Iata cateva astfel de sfaturi, pe care cu siguranta le-ai auzit macar o data de cand l-ai adus pe lume pe cel mic si pe care ar trebui sa le ignori:
1. Daca il iei in brate cand plange, va plange tot timpul
Un copil care primeste dragoste, atentie si sprijin emotional cand are probleme va dezvolta incredere si un simt al sigurantei. Copilul care primeste un raspuns empatic atunci cand sunt raniti vor invata sa fie empatici la randul lor. Empatia se invata si lumea are nevoie de ea. Copilului ii lipsesc la o varsta frageda facultatile cognitive care sa il ajute sa distinga intre faptul ca este abandonat si faptul ca ii este data atentie, chiar daca nu obtine rezultatul dorit. In plus, nu sunt capabili sa manipuleze, iar plansul lor este singura modalitate prin care isi pot exprima nevoile.
2. Iti rasfeti daca il tii in brate prea mult
E la fel de ridicol ca si ideea de a-ti lasa copilul sa planga, pentru ca-i face bine. Un copil ale carui nevoi sunt satisfacute la o varsta frageda creste si devine din ce in ce mai putin plangacios si nemultumit. Este un viitor adult increzator in fortele proprii. Desi este important sa il inveti sa se linisteasca singur, raspunzand rapid la nevoile copilului il asiguri ca este in siguranta si ca este iubit. Pe masura ce creste, invata-l sa se acopere cu o paturica “norocoasa” atunci cand ii este teama sau se simte singur, spunandu-i ca are puteri magice si ca il apara de rele. Mai tarziu poti sa-i faci cadou un ursulet care sa-i tina companie, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa te strige pe tine de fiecare data.
3. Nu fi prietenul copilului tau
Da, trebuie sa fii parintele, iar copilul trebuie sa stie ca il poti pedepsi daca nu respecta regulile. Insa o relatie de prietenie ii permite copilului sa aiba si incredere in tine pe langa respectul pe care ti-l poarta, iar apropierea amicala dintre parinti si copii este importanta atunci cand cel mic are probleme. Daca te vede doar ca pe o figura autoritara, va ezita sa iti ceara parerea sau ajutorul, fiindca va crede ca nu il poti intelege si ca il vei pedepsi.
4. Cu cat sta treaz mai mult ziua, cu atat mai mult va dormi noaptea
De fapt, medicii recomanda tocmai opusul. Daca are parte de un somn bun in timpul zilei, se va odihni bine si noaptea, probabil pentru ca nu ajunge sa fie foarte obosit si nu are parte de un somn agitat noaptea.
5. Daca te musca in timp ce il alaptezi, da-i un bobarnac mic
Este cel mai prost sfat pe care l-ai putea primi, avand in vedere ca este o perioada in care se creeaza legaturi de incredere si cel mic este dependent de tine. Cat de socat si confuz crezi ca poate fi copilul atunci cand persoana de care depinde in totalitate il raneste?
6. Adauga cereale in biberon pentru ca bebelusul sa doarma mai mult
Sistemul lui digestiv nu poate procesa cerealele pana la 4 luni, insa exista doctori care cred ca ar trebui sa astepti chiar si pana la 6 luni. Acestea fiind spuse, cerealele din lapte nu-l vor ajuta sa doarma mai mult si mai bine, ci pot duce la indigestie sau constipatie.
Citeste si:
Asa iti convingi sotul sa schimbe scutecul bebelusului in toiul noptii