Mânat de experienţa personală, Jackson MacKenzie şi-a propus să ofere celor care au avut de suferit de pe urma unor astfel de relaţii disfuncţionale un spaţiu sigur, în care să îşi povestească experienţele, astfel încât fiecare să îşi poată regăsi liniştea şi fericirea după un astfel de abuz.
Psihopaţii reprezintă în jur de 1% din totalul populaţiei lumii şi, contrar opiniei generale, majoritatea nu sunt criminali în serie.
Sunt doar indivizi care manipulează şi provoacă în mod intenţionat rău celor din jur, fără a cunoaşte conceptele de remuşcare sau responsabilitate. Psihopaţii sunt cameleoni sociali, care se pot adapta perfect în orice situaţie.
Sunt experţi în a-şi modifica identitatea pentru a obţine ceea ce-şi doresc şi a oglindi comportamentul celor din jur pentru a obţine bani, sex sau - cel mai des întâlnit caz - atenţie. Graţie abilităţii de a-i flata pe cei din jur, psihopaţii sunt adesea percepuţi drept şarmanţi, inocenţi şi amuzanţi de către spectatorii naivi şi cunoştinţele nu foarte apropiate.
Însă există şi o altă latură, mai puţin plăcută, a acestor indivizi. Când se simt ameninţaţi sau pur şi simplu se plictisesc, adevărata lor natură iese la iveală. În astfel de momente te pot atrage în discuţii în contradictoriu mai intense decât orice altă experienţă pe care ai trăit-o, probabil, până la momentul respectiv. Cearta porneşte, de regulă, de la comportamentul lui nepotrivit, însă în scurt timp tu ajungi să fii cel care se scuză.
TEST PSIHOLOGIC! Ai sau nu profil de psihopat?
Iată 6 semnale de alarmă care trădează că persoana care te-a atras într-o astfel de dispută este un psihopat. Aceste semnale te avertizează că este momentul să te detaşezi.
1. Minte şi găseşte scuze
Orice om greşeşte din când în când, însă situaţiile în care psihopaţii găsesc scuze sunt mai dese decât cele în care aceştia îşi ţin promisiunile. Acţiunile nu sunt conforme discursului lor, iar minciunile lor te dezamăgesc atât de mult încât ajungi să te bucuri şi să te simţi uşurată atunci când aceştia fac ceva cel puţin decent. Practic, ajung să te condiţioneze să fii recunoscătoare atunci când întâmpini un comportament cel mult mediocru.
2. Tonul lui este unul de superioritate
Psihopaţii încearcă adesea să îţi destrame echilibrul interior pentru a câştiga un avantaj într-o discuţie. Vei observa că de-a lungul discuţiei, va păstra un aer calm şi rece, ca şi când şi-ar bate joc de tine, măsurându-ţi reacţiile, pentru a vedea până unde poate întinde coarda. Când, în cele din urmă, cedezi şi oferi o reacţie pe fond emoşional, atunci va ridica probabil o sprânceană, va zâmbi şi îţi va spune să te calmezi, să nu mai iei totul atât de personal sau va simula dezamăgirea cu privire la comportamentul tău.
3. Ipocrizia lui îţi taie respiraţia
În dispute aprinse, psihopaţii nu au reţineri în a te eticheta pe tine cu propriile trăsături negative. În timp ce mulţi indivizi proiectează astfel de trăsături fără să conştientizeze acest lucru, psihopaţii o fac intenţionat. Ei ştiu că te pătează cu defectele lor şi fac asta în speranţa că vor obţine reacţia dorită. Scopul lor este să te atragă în capcană, să te facă să reacţionezi astfel încât să pari "sărit de pe fix" în ochii celor din jur.
4. Pare a avea personalitate multiplă
Când te cerţi cu un psihopat, vei observa, cel mai probabil, mai multe tipuri de comportament. Odată ce văd că te detaşezi şi nu cazi în capcana manipulării, încep să se scuze şi să îţi trântească tot soiul de complimente. Dacă această tactică nu funcţionează, vor încerca să te jignească folosind tocmai complimentele pe care ţi le-au făcut cu câteva momente în urmă. Pe măsură ce încearcă să recapete controlul asupra situaţiei, tu te vei întreba dacă vorbeşti cu una şi aceeaşi persoană.
De ce au psihopatii mai mult succes in dragoste si cariera
5. Joacă mereu rolul victimei
Cumva, comportamentul lor necorespunzător duce mereu la conversaţii despre abuzuri suferite în trecut în relaţii personale sau profesionale. Aşa ajungi să îţi pară rău pentru el, chiar şi atunci când individul ţi-a greşit enorm. Odată ce ţi-a distras atenţia, lucrurile iau din nou o întorsătură negativă. Psihopaţii se vaită că au fost abuzaţi când, de fapt, interlocutorul lor este cel abuzat.
6. Simţi nevoia să îi explici emoţii umane de bază
În discuţia cu un astfel de personaj, te vei simţi tentată să îi explici concepte de bază, precum empatie sau bunăvoinţa, în speranţa că dacă înţelege că te răneşte, va înceta să mai facă acest lucru. Nu eşti prima şi nici ultima care a încercat să vadă latura pozitivă a acestui individ. Din păcate, el ştie deja că te răneşte şi continuă să o facă.
Astfel, există o singură modalitate de ieşire dintr-o astfel de situaţie. Trebuie să te detaşezi! Disputele cu un psihopat te epuizează. Ajungi să petreci ore sau chiar zile analizând discuţiile purtate cu un astfel de individ. Dacă crezi că ai găsit un răspuns potrivit pentru vreun comentariu răutăcios pe care acest indivit l-a făcut în ceea ce te priveşte, fii sigură că el s-a gândit deja la asta şi astfel încearcă să te provoace, să te atragă în capcană.
În mediul profesional, acest tip de individ îşi doreşte să te determine să reacţionezi pe fond emoţional, astfel încât să pari instabil în ochii colegilor şi şefilor. Pe plan amoros, un psihopat îşi doreşte ca tu să reacţionezi impulsiv pentru a le arăta altor potenţiali parteneri cât de isterică eşti. Până când nu reuşeşti să înţelegi cum funcţionează această dinamică, vei continua să cazi în capcană.
TOP 3 cariere cu cei mai mulţi psihopaţi - Jobul tău se află pe listă?
Aşadar, următoarea dată când interlocutorul foloseşte tacticile de mai sus pentru a te atrage în capcană, foloseşte o altă strategie: zâmbeşte, dă din cap şi mergi mai departe. Un astfel de om nu merită nicio clipă în plus din timpul tău preţios.