Locuitul singura este visul multor femei care vor sa devina independente, sa administreze singure o casa intreaga si sa-si faca de cap fara a da socoteala nimanui. Dar si visul are un sfarsit, iar de multe ori, aceasta solitudine conduce la accentuarea unor angoase, depresii si la izbirea de diverse situatii imprevizibile carora vrei nu vrei trebuie sa le faci fata. Dar atunci cand locuiesti singura s-ar putea sa te lovesti de probleme pe care nu prea le poti rezolva singura...si atunci ce faci? Cum le depasesti? Cum tratezi problema?
Si eu sunt un caz care se incadreaza perfect in aceasta tipologie. Desi nu stau singura 100% din timp, in sensul in care locuiesc cu sora mea, majoritatea timpului il petrec singura in propria casa, ea mea fiind extrem de des plecata in diverse orase cu diverse treburi si chiar si atunci cand nu este plecata ajunge foarte tarziu acasa, deci tot singura imi petrec serile in apartament. Si credeti ca nu m-am confruntat cu situatii fara iesire? Nu o data mi s-a intamplat sa se strice chiuveta de la bucatarie, sa sara siguranta, sa se strice o usa de la mobila sau chiar sa mi se para ca a intrat cineva in casa. Cred ca aceasta este cea mai accentuata fobie a mea: hotii sau frica de a nu intra cineva peste mine in casa atunci cand sunt singura! Ba mai mult chiar, am fost bolnava si nu avea cine sa vina sa ma trateze si am ramas si pe dinafara blocand usa de la intrare cu cheia pe dinautru in yala. Deci pot spune ca am trecut prin destule. Unele sunt chiar greu de suportat si simti ca te lovesti de un prag care nu te lasa deloc sa intri in normalitate, dar iti gasesti mai mult sau mai usor resurse sa le depasesti. Sau clachezi si nu te mai poti ridica?
Ai crede ca daca si Mc Cauley Caulkin a supravietuit in "Singur acasa", prins iscusitele metode de supravietuire, tu ai putea face fata cu brio unor astfel de provocari. Noi vrem sa iti explici aceste temeri si sa inveti sa le infrunti cu ajutorul psihologului Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul De Psihologie de Actiune si Psihoterapie.
1. Frica de hoti
Dupa cum spuneam, pentru mine este cea mai mare fobie pe care o am atunci cand sunt singura acasa..parca mereu aud cate ceva pe la usa de la intrare, orice zgomot mi se pare dubios si orice umbra care-mi iese in cale imi creeaza palpitatii.
Trebuie facuta in primul rand o diferentiere intre frica reala (se aude ceva, a cazut ceva, s-a lovit cineva de usa) si fantasme (cineva ar putea sa intre pe geam, cineva ar putea sa sparga usa, cineva te urmareste) sustine psihologul. In cazul fantasmelor situatia este mai problematica, in sensul in care daca se accentueaza (nu mai poti sa dormi, ai o tema tot timpul in minte) necesita ajutor de specialitate.
In cazul in care vorbim de o frica provocata de un zgomot, atunci poti alege sa faci ceva relaxant care sa-ti distraga atentia: - sa citesti o carte, sa asculti muzica preferata, sa te uiti la tv, etc.
2. Cine ma ingrijeste cand sunt bolnava?
Exista o oarecare angoasa sau o suferinta ascunsa pe care unele persoane o traiesc atunci cand stau singure. Am o prietena care resimte acest lucru: ea sta singura si de multe ori se simte neputincioasa in fata anumitor situatii, iar cu gandul la diverse boli o apuca depresia. Chiar zilele trecute zicea ca daca s-ar imbolnavi de ceva nici nu ar avea cine sa o ingrijeasca, sa zace singura in casa.
Psihologul sustine ca aceasta este o grija nejustificata, pentru ca pana la urma tot se gaseste cineva care sa te ajute in caz de nevoie. Insa este destul de interesanta aceasta temere si trebuie ca respectiva persoana sa inteleaga de unde provine aceasta solitudine accentuata pe care o resimte, de ce crede ca nu se poate baza pe ajutorul nimanui, pentru ca pana la urma este imposibil sa nu ai nici iubit, nici mama, nici tata, nici frati sau surori sau vreun prieten la care apelezi.
3. Surprize - surprize: becuri, surubelnite, prize, suruburi, etc.
Surprizele se tin lant in casa atunci cand stai singura si abia atunci descoperi ce bun ar fi un barbat priceput la de toate in casa ta. dar nu te speria, pentru ca nu ai nevoie de un barbat pentru a reusi sa supravietuiesti atunci cand te inunda vecinul, cand se arde un bec sau cand se strica o priza.
- tata, frate, unchi, var, vecin, oricine este mai aproape si mai la-ndemana pentru a te ajuta nu eziota sa suni pentru a cere ajutorul (ma rog, la schimbat un bec cred ca te pricepi si tu: trebuie doar sa fii sigura ca lumina este stinsa si sa desurubezi becul inlocuindu-l cu altul)
- nu uita sa ai numarul administratorului de bloc in agenda ta si sa apelezi la el in caz de inundatie de la vecin sau la vreun scurtcircuit
- Primaria Capitalei a pus in functiune un Dispecerat Integrat de Urgenta destinat interventiei rapide pe probleme legate de retelele edilitare (apa, canalizare, gaz, telefonie, energie
electrica, energie termica, transport
in comun, iluminat public), de drumuri (gropi, tasari, surpari, canale lipsa) si de semaforizare. Dispeceratul poate fi apelat non-stop la numarul gratuit 0800.800.882.
4. Liniste asurzitoare
Intri in casa si resimti o stare de liniste care te izbeste direct in urechi asurzindu-te. Nu te asteapta nici iubit, nici catel nici rude, nimeni. Nu ai cu cine sa vorbesti, cu cine sa te uiti la un film cu cine sa razi sau sa plangi, de ce nu. Este adevarat ca poti face acest lucru prin telefon sau chemand la tine o prietena. Dar stii prea bine ca nu este acelasi lucru.
Specialistul sustine ca si aici trebuie facuta o diferenta intre singura, adica separata autonom si solitara (izolata). Asadar, separata autonom inseamna o despartire constienta de familie sia sumarea acestei schimbari, pe cand izolarea este altceva - inseamna incapabilitatea de a trai cu un celalalt, si atunci alta este problema.
Dar ceea ce apare mai degraba atunci cand locuiesti singura este plictiseala in anumite momente si atunci este bine sa iesi din casa, sa iti chemi prieteni sau chiar sa iti iei un catel. Nu trebuie sa cazi in depresie: fetelor, ganditi-va ca aveti la dispozitie o casa intreaga in care va puteti distra cum inainte nu puteati: cand erati cu familia nu puteati chema o gloata de fete care sa stea pana dimineata de vorba la un pahar de vin si sa rada cat le tineau urechile pentru ca trezeau restul familiei, acum ai ocazia sa dai petreceri, sa faci pijama's party sau programezi un film cu fetele sau iti chemi prietene la masa.
5. Mananci, deci gatesti?
Daca nu esti o foarte mare gospodina, iar parintii te-au rasfatat pana in cele mai mici detalii, parca atunci cand vine vorba de mancare ti se face un dor nebun de mama ta, care-ti pregatea supele acelea minunate si sarmalutele cum numai la ea le-ai mancat. Trebuie sa iti deprinzi o astfel de abilitate atunci cand locuiesti singura, chiar daca nu esti cea mai talentata persoana din lume la acest capitol? Ei bine, ai putea spune ca nici nu e nevoie, pentru ca tu oricum mananci putin, sau vii seara acasa tarziu si mananci pe drum sau ca o sa iei masa numai in oras.
Dar lucrurile nu stau chiar asa in realitate si constat acest lucru din experienta multor prietene care stau singure si care aveau aceleasi "impresii" la inceput. Ulterior insa au decsoperit ca buzunarul lor nu este chiar fara fund pentrui a manca in oras, iar ca uneori seara nu este chiar atat de tarziu cand ajung acasa pentru a nu mai fi nevoite sa manance nimic, asadar s-au pus fetele pe treaba: si-au cumparat carti de bucate, au sunat mamele, bunicile si alte persoane mai iscusite intr-alea gastronomiei si au purces la lucru. Acum fac mancaruri delicioase, poate ca nu chiar sarmale si ciorba de burta, dar cat sa supravietuiasca cu siguranta ca da. Asadar, fetelor, gastronomia este o abilitate pe care trebuie sa o ai atunci cand stai singura.
6. Independente, dar dependente
Exact cum spuneam la inceputul articolului, femeile vor sa fie independente, iar locuitul singura, departe de familia care te-a dadacit ani de zile implica o responsabilitate si o independenta asumata.
Pentru a locui singura, spune Cristina Calrasanu, trebuie sa ai un grad de autonomie si maturitate crescuta, altfel nu te mai muti: trebuie sa stii ca trebuie sa ai grija de casa, sa te intretii singura, sa ai grija de tine, sa iti gatesti, sa platesti facturi si asa mai departe. Acestea sunt niste "abilitati" pe care trebuie sa le deprinzi sau sa le constientizezi mai degraba atunci cand te hotarasti sa te muti singura.