sa cante si gaina sa danseze”?
Daca nu crede in cooperare si egalitate in cuplu atunci asteapta-te sa te priveasca mereu de sus, sa aiba tendinta de a da ordine si sa se astepte ca tu sa le executi intocmai. Nu spera ca ai sa il schimbi dupa casatorie; barbatii promit si vorbesc, adesea multe. Faptele sunt singura dovada in care te poti increde!
- Sunteti pe aceasi lungime de unda? Aveti subiecte de discutat sau cand va intalniti dainuie mai mult linistea? Aveti pasiuni comune?
Comunicarea este un pilon de baza in cuplul vostru? Nu uita ca tineretea tumultoasa are o durata si ca te mariti cu gandul ca El este al tau pe veci, pana la adanci batraneti. Este bine ca la varsta a treia, cand centrul de greutate in cuplu se muta de pe latura sexuala, sa ai cu cine comunica, ce comunica si sa va puteti rezolva prin comunicare orice neintelegeri, probleme sau situatii delicate ce vor aparea.
Cum veti reactiona in situatii de criza?
Psihologul Cristina Marioglou iti vine in ajutor cu sfaturi pretioase. „Viata in doi, la inceput poate parea idilica. Intrebarile de mai jos iti vor fi insa de folos si acum, si in viitor. Vei sti la ce sa te astepti cand se vor aduna ceva nori deasupra casei voastre, caci nu exista relatie fara ups and downs”:
- Ai apucat sa te certi si sa te impaci vreodata cu el? Incearca sa iti reamintesti acele momente si sa observi, retroactiv, cum s-a derulat acest proces, in ce a constat el.
- Cine a lasat mai mult de la el?
- S-a ajuns la a se ridica tonul? Cine a facut-o?
- Cum ati administrat agresivitatea verbala?
Cat de mult se va schimba viata voastra sexuala?
„Oricat ar citi, s-ar documenta, ar discuta despre viata sexuala, fiecare persoana in parte traieste si experimenteaza acest aspect al vietii in mod particular. In cazul in care primul partener nu este si cel ales pentru tot restul vietii, ca sot (si rar se mai intampla in ziua de azi asa ceva!), inseamna ca ai avut ocazia sa ai cateva experiente sexuale diferite”, sustine Cand ai hotarat sa te opresti asupra unuia anume, gandeste-te foarte bine, pentru ca in principiu, acela va fi omul cu care vei face dragoste pentru tot restul vietii tale!”. Cristina Marioglou, psiholog, iti spune care sunt aspectele asupra carora merita sa reflectezi in ceea ce priveste viata voastra sexuala:
- Esti capabila sa iti asumi o asemenea responsabilitate?
Nu raspunde la intrebarea asta doar prin prisma femeii indragostite din clipa de fata! Incearca sa iesi putin din contextul relatiei, din aburii si parfumul ei, si priveste lucrurile putin mai serios.
- Ai reusit sa ai orgasm cu acel barbat? Dar el? Vi s-a intamplat vreodata, amadurora in acelasi timp?
Exista multe cupluri sau indivizi luati separat, care nu ajung niciodata sa traiasca asa ceva. Oare asta nu ar fi un ideal al vietii tale sexuale pe care sa il iei in calcul?
- Cum se poarta cu tine (imediat) dupa ce faceti dragoste?
Stim ca ei, barbatii sunt suficient de extenuati la sfarsitul unei partide sexuale astfel incat sunt capabili chiar sa adoarma instantaneu. Ok. Asta e ceva mai mult decat firesc. Dar dupa aceea? Dupa ce se trezeste? Desi ii consideram fiinte egoiste, pentru ca sunt mult mai capabili decat femeile sa se poata concentra la maxim numai asupra unui singur lucru, unei singure activitati, asta nu inseamna ca e firesc sa acceptam a fi tratate ca niste obicte sau scopuri in sine.
- Cum sta la capitolul igiena?
Stiu ca in momentele respective va ia pe amandoi valul. Cu toate astea e bine sa tineti totusi seama de igiena, mai ales inainte si dupa sex. Daca vezi ca nu are nici cea mai mica intentie sa se indrepte catre baie, sa faca un dus, incearca sa ii propui macar unul in doi.
- Care sunt activitatile voastre sexuale preferate?
Coincid? Cum le veti aborda pe cele care nu coincid?
- Ce inseamna pentru tine a insela? Dar pentru el?
Este sexul in afara cuplului o forma de adulter? Care sunt limitele pe care vi le-ati stabilit?
Voi doi si cariera fiecaruia
Codruta Ilie, managing director la Indigo Sky, iti impartaseste din experienta ei ca life-coach, in speranta ca vei reusi sa iei decizia care te avantajeaza cel mai bine.
„Relatia dintre soti se poate cladi armonios si deschis inca de la raspunsul la intrebarea « Te casatoresti cu mine? » Profesia ne ocupa mare parte din saptamana si, astfel, face serioasa concurenta timpului destinat familiei. De aceea cateva aspecte merita clarificate de la inceputul vietii in doi:
- Iti place domeniul in care lucrezi? Cat de multumita esti de actualul job?
- Cate ore lucrezi, cu aproximatie, pe saptamana?
- Care este jobul, locul de munca, pozitia catre care aspiri?
- Te-ai gandit vreodata la ce vei face cand ai sa iesi la pensie?
- Veti fi capabili sa va sprijiniti reciproc in cariera?
- Cum veti gestiona educatia in interesul carierei – scoala, cursuri, seminarii, conferinte?
- Anticipati ca veti porni o afacere impreuna?
- Care este toleranta pentru calatorii in interes de serviciu?
- Care este intelegerea asupra specificului meseriei pe care o practica partenerul de viata?
- Cum veti gestiona timpul liber in weekend si in concedii ?
- Cat si in ce conditii dorim sa discutam acasa despre situatiile de la munca?
- Cum vedeti ca se impletesc rolurile de parinti, parteneri si profesionisti?
- Daca aveti interese pentru voluntariat si implicare in comunitate ?
Sa nu uitam nici de latura materiala:
- Cat de importanti sunt bani si castigurile marteriale pentru fiecare dintre voi?
- Cat castiga fiecare dintre voi intr-un an (cu aproximatie)?
- Veti avea conturi separate sau veti opta pentru unul comun?
- A are vreunul dintre voi un trecut de rau platnic? Cum stati acum la capitolul datorii?
- Cat de necesara crezi ca este stabilirea si administrarea unui buget al familiei?
„Munca este o alegere care vine sa respecte viata fiecaruia dintre noi si cerintele cuplului sau ale familiei noastre. Cateva dintre afacerile pe care le cunosc si le respect sunt afaceri de familie – sotul si sotia s-au sprijinit reciproc in tranzitia de la un loc de munca la propria afacere. Alte exemple sunt acelea cand apar copiii iar tatal si mama isi dedica timp pentru a sprijini si familia si carierele fiecarui parinte”, explica Codruta Ilie.
„Parteneriatul in viata este elixirul administrat « la bine si la rau », esti persoana care poate sa isi cunoasca cel mai bine sotul daca te educi sa asculti, sa pui intrebarile relevante, sa arati care sunt dorintele si sugestiile tale in timp util. Pastreaza-ti casnicia in topul primelor 3 obiective pe termen lung si invata sa jongelezi cu cei trei C pe parcursul vietii: Casnicie, Cariera, Copiii (sau Casa)”.
Sunteti pregatiti pentru a va intemeia o familie?
Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie Bucuresti (CPAP), sustine ca "Intrebarile cu privire la cum va fi copilul meu apar foarte de timpuriu si capata diferite forme pana la cuplul care isi va pune impreuna anumite intrebari. "La nastere", explica ea, "bebe are deja o istorie. Aceasta istorie este a tatalui si a mamei sale, a familiilor din care provin ei, a intalnirii lor, a povestii lor de iubire, a dorintei lor de a avea un copil sau a "intamplarii" prin care micutul a ales sa apara pe lume. Dar si a viselor, temerilor, frustrarilor, suferintelor, ingrijorarilor, credintelor, obiceiurilor si traditiilor din societatea in care se naste. Apoi la maturitate in cuplu apar nenumarate intrebari:
- Suntem pregatiti pentru un copil?
- Vom fi niste parinti buni?
- Vom sti cum sa-l educam cel mai bine?
- Cum va fi copilul nostru? Va reusi el sa intruneasca asteptarile noastre?
- Cu cine va semana el?
- Cum va fi camera lui?
- Cum il va chema?
- Cum am fost noi cand eram copii?
- Vom semana cu parintii nostri? Vom repeta aceleasi "greseli" pe care le-au facut ei?
- Veti accepta ajutorul familiei (al bunicilor)?
- Care este relatia dintre tine si parintii tai? Dar dintre tine si cei ai partenerului tau?
- Care este opinia ta fata de bataie? Cum il vei disciplina?
- Ne vom creste la fel copilul indiferent ca e baietel sau fetita? II vom impune aceleasi reguli de conduita? Vom avea aceleasi asteptari de la el?
"Unii dintre viitorii parinti merg si mai departe cu gandul, anticipand si o directie, un traseu clar conturat al copilului, proiectand dorintele, nevoile, nemultumirile lor asupra copilului ce va veni", explica Cristina Calarasanu.