1. Spune-mi cate ceva despre tine
Este una dintre cele mai importante intrebari si in ciuda faptului ca spontaneitatea este apreciata, ar trebui sa studiezi putin raspunsul inainte. Ofera informatii relevante despre interesele tale si evolutia ta in cariera. Este vorba mai mult despre realizarile tale si despre factorii care te fac sa vrei mai mult.
2. De ce vrei sa lucrezi aici?
Aceasta intrebare este un test. Familiarizeaza-te cu principiile firmei, cu istoria si domeniul de activitate al companiei si explica de ce se potriveste foarte bine cu abilitatile si aspiratiile tale profesionale.
3. Care sunt telurile tale pe termen scurt si pe termen lung?
Descrie cat mai bine pasiunea pe care o ai pentru domeniul pe care l-ai ales si faptul ca iti doresti un mediu unde sa poti creste si unde sa iti poti aduce contributia. Vorbeste-i angajatorului despre dorinta ta de a invata mai mult si de a-ti asuma tot mai multe responsabilitati la locul de munca.
4. De ce pleci de la actualul loc de munca?
Este o chestiune delicata. Trebuie sa spui adevarul, insa fii atenta la felul cum o spui. Accentueaza nevoia de noi provocari si faptul ca actualul job nu iti mai ofer posibilitati de avansare, de dezvoltare. In loc sa spui ce a mers prost sau ce nu ti-a placut la fostul loc de munca, insista asupra lucrurilor pe care le-ai invatat cat timp ai fost acolo si cum planuiesti sa aplici acele lectii in viitor. Angajatorul vrea sa stie daca reusesti sa inveti din greseli si cum te raportezi la astfel de situatii.
5. Care sunt atuurile tale
Raspunsul tau ar trebui sa se concentreze asupra abilitatilor si experientelor care au legatura cu postul dorit. Povesteste despre un proiect finalizat cu succes la fostul loc de munca. Prin aceasta intrebare, angajatorul vrea sa vada cum privesti lucrurile si daca te integrezi in echipa. Daca tu esti genul care spune lucrurile verde-n fata, iar compania mizeaza mai degraba pe o politica in nuante de gri si nu una transanta, in alb si negru, s-ar putea sa nu fii omul potrivit.
6. Care este filosofia ta?
Aceasta intrebare poate lua mai multe forme, precum "Cum definesti succesul si esecul" sau "Ce inseamna pentru tine sa fii un lider". Nu conteaza neaparat ce raspunzi la aceasta intrebare, ci mai degraba cum raspunzi, intrucat angajatorul vrea sa vada daca poti sa intocmesti un raspuns bine pus la punct. Ia o scurta pauza si aduna-ti gandurile, apoi raspunde prin prisma a ceea ce stii deja despre tine. Nu inflori, fiindca daca primesti raspunsul, vei fi prinsa cu cioara vopsita.
Avand in vedere aceste intrebari esentiale, ai grija, totusi, sa nu te pregatesti exagerat de mult pentru interviu, fiindca risti sa fii inflexibila si sa ratezi ocazia de a surprinde angajatorul cu un raspuns sincer si original.