Deși alte alimente conțin o parte din nutrienții pe care fructele și legumele proaspete le au, concentrația este diferită și iată doar câteva dintre consecințele faptului că nu mănânci suficiente fructe.
1. Constipație
Unele fructe conțin celuloză, care face fecalele să fie mai grele și să poată fi eliminate mai ușor, iar fibrele din mere, kiwi, prune și citrice previn constipația, stimulează activitatea tractului intestinal și ușurează mișcarea din intestine. Nu degeaba există și proverbul cu „un măr pe zi ține doctorul departe”, deoarece dacă nu mănânci fructe riști să faci hemoroizi și să te constipi.
2. Risc crescut de cancer
Conform American Institute for Cancer Research (AICR), nimic nu te poate proteja cu adevărat de cancer, dar o dietă bazată pe consum crescut de plante diminuează riscul, deoarece, de exemplu, fructele sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, vitamina E și carotenoide ce te protejează de radicalii liberi. Carotenoidele includ beta-caroten, ce se poate extrage din fructele portocalii, cartofii dulci, legumele verzi și morcovi. Dacă nu consumi astfel de alimente, nu vei obșine suficiente vitamine care să-ți protejeze organismul de cancer. De asemenea, cancerul a fost legat de grăsimea din organism, ceea ce însemană că dacă mănânci prea mult fast food riști mai mult să te îmbolnăvești.
3. Kilograme în plus
Fructele au puține calorii, de aceea te fac să te simți sătulă fără a te îngrășa, iar conținutul lor ridicat de apă și fibre te împiedică să mănânci prea mult, lucru util mai ales dacă vrei să slăbești. Așadar, îți va fi mai greu să slăbești dacă înlocuiești fructele cu carnea și lactatele grase.
4. Boli cardio-vasculare
Pentru a ține sub control afecțiunile cardio-vasculare trebuie să ai în organism un echilibru de potasiu și sodiu pe care îl poți obține doar dacă mănânci banane, portocale, caise și grapefruit. Dacă nu consumi aceste fructe vei avea un nivel prea mic de potasiu și vei prezenta un risc crescut de tensiune și atac vascular. Pentru cei care au deja probleme cu hipertensiunea, o dietă echilibrată va avea aceleași efecte precum medicamentele, pe care de altfel nu le înlocuiește complet.
5. Depresie
Deși nu există studii științifice care să demonstreze acest lucru, unii cercetători consideră că există o legătură între ceea ce mâncăm și starea noastră psihică. Nu se știe exact de ce fructele și legumele au un efect benefic asupra stării de spirit, dar poate fi vorba despre conținutul ridicat de vitamina B6, de care majoritatea celor depresivi duc lipsă. Pentru a evita astfel de probleme trebuie să consumi banane, ciuperci și avocado.
6. Deshidratare
Dacă nu poți bea foarte multă apă, dar vrei să fii în continuare hidratată, atunci mănâncă pepeni, portocale, caise, fructe de pădure și prune, deoarece toate au cantități mari de apă.
Dacă nu consumi fructe riști să devii deshidratată, să ai probleme cu rinichii, inima, acneea și contipația. Ia în considerare și faptul că fructele sunt bune pentru sănătate, dar sunt și gustoase.
6 efecte ale consumului limitat de fructe
Cel mai bun dar pe care ni-l putea face Mama Natură sunt fructele, care pot fi consumate la orice oră și în orice anotimp, drept pentru care un studiu efectuat de către cercetătorii de la Johns Hopkins University recomandă consumul a trei porții de fructe pe zi, însă numai 11% dintre adulți respectă acest lucru.