În acest articol explicăm care sunt cele mai des întâlnite tipuri de alergie, care sunt cauzele și simptomele și cum se tratează acestea.
Tipuri de alergie
Alergia la polen
Alergia la polen provoacă inflamația și umflarea mucoasei nasului și a țesutului protector al ochilor (conjunctiva). Simptomele alergiei la polen includ:
- strănut;
- congestie;
- mâncărime;
- respirație șuierătoare;
- dificultăți de respirație.
Simptomele pot fi reduse prin evitarea polenului.
Alergia la acarieni
Acarienii sunt organisme mici care trăiesc în praf și în fibrele obiectelor de uz casnic (perne, saltele, covoare, tapițerie). Simptomele alergiei la acarienii de praf sunt similare cu cele ale alergiei de polen. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor.
Alergia la mucegai
Mucegaiul presupune existența unor ciuperci mici cu spori care circulă în aer la fel ca polenul. Mucegaiul este un declanșator obișnuit al alergiilor, pentru că se găsește în zonele umede din casă (baie, subsol, bucătărie), dar și în aer liber (iarbă, grămezi de frunze, sau în zonele unde cresc ciuperci. Sporii de mucegai sunt mai mulți în timpul vremii calde și umede. Tratamentul poate include medicamente pentru a controla simptomele nazale sau oftalmologice. De asemenea, poate fi recomandată și imunoterapia, dacă alergia continuă să se manifeste.
Alergia la latex
Acest tip de alergie apare după contactul repetat cu latexul (mănușile de cauciuc de pildă), sau după folosirea produselor de curățenie. Se manifestă prin:
- erupții cutanate;
- urticarie;
- respirație șuierătoare;
- mâncărime a pielii.
Reacția la latex poate fi ușoară (roșeață și mâncărimea pielii) sau mai severă (dacă mucoasele sunt afectate, cum este cazul unor intervenții dentare sau intervenții chirurgicale). Tratamentul pentru alergia la latex începe cu îndepărtarea latexului.
Alergia alimentară
Alergia alimentară apare atunci când corpul începe să dezvolte un anticorp specific unui aliment (nutrient). Unele dintre alergiile alimentare pot fi severe. Cele mai frecvente alergii alimentare în cazul adulților sunt la:
- crustacee;
- arahide;
- nuci (diverse tipuri).
Alergiile alimentare în cazul copiilor pot apărea la:
- Căpșuni;
- Lapte;
- Ouă;
- Grâu.
Simptomele în cazul alergiei alimentare sunt: urticarie, greață, vărsături, diaree, dificultăți de respirație, umflături în jurul gurii. Este foarte important să fie evitate alimentele care provoacă simptomele alergice. În unele cazuri, medicul recomandă epinefrina injectabilă (adrenalină).
Alergie la înțepături de insecte
În cazul unei înțepături de albine, reacția normală include durerea, umflarea zonei și roșeața la locul înțepăturii. În cazurile mai severe, inflamația se poate extinde dincolo de locul înțepăturii.
Există o reacție alergică la înțepătura de insectă care necesită asistență medicală imediată: șocul anafilactic. Simptomele unei reacții alergice severe presupun:
- dificultăți de respirație;
- erupție cutanată generalizată;
- umflarea feței, gâtului;
- dificultate la înghițire;
- neliniște;
- anxietate;
- puls rapid;
- amețeală;
- scăderea tensiunii arteriale.
Șocul anafilactic este o condiție medicală care poate pune viața pacientului în pericol dacă nu se intervine medical imediat.
Reacția alergică la înțepăturile de insectă se tratează cu epinefrină. În cazul unei astfel de reacții alergice, trebuie consultat medicul alergolog, pentru a face un test cutanat care să confirme alergia. Tratamentul prescris de medic poate reduce riscul unei reacții grave la următoarea înțepătură.
Cauzele alergiilor
Orice substanță cu care intrăm în contact poate fi considerată „agent invadator” de către sistemul imunitar și poate fi tratată ca atare. Ca urmare, organismul produce anticorpi, eliberează histamină, ceea ce duce la declanșarea simptomelor alergice.
Simptomele alergiei
Manifestările alergiei pot fi ușoare, moderate sau severe.
Simptome ușoare
- erupție cutanată;
- urticarie;
- mâncărime;
- ochi roșii;
- nas care curge.
Simptome moderate
Simptomele moderate sunt cele care se răspândesc în alte părți ale corpului. Poate fi vorba despre:
- Mâncărime;
- Inflamare;
- Probleme de respirație.
Simptome severe
Simptomul sever este șocul anafilactic, considerat o urgență medicală pentru că pune viața în pericol. Șocul anafilactic se manifestă prin:
- dificultăți respiratorii;
- dureri abdominale;
- crampe;
- vărsături;
- diaree;
- stare de confuzie;
- amețeală;
- scăderea tensiunii arteriale.
Cum se tratează alergiile
Cel mai bun tratament în cazul alergiilor este evitarea alergenului, dar acest lucru nu oprește reacțiile alergice, de aceea medicul alergolog poate prescrie și alte tipuri de tratamente precum:
- antihistaminice;
- decongestionante;
- spray-uri nazale;
- bronhodilatatoare;
- imunoterapie.
Prevenirea alergiilor
Alergiile, indiferent de tipul lor, nu pot fi nici prevenite și nici vindecate. Simptomele lor însă pot fi controlate prin măsuri și tratamente prescrise de medicii alergologi.
Sursa foto: Shutterstock