Odată ce vei înțelege beneficiile utilizării de obiecte din sticlă în detrimentul celor din plastic, vei începe chiar să reciclezi pe cât de mult posibil.
1. Sticla ajută planeta
Dacă folosești sticlă în loc de plastic, vei reduce numărul deșeurilor și vei ajuta la economia de energie datorată incapacității de a recicla complet orice tip de plastic. În plus, recipientele din sticlă rezistă mai mult decât cele de plastic și asta te va scuti de timp irosit la cumpărături. Dacă nu cumva spargi un pahar de sticlă acesta poate rezista pentru totdeauna, iar reciclarea sticlei este mult mai prietenoasă cu mediul decât reciclarea plasticului, pentru că folosește mai puțină energie și nu sunt produse toxine.
2. Sporește aroma mâncării
Depozitarea mâncării în recipiente de sticlă va face posibilă și păstrarea aromei pentru mai mult timp, iar acest lucru va fi apreciat mai ales de cei sensibili la mirosuri și gusturi. Sticla ajută la menținerea prospețimii unui aliment, astfel încât să nu îi fie alterat gustul sau mirosul, iar mâncarea reîncălzită în sticlă este mai gustoasă decât la caserolă de plastic, pentru că nu se elimină toxine dăunătoare.
3. Păstrează mâncarea în siguranță
Per total, sticla este mult mai sigură decât plasticul, care conține mai mulți compuși chimici dăunători. Chiar dacă se elimină, sa zicem, BPA-ul, acesta este, de obicei, înlocuit cu alte substanțe periculoase, precum BPS (bisphenol S) sau BPF (bisphenol F). Aceste chimicale din plastic migrează către mâncare mai ales dacă ai tendința de a reîncălzi mâncarea în acel container. Din fericire, sticla nu eliberează astfel de substanțe otrăvitoare, pentru că este neporoasă și naturală. Poate fi folosită și refolosită în siguranță.
4. Durabilitatea
După câteva utilizări, plasticul capătă zgârieturi, decolorări și își schimbă forma, pe când recipientele din sticlă rezistă mai mult. Ele pot fi folosite mai des și spălate mai ușor la temperaturi mai înalte, care distrug microbii, iar asta se întâmplă fără a le fi afectată forma. Excepție fac cazurile când sunt scăpate din mână direct pe podeaua tare.
5. Sticla este mai curată
Recipientele din sticlă ușurează prepararea mâncării, servirea ei și curățarea de după. Se poate muta foarte ușor un recipient din figider pe masa din bucătărie, fără să se altereze alimentele, și în același recipient să se încălzească o porție-două. În plus, dacă folosești sticlă, poți vedea mai clar aspectul mâncării tale și poți decide cu ușurință dacă trebuie consumată cât mai repede, pentru a nu o arunca. Cum plasticul este mult mai poros decât sticla, acesta are tendința să absoarbă mirosurile și particule de mâncare, dar la sticlă nu se întâmplă așa.
6. Economisești dacă folosești sticlă
Chiar dacă recipientele din sticlă sunt mai scumpe decât cele de plastic, ele rezistă mai mult timp, chiar mai multe generații, dacă nu sunt sparte. Deci pe durată lungă, economisești bani și timp dacă iei pahare din sticlă de calitate.