În această lume în care informațiile îți bombardează constant creierul, este de înțeles de ce te simți copleșită, este doar modalitatea corpului tău de a te face să înțelegi că trebuie să trăiești altfel. Responsabilitatea ta este să îți asculți organismul și să aplici câteva trucuri pentru a te elibera de stres.
1. Pune-te pe primul loc
În ciuda anumitor păreri, grija de sine este extrem de importantă dacă vrei să ai o viață echilibrată. Această îngrijire trebuie să cuprindă regulile de bază de igienă, respectarea unei rutine sportive, a programului de mese, dar și timp pentru hobby-uri și creativitate, în care să-ți reîncarci bateriile. În acest sens te va ajuta să încerci câteva exerciții de meditație, care vor diminua nivelul stresului și al anxietății din viața ta. Începe-ți ziua prin a implementa o rutină de dimineață și continuă cu zâmbetul pe buze.
2. Fă ordine în programul tău
Dacă ceea ce te face să fii stresată este programul tău aglomerat, poți începe prin a prioritiza anumite activități, deoarece să ai o zi plănuită te ajută când vrei să-ți faci ordine în viață. Dacă observi că programul tău este plin de lucruri pe care le faci de fapt pentru altcineva și mai nimic pentru tine, atunci este momentul să delegi sarcini și să refuzi anumite lucruri. Fă o listă cu ce ai putea îndepărta din programul tău și înlocuiește-le pe acestea cu activități plăcute sufletului tău.
3. Învață să spui „NU”
Viața ta înseamnă mai mult decât a fi sau a face totul pentru toată lumea și dacă refuzi ceva sau pe cineva nu înseamnă neapărat că dezamăgești persoana respectivă. Când spui „NU” ai tendința să te simți o personă egoistă, dar de fapt te pui și pe tine pe primul loc, probabil pentru prima oară după mult timp. Ai încredere în tine, deoarece este în regulă să refuzi anumite lucruri din când în când, pentru că atunci când te pui în situația să realizezi ceva ce nu vrei, acest lucru se vede oricum în atitudinea ta. Dacă persoana respectivă ține la tine, atunci îți va respecta decizia. Dacă se supără, atunci este momentul să reevaluezi relația voastră și chiar să îndepărtezi persoanele toxice din viața ta.
4. Setează limite
Limitele te ajută să-ți păstrezi calmul și sănătatea mentală și ai dreptul să setezi mai ales granițe fizice, pentru a putea face economie de timp și energie. Nimeni altcineva nu are dreptul să decidă ceva pentru tine. De exemplu, dacă șeful tău încearcă în mod constant să îți paseze sarcini și responsabilități, făcându-te să lucrezi ore suplimentare, de multe ori fără nici un fel de recompense, vorbește direct cu el despre această problemă și eventual începe să-ți cauți un alt loc de muncă, dacă nu se arată a fi înțelegător. Dacă n-ai mai setat niciodată limite, la început îți va fi greu, dar în timp, va deveni ceva normal.
5. Pauză de social media
Dacă semeni cu majoritatea oamenilor, unul dintre primele lucruri pe care le faci când te trezești este să-ți verifici telefonul, în special notificările din social media, apoi continui să faci acest lucru de mai multe ori pe zi. Să încerci să ții pasul cu toate informațiile care te bombardează este copleșitor, așa că mai bine păstrezi social media pentru momentele în care chiar te plictisești și n-ai nimic altceva mai bun de făcut. Această distanțare te va detoxifia de negativism și în plus, chiar n-ai nevoie să știi tot ce face fiecare persoană din lista ta în fiecare minut, e mai revigorant să trăiești în lumea reală.
6. Petrece timp în natură
Deși acum este un pic mai greu, oamenii, ca animale sociale ce sunt, trebuie să se conecteze cu natura și dacă încerci să programezi măcar o oră în care să stai în mijlocul naturii, o dată la câteva zile sau măcar o dată pe săptămână te vei simți mai bine. De asemenea, ce poți face, este să-ți umpli casa cu plante, să-ți iei un animal de companie, să folosești uleiuri de aromoterapie și să mănânci alimente sănătoase. În plus, dacă ai în casă piese de mobilier și haine confecționate din materiale naturale, acest lucru te va ajuta să creezi o atmosferă non-toxică.
6 moduri în care să te destresezi
Stresul este boala secolului, dar nu trebuie să fie o constantă în viața ta, așa că nu te lăsa acaparată de problemele de la muncă, lipsa banilor, relațiile deficitare sau știrile negative.