Te-ai gandit sa faci o excursie in Ungaria? Atunci trebuie sa stii ca una dintre retetele traditionale este Gulasul. Vrei sa mergi un pic mai departe de granitele continentului nostru? Incearca deliciile bucatariei japoneze, cu siguranta este ceva inedit si diferit fata de traditionalele noastre sarmale, mici sau mamaliga.
Sa incercam primul dintre cele sase continente, dar si cel mai indepartat punct fata de Romania, Australia. Trebuie sa stii, ca desi exista pizzerii, restaurante cu bucatarie franceza sau marocana, bucataria autentica australiana de demult se baza pe vanat, carne de cangur, pe legume, dar mai ales fructe care cresteau in salbaticie: prune, smochine, lamaie, fructe de padure, sos de rosii, "bush tucker", larve albe mari sau molii si, desigur, preparatele bazate pe alimente marine. De asemenea, bucataria lor a fost influentata si de englezi si irlandezi, care, odata ce au pus stapanire peste acele meleaguri, au importat si bucataria traditionala britanica: carnea de vita, de oaie, de vaca a fost introdusa in alimentatia zilnica.
Retete traditionale:
Placinta cu carne - care se serveste fie cu sos de rosii, fie cu mazare zdrobita ce este mai degraba o supa de mazare, peste care se aseaza placinta.
Vegemite - este o pasta maro ce se realizeaza din drojdia de bere; se poate manca pe paine, cozonac sau biscuiti.
Sa facem un salt peste Oceanul Indian si sa mergem un pic pe la africani. Pe acel continent este o varietate a retetelor care a cucerit lumea, odata cu migrarile populatiei cu multi, multi ani in urma. De la nord la sud, exista cel putin o duzina de retete traditionale diferite exceptionale. Astfel, partea de sus a continentului, unde se invecineaza cu Marea Mediteraneana si Europa, bucataria tunisiana, marocana, libiana, egipteana sau algeriana are anumite puncte comune.
Retete traditionale:
NORD - se foloseste totul cu multe condimente, precum sofran, nucsoara, scortisoara, ghimbir sau cuisoare;
Cuscus - granule sferice din faina de grau.
Shorba - supa de pui in care se adauga legume ca morcovi, cartofi, zucchini, ceapa, telina, pasta de tomate.
Tajine - tocana gatita la foc mic si temperatura mica intr-un vas special creat pentru aceasta mancare, in care carnea principala folosita este mielul sau pui. Se adauga legumele in vas si untura.
Maschi - rosii umplute cu bucati de carne de vita.
SUD - se numeste si bucataria curcubeu datorita multitudinii de alimente combinate; bastinasii din aceasta regiune gatesc cu multe legume si fructe in retetele de baza;
Biscuiti Mbatata - cartofii se fac piure, la care se adauga lapte si unt topit, faina cernuta, drojdie, miere, un pic de sare si scortisoara. Se amesteca totul bine sa devina o pasta si se baga la cuptor.
Nhopi - faina de porumb care se amesteca intr-un bol mare cu apa pana se face ca un terci, iar apoi se adauga bucati mai mici de dovleac sau facut pasta, unt de arahide, zahar si putina sare.
Sunca cu ananas si avocado (reteta din Zimbabwe) - Se bate ananasul, se adauga mustar, zahar brun si cuisoare. Se pun bucatile de sunca sau friptura intr-o tava peste care se toarna mixtura de ananas si se baga la cuptor - Se serveste cu Biscuiti Mbatata.
EST - in aceasta regiune retetele de baza contin in cea mai mare parte carne de oaie, capra sau miel
Matoke - banane verzi, invelite in frunze, gatite pe aburi.
Kashata (gustarica din Swahili) - aceasta se prepara fie din alune, fie din nuca de cocos sau in unele regiuni din ambele; se topeste zaharul pana devine maro intr-un vas, iar apoi se adauga fie continutul nucii de cocos batuta, fie alunele prajite si zdrobite, scortisoara, un pic de sare si o cana de faina.
Friptura si Irio - Piure de cartofi se combina cu piure de mazare pe care o asezati in mijlocul unui platou si ii faceti in mijlocul "movilei" construite un tunel pentru a baga bucati de friptura prajita tinute in sos de ceapa, sare, piper, tabasco.
VEST
Ago Glain - crabi gatiti in sos de rosii, ceapa cu vin, frunze de dafin, telina si cuisoara.
Akkra Funfun - fasole boabe fierte, la care se adauga ceapa, ulei, piper rosu si ardei iuti.
Calalu - tocana de carne de peste, oaie sau vita, cu legume verzi, precum, spanac, boabe de mustar, frunze de manioc, taro, macris, nap, gulie verdevarza, la care se adauga ardeiul iute.
Bucataria asiatica este, la fel ca si cea africana, diversificata. Se imbina alimente precum peste cu orez, cu varza, cu ananas, usturoi, soia, ciupereci si altele. Aceste retete si feluri de mancare s-au raspandit foarte repede in intreaga lume, fiind chiar poate unele dintre cele mai apreciate si foarte de consumate.
Bucataria chinezeasca
- Taieteii chinezesti (noodles) sau orezul adesea se combina cu diverse legume ca ciuperci si urechi de lemn sau ananas si carne de pui cu ciuperci si alte legume; se adauga sosul de soia pentru a condimenta si a accentua gustul.
- Tofu este un alt aliment care provine din acele regiuni si se obtine, la fel ca si cascavalul obisnuit, prin coagularea laptelui de soia, devenind un fel de cascaval natural.
Bucataria japoneza
- Sushi este una dintre cele mai renumite feluri de mancare si se prepara din bucati si file de peste, de obicei pastrat in otet sau in saramura, crud cu orez, impaturit in alge marine.
- Ramen este o supa mai groasa cu taietei (noodles) si diverse topping-uri ca sos de soia, chashumen sau orice alte legume.
Una dintre cele mai elegante si prestigioase bucatarii din lume, cu influente in partea din sud a bucatarii marocane, egiptene sau tunisiene.
Bucataria franceza
- Cartofii prajiti provin din Franta, un fel de mancare ce a cucerit foarte repede lumea si a devenit foarte popular.
- Fondue - acest fel de mancare este inspirat de la bucataria elvetiana; se combina patru feluri diferite de branza si/sau cascaval, in care se inmoaie fie bucati de cartofi fierti, fie paine.
- Foie gras este o reteta frantuzeasca ce se realizeaza din ficat de rata sau gasca intr-un pate, o pasta, un fel de mancare grasa ce se serveste cu paine.
Bucataria italiana
- Pizza este un fel de mancare specific, ce se poate imparti in atatea categorii in cat de multe alimente poate suporta blatul de dedesubtul; pizza se poate prepara doar cu sos de rosii si mozzarela sau poate fi atat de complex ca o combinatie de mai multe legume, carne de diferite feluri si diferite branzeturi si cu multe condimente.
Bucataria spaniola
- Paella este felul de mancare national in Spania si se prepara din orez cu legume verzi, precum ardei, spanac, varza, salata, boabe de fasole, mazare si carne - iepure, pui, rata, fructe de mare, melci.
Bucataria ungureasca
- Gulasul este o mancare grea si satioasa, care se poate prepara in doua feluri, fie ciorba, fie mancare; carne de porc sau de vita cu cartofi si sos de rosii, ardei iute si contimente, acestea sunt produsele de baza pentru acest fel de mancare.
America de Sud este un continent mare, cu multe tari si culturi diferite care are si o bucatarie diversificata si bogata in retete culinare.
Empanadas - este paine prajita sau coapta, care contine in interior carne, branza, legume sau fructe. Asadar aceasta se poate fi servita cu sos de tomate langa sau cu zahar pudra pe deasupra, depinzand de la continutul acesteia.
Moqueca de Peixe (Tocana de peste Braziliana/Bahia) - pregatesti pestele in bucati mici in sos de lamaie, lapte de cocos si ulei de palmier peste care se adauga ceapa, rosii gratinate, ardei iute si condimente; se serveste cu orez sau boabe de fasole.
Tortillas - este o omleta cu cartofi si contimente care se serveste cu legume proaspete pe un blat preparat din faina de grau.
Burrito - este o mancare cu carne prajita, orez, boabe de fasola, sos salsa, smantana, avocado, branza, salata si condimente picante pe un blat preparat din faina de grau.
McDonald's, KFC, Ruby Tuesday sau Burger King sunt branduri americane care au promovat aceleasi feluri de mancare, pentru care America de Nord a ajuns cunoscuta in lume. Aceste fast food-uri sunt restaurantele care acum creeaza cultura alimentara americana.
Hamburger/Cheeseburger - acestea doua sunt felurile principale in orice restaurant fast food din America ai din lume; o friptura de porc sau vita intre doua felii de paine cu felii de ceapa, rosii si salata pe deasupra sunt felul de mancare promovat de americani.
Cajun (Louisiana, Texas) - orez fiert, principal cu fructe de mare si legume din abundenta, ardei rosu, galben si verde, ceapa, telina, frunze de dafin si sare, un adevarat deliciu.