Era seara, batute spre 22:00 si pentru prima oara cand luasem un tip de medicamente extrem de laudat si cunoscut, pentru o colica biliara care nu-mi dadea pace. Nu dupa mult timp, cateva iritatii pe maini isi fac aparitia; m-am gandit ca este o iritatie de la ceea ce mancasem, mai fac asemenea alergii. Dupa o vreme, apar pe fata: mici bubite rosii, aproape insesizabile, localizat grupat pe ici, pe colo! Imi zic ca vor trece! Se face 12:30 noaptea si ma ridic din pat, unde ma uitam la tv, pentru a vorbi ceva cu sora mea! Se uita la mine si imi zice ca sunt umflata la fata, sub ochi si la pometi. Ma uit in oglinda si am un soc:sunam la cineva care mai avea cat de cat cunostinte medicale si ne spune sa mergem totusi la un medic! Nu mai este cale intoarsa si mergem la urgente! Acolo, diagnosticul a fost: soc anafilactic provocat de respectiva pastila. Sa nu intelegeti gresit, acea pastila este extrem de eficienta, dar nu pentru mine, care se pare ca sunt alergica la ceva din compozitia ei. Doctorul imi face o injectie cu cortizon si imi spune "bine ca ai venit la timp, poti sa mori in somn de la socul anafilactic". Am ramas incremenita! Era totusi 1 noaptea, iar cand am luat pastila era 21:30, pe la 22:00 mi-au aparut bubitele abia, pe care le asociasem cu o afectiune deja; daca adormeam pana sa ma vada sora mea?!?!?!? Nici nu vreau sa imi imaginez!
Soc anafilactic
Nu este tocmai o boala, ci o reactie alergogena, dar daca nu este depistata la timp si nu este acordat tratament de urgenta, se moare extrem de usor!
Dupa cum spuneam mai sus, atentie la alimentele si medicamentele pe care le luati si efectele asupra boastra. De aceea toti medicii recomanda la toata lumea un test alergogen care depisteaza exact substantele la care o persoana este alergica, pentru a se evita astfel de tragedii. Pentru ca socul anafilactic poate ucide in somn, atunci cand nu este depistat la timp, cum am patit eu! Poate ca sunt foarte rare cazurile, dar iata ca se pot intampla, iar eu era cat pe cea sa o patesc. Aceasta reactie blocheaza caile respiratorii si induce astfel decesul.
Apneea/sforaitul
Sforaitul nu este doar o problema jenanta, ci si foarte grava, anunta medicii, care o denumesc "boala care ne poate ucide in somn"
Sforaitul este provocat de o ingustare sau de o blocare a cailor respiratorii nazale. Aceasta ingustare restrictioneaza fluxul de aer intranazal:. „In timpul somnului, in special in pozitia culcat pe spate, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza, lucru ce duce la obturarea cailor aeriene superioare. Astfel, apar vibratii ale tesuturilor moi, provocand sforaitul”, anunta Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumolog la Institutul de pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.
Cand somnul este foarte adanc, circulatia aerului se intrerupe temporar, uneori chiar si 20-30 de secunde. Si tot uneori, in cazuri nefericite, dar reale, poate fi fatal!
Varsaturile
Nu este o boala, nicio afectiune, dar poate provoca moartea cu usurinta, atunci cand dormi. De aceea, nu o sa uit niciodata cand o asistenta medicala mi-a zis "sa nu adormi niciodata cu stare de voma - sa astepti intotdeauna sa treaca", pentru ca vomitatul in stare inconstienta te poate ineca si poate provoca moartea, prin aspiratia de continut gastric in caile respiratorii.
Nu cred ca va este strain cazul Stephen Gately, de la trupa Boyzone, care a murit acum cateva luni inecat in propria voma cauzata de alcoolul in exces, in timp ce dormea.
Atac de cord/ Stop cardio-respirator
Se spune ca acesta este cel mai adesea intalnit la batrani, si asa este conform statisticilor, insa "cel mai adesea" nu este deloc exhaustiv. Foarte rar, dar posibil, cei care se stiu ca au probleme cu inima, care consuma medicamente in exces si necontrolat, care sufera de tulburari alimentare, etc sunt predispusi la aceasta afectiune chiar si in somn. Sunt zeci de afectiuni care dau sincopa sau stop cardio-respirator in somn.
Cazuri concrete? Cate vrei! Iata doar doua, extrem de socante
"Amy Leanne Gretner a murit pe 12 Septembrie 2004, la varsta de 15 ani, in timpul somnului din cauza unui dezechilibru electrolit cauzat de tulburari alimentare, avand o greutate normala - 63,5 kg"
"Melissa Booth a murit la varsta de 17 ani in somn, datorita unui atac de inima cauzat de bulimie. Era bulimica doar de cateva luni...in ciuda acestui fapt tot i'a luat viata. Abuzuri severe de laxative au contribuit la dezechilibrul ei alimentar impreuna cu vomitatul regulat"
Ambele cazuri sunt luate de pe o pagina memoriala dedicata persoanelor decedate in urma tulburarilor alimentare -http://fading-to-perfection.piczo.com/paginamemoriala?cr=1&linkvar=000044
Sindromul mortii subite la sugari
Atentie la bebelusi, pentru ca este un sindrom ale carui cauze nu se cunosc inca si este extrem de periculos. Totusi, se considera ca ar intra in sfera factorilor de risc dormitul pe burtica (sau statul indelung pe burta), infectiile respiratorii, sarcina multipla sau o mama dependenta de droguri in timpul sarcinii. Totusi, inca musteste misterul in jurul cauzelor exacte ale acestui sindrom.
Sindromul mortii subite inexplicabile pe timp de noapte
Exista si in randul adultilor un astfel de sindrom, nu sunt scutiti de mistere medicale periculoase. Acesta este cu atat mai socant cu cat apare in timpul somnului la adultii tineri, sanatosi. Aceasta boala, daca i se poate spune asa, dateaza din 1977, cand sute de imigranti asiatici au murit in SUA au murit subit, din cauze total necunoscute.
Ciudat este ca nicio informatie medicala relevanta nu a reiesit in urma autopsiei. Se pare ca primele semne sunt respiratie grea, sufocare, gafaiala, dar nu este vorba de apnee, asa cum s-ar fi crezut. In unele cazuri s-a descoperit si contractarea muschilor inimii.