Prin intermediul Instagram, Facebook, Twitter și chiar LinkedIn poți ajunge să urăști anumiți oameni din cauza postărilor pe care le fac sau a felului agresiv în care promovează ceva împotriva căruia nu de mult era contra, dar se știe că prietenii au personalități multiple. Scoate social media ce-i mai rău din oameni sau doar le permite acestora să-și arate adevărata personalitate? Data viitoare când simți nevoia să dai „unfriend”, „unfollow” sau „delete” unui prieten virtual, cere-i mai întâi să ieșiți la o cafea și să stați de vorbă, pentru a te putea confrunta cu cât mai multe dintre fețele persoanei respective, deoarece până la urmă ochii sunt oglinda sufletului. Iată în schimb și de cine trebuie să scapi cât mai repede:
1. Cerșetorul de like-uri
Este acea persoană care postează pe toate canalele posibile, pe toate grupurile și în privat opere de artă făcute de el și nu doar o dată ci mereu sau participă la tot felul de ședințe foto și proiecte în care se presupune că are încredere și dacă vede că ies bine le promovează asiduu, dar dacă nu au rezultatele așteptate nici măcar nu le menționează. Soluția în acest caz este să-i lansezi doar o laudă mică ocazional ca să-i mulțumești orgoliul.
2. Părintele prea atașat
Cu siguranță știi pe cineva care postează numai poze cu copiii și ce au mai făcut aceștia, apoi le însoțește de comentarii siropoase și laude, unele dintre ele nemeritate. Dacă pozele constante cu cel mic te umplu de furie la sfârșitul fiecărei zi și te-ai săturat să-ți consume timpul și ocupe peretele virtual, atunci trebuie să blochezi posesorul contului pentru 30 de zile, apoi încă 30 dacă nu s-a cumințit și tot așa.
3. Cel care se autopromovează
Este cel care are mereu câte ceva de vânzare și de fapt nimic util, nu pentru tine cel puțin. Este acea persoană băgată într-o companie de Multi Level Marketing sau cel care a publicat o carte și acum scoate numai recenzii bune la aceasta, publicate în cine știe ce revistă obscură sau poate încearcă să se lanseze în afaceri dar doar așa parțial, pentru că face mărțișoare, brățări și alte accesorii hand-made, dar fără a fi înregistrat vreo firmă cu această activitate. Ideea este că nu ai nevoie în viața ta de o altă pagină publicitară. Încearcă totuși să nu rupi prieteniile adevărate cu aceste persoane, deoarece vor doar să facă un ban și poate vei fi și tu în realitate vreodată în această situație. Dacă îți place ceva, dă like și comentează ceva drăguț, altfel dă doar unfollow paginii respective, dar găsește un mod de a întreține relația cu omul din spatele ei.
4. Cel care a devenit peste noapte vegan
Ultima dată când te-ai văzut cu această persoană a mâncat cotlete de miel, dar între timp a devenit un mare susținător al alimentației vegane. Nu e nimic în neregulă ca cineva să-și schimbe părerea, dar sunt enervante pozele cu tot felul de deserturi vegane pe care le încearcă. Dacă nu te pasionează, n-ai ce face, trebuie să-i dai unfollow.
5. Nevoiașul entuziasmat
Ok, s-a mutat din oraș sau din țară, e un pas important, dar chiar nu trebuie să-i vadă toată lumea absolut fiecare pas de când se trezește până se culcă. Faptul că are parte ocazional de un preparat culinar internațional deosebit sau a făcut ceva cu adevărat ieșit din comun este altceva, dar ceea ce mănâncă la fiecare masă și cu cine s-a mai văzut și ce străzi a descoperit nu sunt „știri” demne de împărtășit. Din păcate, în spatele acestor postări non-stop se ascunde, de cele mai multe ori, o nesiguranță însoțită de plictiseală și lipsa prietenilor reali, așa că fii înțelegătoare și treci peste fără a acorda prea multă atenție.
6. Neștiutorul
În această categorie se încadrează oamenii în vârstă care vor să pară cool, dar nu nimeresc nimic cum trebuie. Folosesc emoticoanele greșite, pun hashtag-uri non-stop și postează cele mai nereușite poze. Dacă ai timp, oferă-te să îi ajuți și să îi înveți câte ceva din tehnologiile moderne, dacă nu, măcar dă-le în privat un sfat despre ce este potrivit sau nu de pus în social media. De asemenea, le poți oferi spre lecturare articole cu diverse trucuri.
6 caractere care te sâcâie și cum să le faci față
În ziua de astăzi, majoritatea prieteniilor sunt intermediate de social media, deoarece astfel este mai rapid, mai ușor și te poți implica mai puțin decât dacă ar trebui să te întâlnești cu cineva sau să dai un telefon. Problema este că astfel începi să vezi părți ale prietenelor tale, atitudini de care nu erai conștientă.