Daca ti-e frica de serpi, le poti multumi pentru aceasta aversiune stramosilor tai, intrucat aceasta reactie iti poate salva viata in anumite medii.
Multe dintre raspunsurile la conditiile de mediu, sustine biologul evolutionist Gordon H.Orians in cartea lui “Snakes, Sunrises, and Shakespeare”, sunt un omagiu adus fortelor evolutioniste care au modelat omenirea in timp.
Iata sase aspecte din natura de care suntem programati in mod genetic sa ne temem:
Serpi
Stramosii ar fi beneficiat de pe urma abilitatii de a detecta pradatori ascunsi, ghidandu-se dupa anumite dungi, pete sau tipare complexe, iar noi mostenim, potrivit studiilor, aceasta capacitatea. Tiparul mozaic este rar in natura, dar frecvent in randul serpilor, iar celulele ochiului la mamifere sunt stimulate intens de astfel de modele, intrucat genereaza mai multa activitate la nivelului centrului vizual decat o textura uniforma. Un tipar pe baza de romburi produce o activitate neurtonala mai mare decat un tipar pe baza de puncte, cercuri sau triunghiuri. Astfel, detectam serpii care nu se afla in miscare chiar si atunci cand nu suntem constienti ca i-am vazut. Aceasta abilitate se afla in stransa legatura cu frica mostenita de la predecesorii nostri in ceea ce priveste acesti pradatori agili.
Microbi
Organismele periculoase variaza in ceea ce priveste marimea, de la elefanti si serpi constrictori, pana la scorpioni sau paianjeni sau bacterii, fungi si virusi, care pandesc fara sa ii poti vedea momentul propice de a-ti veni de hac. Pana si animale care in mod normal nu ne provoaca vreun rau, precum tantarii, puricii sau capusele, pot transmite microbi.
Nu se stia de existenta microorganismelor pana in secolul 17 si nu se stia ca pot cauza boli pana in urma cu un secol, asa ca n-am avut timp sa evoluam prea mult astfel incat sa scapamde teama mostenita de la stramosii nostri.
Obiecte ascutite
Avem raspunsuri puternice, atat pozitive, cat si negative, la formele ascutite. In cadrul unui studiu au fost plasate doua plante, una cu tepi si una fara tepi, pe traseul pe unde subiectii trebuiau sa alerge. La mijlocul studiului, locul plantelor a fost inversat, insa subiectii au continuat sa evite locul in care stiau ca fusese planta cu tepi.
Petele de leopard
Pisicile cu pete au pradat mamifere de cand lumea si chiar si in ziua de azi, leoparzii ucid oameni in Africa si India. Petele fascineaza copiii inca de la varsta de sapte luni. O serie de studii realizate in cadrul unor gradinite au scos la iveala ca acestea atrag mai mult atentia celor mici decat alte imprimeuri.
Teren accidentat
Pentru a evita ranile sau mai rau, decesul, trebuie sa retinem locatia stancilor, cascadelor, nisipurilor miscatoare si altor elemente periculoase. Ba mai mult. Creierul nostru este setat sa exagereze pericolul, in caz ca nu suntem atenti. Astfel, suprafetele neregulate din jur par mai mari si mai periculoase decat sunt in realitate.
Ochi
Studii peste studii, in cazul a numeroase specii, au scos la iveala ca acordam o atentie sporita ochilor si formei acestora. Pana si bebelusii raspund intorcandu-si capul atunci cand o pereche de ochi mari se apropie de ei. Chiar si aceia care inca nu isi pot controla capul reactioneaza instinctiv, incordandu-si corpul in incercarea de a evita contactul vizual.
Raspundem si la forme ce se aseamana cu ochiul, fie el uman sau nu, precum tinta pentru darts sau stopurile de automobile, concepute ca doua discuri concentrice, astfel incat sa provoace o puternica excitatie fiziologica, in comparatie cu alte modele de faruri.
Citeste si:
4 temeri care te saboteaza in dragoste