1. Mancaruri favorite.
Incepe masa prin a-i oferi mancarurile favorite, apoi, pas cu pas, strecoara-i in farfurie si ce consideri tu ca ar fi mai important pentru varsta lui. Astfel, in foarte scurta vreme, mancarurile potrivite vor castiga teren in favoarea „preferatelor”, care vor ajunge sa fie servite cel mult o data pe saptamana.
2. Fara chipsuri.
Nu te astepta la prea mare cooperare din partea lui daca il lasi sa pape chipsuri, bauturi dulci carbogazoase sau dulciuri intre mese. Oricat ti-ar fi de greu sa-i spui „nu”, refuza-i asemenea placeri si lucrurile vor reveni la normal.
3. Toata lumea la masa.
Daca va asezati cu totii la masa, si papati impreuna, acest obicei sanatos il va ajuta pe copilasul tau sa faca o distinctie clara intre joaca si treburile serioase, de genul servirii mesei.
4. De-a v-ati ascunselea
Daca observi ca micutul tau refuza cu indarjire anumite legume, ascunde-le in piureul lui de cartofi. Pentru asta n-ai nevoie de cat de un blender bun si nitica imaginatie.
5. Maestrul bucatar.
Chiar si cei mai mici dintre prichindei vor fi incantati daca le soliciti ajutorul la bucatarie. Lasa-l pe el sa faramiteze biscuitii pe care ii veti pune in piureul de mere sau lasa-l pe el sa apese pe butonul blenderului. Se va distra copios si va papa ceea ce a preparat chiar el.
6. Aplauze prelungite.
Daca vrei ca bebe sa pape tot, nu uita sa-l premiezi pentru fiecare mica victorie, oferindu-i un fruct sau ceva mai dulce, dar asigura-te ca el pricepe din ce pricina e premiat. Altminteri se va invata cu narav si va cere mereu dulcele la inceputul mesei.