De la un regizor la altul si de la un scenarist la altul, viata si moartea lui Iisus Hristos au fost redate pe marile ecrane in linii din ce in ce mai diverse, unele unghiuri de abordare fiind considerate scandaloase, incat au riscat chiar proteste de amploare.
Astazi ti-am pregatit o selectie de 6 altfel de filme de vazut de Paste, care nu intra chiar in tiparul clasic al filmelor despre Iisus din Nazaret.
1. Patimile lui Hristos - The Passion of the Christ (2004)
Filmul reda ultimele 12 de ore din viata lui Iisus din Nazaret si, spun creatorii lui, reflecta intocmai adevarul biblic. Filmul incepe in Gradina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, dupa Cina cea de Taina, Iisus rezista ispitelor Satanei. Tradat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat si dus in cetatea Ierusalimului, unde preotii farisei Il invinuiesc de blasfemie, acuzatii care Ii vor aduce condamnarea la moarte.
Acest film a cauzat controverse din doua puncte majore de vedere: (1) multi evrei s-au infuriat din cauza peliculei regizate de Mel Gibson, sustinand ca filmul a fost anit-semit (datorita felului in care a fost reprezentat in film tratamentul lui Iisus aflat in mainile evreilor); (2) protestatarii anti-catolici, care s-au infuriat ca filmul nu s-a bazat doar pe Biblie pentru intriga sa. Intrebat de jurnalisti daca filmul sau ii va "supara pe evrei", Mel Gibson a raspuns ca "Filmul nu si-a propus sa ii deranjeze pe evrei. Cred ca este menit sa spuna doar adevarul. Am vrut sa fie cat mai sincer cu putinta".
2. Ultima ispita a lui Iisus - The Last Temptation of Christ (1988)
Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzakis, avandu-l in rolul principal pe Willem Dafoe, "Ultima ispita a lui Iisus" este o viziune noua asupra Noului Testament. Filmul lui Scorsese este povestea ultimei perioade din viata lui Iisus - dar din perspectiva personajului uman, nu a celui biblic. Desi cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adauga o alta latura povestii, un exercitiu filosofic in care se pune intrebarea "cum ar fi evoluat lucrurile daca Iisus ar fi cedat ispitei?"
Ca si romanul, filmul descrie viata lui Iisus Hristos si teza centrala este aceea ca Iisus, desi este fara de pacat, era inca supus la orice forma de ispita pe care oamenii o infrunta, inclusiv teama, indoiala, depresie, reticenta si pofta trupeasca. Drept rezultat, cartea si filmul il prezinta pe Iisus cand este tentat si se imagineaza pe sine implicat in activitati sexuale, o noitune care a provocat multe valuri in anii '80. Protestele impotriva filmului din partea comunitatilor religioase au inceput inainte ca etapa de productie sa se fi incheiat.
3. Jesus Christ Superstar (1973)
Acest muzical celebru se opreste asupra ultimei saptamani din viata lui Iisus (interpretat de Ted Neeley). In rolul Iuda Iscarioteanul este actorul Carl Anderson. Desi a dezamagit producatorii din punct de vedere al incasarilor, pelicula considerata o "opera rock" a obtinut o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna coloana sonora, precum si un premiu si doua nominalizari la ceremonia decernarii premiilor BAFTA.
Bazat pe un proiect al unui concept de album scris de Andrew Lloyd Webber si Tim Rice (dar si pe interpretarea de lunga durata de pe Broadway), acest film spune povestea ultimelor 6 zile din viata lui Iisus Hristos, prin ochii tulburi ai lui Iuda. De prea multe ori etichetat gresit drep un musical, acest film este o opera rock. Nu exista replici vorbite, totul este cantat.
4. Life of Brian (1979) sau "Monty Python’s Life of Brian"
Filmul povesteste viata, moartea si invierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu, care vrea sa elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor. Brian s-a nascut in noaptea de Craciun intr-un grajd, la fel ca Iisus. Oamenii l-au receptat gresit pe acest profet si il considera Mesia. Filmul nu este despre Iisus, ci despre cei pe care nu i-a interesat sau nu au avut timp sa-i asculte mesajul.
"Viata lui Brian" este o comedie scrisa, regizata si realizata in cea mai mare parte de echipa de comedie a lui Monty Python si este unul dintre cele mai controversate filme religioase. Protestele impotriva filmului au fost organizate pe baza blasfemiei percepute de public.
La lansarea initiala a filmului in Marea Britanie, filmul a fost interzis de mai multe consilii orasenesti. In New York, proiectiile filmului au fost pichetate atat de rabini, cat si de calugarite, iar pelicula a fost interzisa categoric in unele state americane. Una dintre scenele cele mai controversate a fost finalul filmului - crucificarea lui Brian. Multi protestatari crestini au spus ca scenariul si-a batut joc de suferinta lui Iisus, prin transformarea ei intr-o comedie.
5. Tunica - The Robe (1953)
Marcellus Gallio este un tribun roman si rival al lui Caligula in timpul imparatului Tiberius. La un targ de sclavi, Marcellus face greseala de a licita impotriva lui Caligula si cumpara un sclav grec rebel, Demetrius. Furios, Caligula ordona ca Marcellus sa fie trimis in Iudeea sub comanda lui Pilat din Pont. Marcellus ajunge sa comande soldatii care il crucifica pe Iisus Hristos si, beat fiind, castiga tunica acestuia la un joc de noroc. Demetrius il blesteama pe Marcellus si intregul Imperiu Roman pentru aceste fapte. Macinat remuscari, Marcellus ajunge sa creada in Fiul lui Dumnezeu.
6. Ben-Hur (1959)
La inceputul secolului I, printul evreu Ben Hur traieste la Ierusalim. Vechiul sau prieten Messala soseste aici ca ofiter al legiunilor romane. La inceput, ambii sunt bucurosi de reintalnire, dar treptat diferentele de opinii politice ii separa. Messala, profitand ca, la festivitatea de sosire, are loc un incident nedorit, chiar in fata casei in care locuia Ben Hur, isi trimite prietenul la galere, iar pe mama si sora acestuia la inchisoare. Ben Hur jura sa se intoarca si sa se razbune. Surse: 1, 2, 3, 4, 5.
Citeste si: Semne de zi cu zi care iti arata ca vei muri