"Am gasit solutia perfecta pentru a depasi criza: reinvestesc banii, iar acasa reduc mofturile si ma axez doar pe mici placeri care sa-mi asigure un trai decent. Sau nu, mai bine ma axez pe alta idee: lansez un nou proiect la serviciu, sau mai bine disponibilizez cativa oameni? Uff, dar daca fac asa raman cu o echipa incompleta, iar randamentul si nivelul vor scadea; mai bine anulez cateva proiecte deja lansate si ma concentrez pe cele mai ample. Hmm, dar asta inseamna un pas inainte, doi inapoi. Sa o iau de la capat", spune mintea uneia dintre structurile psihice existente. Daca te regasesti in descriere nu o mai lua de la capat, zic eu, ca nu o sa mai termini niciodata, o sa te invarti intr-un cerc vicios din care nu o sa mai ai scapare si nici nu vei gasi decizia "cea buna" pe care o tot cauti. De ce? Pentru ca esti o obsesionala prin structura si mereu te vei invarti in jurul cozii incercand sa gasesti solutia portivita. Fii mai ferma si priveste problema per ansamblu, nu in detalii!
Anxioasa - "planul de rezerva este esential"
O structura care este deja anxioasa se "cutremura" din toate partile numai la cuvantul criza. Intra in panica, iar starea generata deja de o asemenea structura se aprofundeaza si mai mult, determina o stare de incordare si de neliniste marcante.
Insa o astfel de femeie nu se lasa invinsa de stare si cere singura ajutor. Cristina ne spune ca ar fi cel mai bine ca aceste femei, care se stiu ca fiind anxioase, sa aiba mereu un plan de rezerva in toate domeniile, iar acum, fiind vorba de recesiune, sa incerce mereu sa fie pusa in garda ca s-ar putea intampla ceva si ca are o solutie pentru a nu se panica.
De exemplu: pentru o femeie de afaceri, daca se prefigureaza o crestere substantiala la euro, atunci sa fie mereu pregatita si sa actioneze in consecinta si sa scoata banii pe care ii are in lei la banca si sa ii schimbe in valuta.
Ideea este ca o astfel de femeie trebuie sa fie pregatita pentru orice, iar in situatii de criza sa stie care un plan pe care sa-l aplice. Asta necesita organizare si ceva timp pentru a se ocupa de asa ceva, dar e mai bine sa previi decat sa tratezi, nu?
Hipervigilenta - "construieste si creeaza solutii rapide"
Vigilenta nu numai ca isi ia toate masurile ca sa nu se intample ceva rau, sa nu planeze niciun risc asupra afacerii sau asupra jobului, dar este foarte bine organizata, fiecare detaliu fiind esential pentru ea. Este cea mai de dorit structura, dar din pacate, nu noi le alegem pe ele, ci ele pe noi, asa ca "fiecare cu ce are".
Asadar, aceasta structura este cea mai bine organizata si este atenta la fiecare detaliu, iar panica care s-ar putea abatea asupra ei este diminuata tocmai prin precautia de care da dovada. Ori daca nu este diminuata, resursele alocate acestei panici sunt indreptate spre un plan constructiv. Ea este capabila sa construiasca si sa creeze solutii in astfel de situatii.
Depresiva - "un sprijin este indispensabil"
Este o structura foarte complicata si foarte usor cade in capcane. Mai mult chiar, depresiva, spre deosebire de anxioasa care cere singura ajutorul, abia asteapta sa cada intr-o astfel de stare, "inecandu-se" cat poate de mult in ea. De aceea, acest tip de femeie este bine sa aiba mereu pe cineva in preajma care sa-i ofere sprijin si suport pentru a o putea scoate din aceasta situatie.
Asadar, in astfel de vremuri este important, spune psihologul ca astfel de femei sa-si gaseasca puncte de sprijin in persoane care sa le ajute: sa le intrebe, sa se sfatuiasca cu ele, sa vobeasca cu ele pentru a le ajuta sa iasa din stare si sa le ajute sa se centreze pe posibilitatea de a iesi din aceasta stare.
Pentru depresive, e foarte greu sa reuseasca, ba chiar sa vada o cale de iesire dintr-o situatie de criza - nu vor reusi de unele singure si de aceea o persoana care sa le ajute sa intrezareasca ca, desi viitorul este negru, exista o posibilitate de a iesi la lumina, este indispensabila.
Fie ca e vorba de familie, prieteni sau terapeuti, depresiva trebuie sa aiba mereu pe cineva in preajma.
Impulsiva - "sa zaboveasca mai mult inainte de a lua o decizie"
Sau se mai poate "traduce" printr-o persoana care se arunca cu capul inainte, fara sa cugete. De fapt, "defectul" ei cel mai mare ar fi lipsa de rabdare, de a analiza bine inainte de a decide, de unde si greselile care survin in urma acestor actiuni.
Trebuie ca o astfel de persoana, spune psihologul, sa reuseasca sa se tempereze in deciziile pe care le ia, sa gandeasca bine pasii inainte de a-i face. De exemplu, intr-o situatie grea cauzata de recesiune, ar trebui sa sa auto-educe ca inainte de a lua o masura decisiva sa se gandeasca bine, sa masoare toate beneficiile si consecintele deciziei lui, sa anticipeze cam ce rezultate ar avea acea actiune, etc.
Mai degraba, este indicat sa se dezvete sa mai faca miscari bruste, sa-si incheie rapid si brusc activitatea respectiva, sa actioneze pripit. El nu actioneaza irational, ci pur si simplu nu are rabdare sa analizeze o decizie si sa-i prevada intr-o oarecare masura rezultatele.
Obsesionala - "privirea per ansamblu in detrimentul detaliilor"
Contrar impulsivei, obsesionala este cea care zaboveste prea mult timp pe o decizie, pe care in final nici nu o mai ia. Purtatoarele acestei structuri psihice stau si cauta argumente atunci cand sunt puse in fata unei hotarari, incat nu va mai ajunge sa faca nimic, spune Cristina Calarasanu si va pierde teren, ba chiar proiecte importante.
Tocmai din dorinta de a anticipa efectele negative si de a le evita, intoarce posibila decizie pe toate partile nerespectand deadline-urile si pierzand foarte mult in acest sens.
Este o problema, spune psihologul, sa te implici total intr-o decizie, fara a mai iesi din ea. De aceea este nevoie de detasare, ca din cand in cand sa se mai detaseze pentru a putea ulterior, sa vada lucrurile din afara, per ansamblu, pentru ca ea este prea axata pe detalii. O astfel de abordare ar putea da roade mult mai bune!
Pasiv - Dependenta
O astfel de femeie se sustrage deciziilor importante sau simtului raspunderii. Ea se axeaza foarte mult pe o alta persoana, indiferent pe cine gaseste langa ea, doar-doar sa nu ia ea o decizie. Are o teama de propriile hotarari, da dovada de nesiguranta, iar ideea celuilalt este intotdeauna mult mai buna.
Cristina spune ca o astfel de femeie trebuie sa gaseasca modalitati prin care sa reuseasca sa isi asume responsabilitati, chestiune de care nu este in stare intr-o situatie de criza.
Sa caute solutii si sa incerce mereu sa gandeasca ea pentru ea, si nu prisma mintii celorlalti. Sa incerce sa ia hotarari clare si definitive (chiar si cu riscul de a gresi - orice om este predispus greselii).
Nu rata articolul saptamanii!
Simplu si rapid: cosmarul vietii lor a luat nastere la o vizita la medic; boli cumplite, incurabile si extrem de extenuante psihic le-au invadat linistea. I-au tulburat, dar au invatat din asta. Ce? Sa traiasca autentic! Cum? Prin valori de nepretuit desprinse din acest cosmar al vietii. Afla si tu ce au invatat de la boala!