Poate că îţi iubeşti peste măsură copiii, dar uneori trebuie să îi laşi să se rănească singuri, să simtă consecinţele acţiunilor lor şi să vadă ce înseamnă eşecul. Ca părinte, tu vei fi acolo să îi ajuţi atunci când au nevoie, dar în acelaşi timp nu poţi fi "plasa de siguranţă" a copilului.
Dacă vrei ca micuţii tăi să fie pregătiţi să se confrunte cu realităţile acestei lumi atunci când va fi vremea să părăsească "cuibul", iată ce metode trebuie să ai în vedere pentru ca fiul sau fiica ta să nu dea greş:
1. Limitează-le copiilor accesul la plăceri
Da, copilăria este cea mai lipsită de griji perioadă din viaţa unei persoane, dar asta nu înseamnă că totul se rezumă la jocuri şi distracţie. Impune o limită de timp în ceea ce priveşte folosirea calculatorului familiei, a telefonului inteligent sau a jocurilor video, astfel încât copiii tăi să nu îşi irosească timpul preţios pe care, de-altfel, ar putea să îl petreacă pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
2. Nu îi acoperi atunci când fac ceva greşit şi nu îi răsfăţa
Ai văzut cu siguranţă mulţi părinţi care se plâng în faţa profesorilor şi învăţătorilor după ce copilul lor vine acasă cu o notă proastă. Ei bine, nu este o ştire nouă pentru tine că nu este vina profesorului sau învăţătorului (cu excepţia faptului în care toată clasa are note proaste, ceea ce este foarte puţin probabil).
În loc să îi iei partea copilului tău atunci când vine vorba de responsabilităţile sale, asigură-te că te uiţi cu atenţie la acele aspecte la care copilul ar putea excela, care sunt acele lucruri la care s-ar putea descurca mai bine (şi ce anume ai putea face tu pentru a fi mai bine, de exemplu).
3. Determină-i să fie sinceri în legătură cu neajunsurile lor
Părinţii trebuie să îşi înveţe copiii să îşi asume responsabilitatea atunci când ezită sau şovăie în legătură cu ceva, dar asta nu înseamnă că cei mici ar trebui să accepte atât de uşor eşecul. Prea mulţi copii au o gândire de genul "Nu sunt o persoană bună la matematică", iar în schimb nu fac niciun efort consistent pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile la ora de matematică.
Aşa că nu trebuie să laşi ca acest lucru să i se întâmple şi copilului tău. Învaţă-l importanţa de a munci, de a lucra din greu pentru a depăşi sau pentru a compensa slăbiciunile, chiar dacă este vorba de o materie de la şcoală.
4. Stabileşte o alocaţie fixă, strictă
Unii părinţi au diverse sisteme prin care acordă alocaţia copiilor sau acei bani de buzunar. Poate fi vorba de o anumită sumă pe care i-o oferi pentru a economisi pe termen scurt (pentru jucării mai mici şi alte jocuri), pentru a economisi pe termen lung (de pildă, pentru a strânge bani un joc nou pe calculator) sau pentru a depune bani într-un cont de economii real. Este extrem de important să îţi înveţi copiii să aibă o apreciere realistă a banilor, încă de la o vârstă fragedă.
5. Învaţă-i ce valoare are munca din greu
Acea alocaţie nu ar trebui să vină prea uşor. Asigură-te că cei mici ştiu că banii sunt câştigaţi prin prestarea unor servicii.
Da, poate nu le place să tundă iarba din curte pe timpul verii sau poate nu le place să dea zăpada din faţa garajului pe timpul iernii, dar cu cât copiii vor realiza mai devreme că trebuie să muncească cinstit pentru a câştiga bani, cu atât mai bine. De asemenea, se vor bucura de jucăriile şi de jocurile lor mult mai mult atunci când le-au câştigat în urma unei munci cinstite.
6. Fii consecventă cu regulile casei
Ca părinte, cu siguranţă este mai uşor să laşi regulile să fie încălcate din când în când, în special atunci când eşti ocupată cu serviciul şi alte obligaţii. Dar toate acestea vor crea un precedent, de pe urma căruia copilul tău va încerca să găsească modalităţi să "îndoaie" regulile, să le adapteze.
Prin faptul că eşti inconsecventă, copiii învaţă că există unele momente în care vor reuşi să scape nepedepsiţi. Asigură-te că ştiu următorul lucrur: regulile sunt reguli şi nu trebuie încălcate. Şi asigură-te că şi partenerul tău le urmează şi este pe aceeaşi lungime de undă cu tine. Sursa.