Atunci cand te uiti in oglinda observi ceva anormal? Este important sa iti analizezi atent chipul pentru ca astfel poti descoperi indicii importante pentru sanatatea ta.
Caderea parului
Este o problema comuna cu care se confrunta multe femei. In multe cazuri este cauzata de stres, o afectiune inca recenta sau poate o dieta stricta. De asemenea, schimbarile hormonale pot afecta cresterea parului. In perioada pre-menopauzei, din cauza scaderii nivelului de estrogen, firul de par se subtiaza si te poti confrunta cu caderea parului. Cel mai bine este sa incerci sa reduci nivelul de stres, sa adopti o dieta sanatoasa si este recomandat sa mergi la medic pentru un control hormonal.
Aceasta problema pe cat de comuna este, poate ascunde si o afectiune. Poate fi vorba de o problema cu glanda tiroidiana. Caderea parului este un simptom intalnit atat in caz de hipotiroidism cat si de hipertiroidism. Cel mai bine este sa mergi la un medic pentru ca aceste afectiuni sunt insotite si de alte simpotome vagi care te pot induce in eroare.
Transpiratia in exces
3% dintre oameni se confrunta cu hiperhidroza, o afectiune care presupune sa transpiri de patru ori mai mult decat necesita organismul tau pentru a regla temperatura corpului. Daca transpiri chiar si atunci cand nu esti agitata sau nu iti este foarte cald, atunci poate fi vorba de o dereglare a sistemului nervos si daca antiperspirantele pe baza de clorura de aluminiu nu functioneaza atunci vei necesita injectii cu Botox. Sunt foarte eficiente pentru ca paralizeaza glandele sudoripare, dar necesita sa fie repetate o data la trei luni.
Tarnspiratia in exces poate ascunde si o problema mai grava, precum hipertiroidism. De regula aceasta afectiune se intalneste la femeile trecute de 40 de ani si printre simptome se numara caderea parului, pierderea in greutate, stari de nervozitate si trepidatii ale inimii.
Hipertiroidismul poate duce la osteoporoza sau probleme cu inima, asa ca este bine sa te adresezi medicului daca resimti simptomele enumerate mai sus.
Piele uscata
Pe masura ce inaintezi in varsta glandele care secreta ulei devin tot mai mici si atunci apar acele pete de piele uscata. Deshidratatea si expunerea indelungata la soare poate contribui de asemenea la aceasta problema. Poti, insa, remedia aceasta problema schimbandu-ti rutina zilnica. Incearca sa faci dusuri scurte si cu apa calduta, nu fierbinte, renunta la sapunurile pe baza de alcool in favoarea celor cremoase, hidratante. Dupa fiecare dus aplica o crema hidratanta si consuma mai multe lichide.
Pielea uscata poate fi si un simptom pentru psoriazis. Aceasta afectiune este frecvent intalnita la femeile cu varsta intre 30 si 50 de ani. Poate fi cauzata pe fond genetic dar si de un sistem imunitar prea activ. Este important sa mergi la un control pentru a depista aceasta afectiune din timp. Studiile arata ca persoanele care sufera de psoriazis sunt predispuse la cancer de piele, atac de cord si infarct.
Inrosirea pielii
Cel mai probabil este vorba despre rosacee, o afectiune inflamatorie care presupune dilatarea rapida a vaselor de sange, dand astfel pielii acel aspect rosiatic. Rosaceea se poate manifesta si prin aparitia unor iritatii, care se aseamana cu acneea si multa lume face greseala sa o trataeze ca atare. Este recomandat sa urmezi un tratament corespunzator pentru rosacee, astfel risti sa se agraveze.
Pielea rosie poate fi un simptom pentru afectiunea cunoscuta sub numele de lupus. O afectiune a sistemului imunitar care afecteaza persoane cu varsta intre 15 si 44 de ani. Este recunoscuta adesea dupa aparitia unei iritatii rosiatice sub forma de fluture care apare pe fata. Alte simptome care pot trada o astfel de afectiune sunt febra, dureri musculare, starea de oboseala, probleme cu rinichii, incheieturile etc.
Pilozitate faciala
Odata cu trecerea timpului, nivelul de estrogen scade, in timp ce testosteronul, hormonul masculin creste. Aceasta dereglare hormonala se manifesta la exterior prin aparitia unor fire de par in special pe barbie si pe buza superioara. Daca in urma unui consult amanuntit reiese ca nu este vorba de menopauza, atunci poate fi vorba de o mostenire genetica pe care o poti combate atat cu medicamente cat si prin epilare.
Aceasta problema poate trada si o afectiune grava, precum sindomul polichistic ovarian. Pe langa pilozitate faciala, aceasta afectiune se mai manifesta prin caderea parului, acnee, chisturi ovariene si luarea in greutate in special in zona abdomenului. Netratat, sindromul polichistic ovarian duce la infertilitate, diabet si afectiuni ale inimii.
Desi nu exista o cauza concreta care duce la aparitia acestei afectiuni, medicul iti va recomanda pilule contraceptive pentru echilibrarea nivelului hormonal, medicamente pentru tinerea sub control a nivelului de zahar din sange, pierderea in greutate si o dieta sanatoasa ajuta de asemenea la ameliorare.
Cosuri incapatanate
Chiar si dupa ce ai trecut de adolescenta, acneea poate fi o problema de care vei continua sa te lovesti. Cand nivelul de estrogen si secretia de ulei a pielii scad, bacteriile pot patrunde mai usor in piele ducand astfel la aparitia nesuferitelor cosuri.
O problema atat de banala poate ascunde si o neasteptata afectiune. Poate fi vorba despre cancer de piele, o problema de sanatate care apare in special in cazul femeilor cu varste intre 20 si 40 de ani. Asa ca, daca te confrunti cu o acnee severa care persista timp de cateva saptamani ar trebui sa te adresezi medicului pentru un consult amanuntit.
Poarta zilnic o crema cu protectie solara si mergi anual la un consult dermatologic pentru a tine orice problema sub control.