Fibrele sunt esentiale in alimentatia oamenilor si specialistii spun chiar ca este posibil sa reduca riscul de a face diabet si de a suferi mai tarziu de boli de inima. Pe langa acestea, fibrele ne ajuta sa ne pastram apetitul - si, implicit, linia taliei - sub control.
Insa secretul pare sa fie cat de multe fibre includem in alimentatia noastra. Potrivit Prevention.com, cele mai multe femei consuma doar jumatate din cantitatea recomandata de fibre - aceasta este curprinsa intre 21 - 25 grame pe zi. Daca vrei sa ai o silueta de invidiat si sa consumi mai multe fibre, incearca aceste sase optiuni recomandate de specialisti.
1. Condimenteaza-ti smoothie-urile cu cacao
O lingura mare de pudra de cacao neindulcita are 2 grame de fibre; in plus, contine mai putine grasimi saturate decat tabletele de ciocolata neagra si niciun strop de zahar.
2. Arunca mai multe ciuperci in supe
Rehidrateaza ciupercile urechi-de-lemn (n.r. la noi, urechile de lemn, ciuperci originare din China, se gasesc aproape exclusiv sub forma deshidratata) in apa fierbinte timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi taie-le si adauga-le in supa ta preferata pentru a obtine 3 grame de fibre la o uncie (n.r. o uncie are a intre circa 28 si 35 de grame).
3. Adauga boabe de soia in preparatele tale pe baza de legume
Vei avea numai de castigat odata ce vei include in alimentatia ta boabe de soia verzi si proaspete. Acestea debordeaza de acid folic, o vitamina care protejeaza femeile de cancer la pancreas; in plus, boabele de soia contin 4 grame de fibre la fiecare jumatate de cana si, odata ce le-ai fiert, completeaza orice preparat asiatic pe care vrei sa il gatesti.
4. Amesteca fulgi de ovaz in preparatele pe baza de carne
In loc sa folosesti, spre exemplu crutoane de paine sau felii de paine inferioara atunci cand pregatesti chiftelute, foloseste 2/3 dintr-o cana de fulgi de ovaz la fiecare 450 de grame de carne - acesti fulgi de ovaz for functiona ca un produs care va lega toata compozitia. In plus, pe langa cele 5,5 grame de fibre pe care ti le aduc, fulgii de ovaz contin magneziu, un mineral care poate reduce riscul de a face diabet.
5 Prepara o compozitie ca un terci din dovleac
Combina o treime de cana de dovleac ras, o cana de fulgi de ovaz, 1 sau 2 cani de zahar brun si condimente dupa gust - de pilda scortisoara, nucsoara, etc. Dovleacul din acest terci de ovaz adauga la alimentatia ta aproape 2,5 grame de fibre si vitamina A.
6. Strecoara germeni de grau in compozitia de clatite
Bogati in seleniu, element care ar ptea sa scada incidenta cancerului pana la 60%, o jumatate de cana de germeni de grau comprima 4 grame de fibre. Adauga astfel de germeni pentru a imbunatati orice reteta, inclusiv pe cea de clatite.
Citeste si: Fulgii de secara scad colesterolul!
Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net