Există câteva calități pe care un bun lider trebuie să le aibă, printre care integritate, perseverență și obiectivitate, dar următoarele caracteristici sunt critice în situațiile dificile:
1. Comunicare
Un lider trebuie să se gândească la sine ca la un ofițer de comunicare, pentru a putea stabili o viziune strategică și a dezvolta un mesaj clar și ușor de înțeles pentru toată lumea.
2. Prioritizare
Mai ales în perioadele dificile, dacă iei decizii greu este cel puțin la fel de grav decât dacă nu le-ai lua deloc, dar liderii trebuie să fie foarte siguri pe ei pentru a putea execute și împărții sarcini, ceea ce înseamnă că în unele cazuri, anumite decizii vor fi luate fără a avea prea multe informații. Ideea este că trebuie luate decizii care sunt cât mai aproape de perfecțiune, dar cineva trebuie să stabilească ce anume este mai important de făcut prima oară, apoi, pe măsură ce apar noi informații, cineva să coordoneze procesul.
3. Colaborare
Succesul depinde de abilitatea de a implica întreaga echipă în realizarea viziunii, ceea ce este foarte important în anumite puncte ale planificării, deoarece fiecare persoană din grup poate ajuta la rezolvarea unor probleme și toată lumea va contribui la răspândirea și respectarea regulilor și a planului. Liderii trebuie să se concentreze pe echipă, nu pe indivizi, dar să scoată în evidență și să recompenseze rezultatele individuale, în timp ce încurajează pe toată lumea atât oferind exemplele celorlalți cât și prin propriul comportament.
4. Credibilitate și autenticitate
Credibilitatea unui lider este importantă în orice situație, dar devine esențială în situațiile limită. Contează foarte mult să știi cum și când să planifici ceva, dar și mai important este să fii consecvent, să demonstrezi că lumea poate avea încredere în tine, că ai un sistem de valori morale bine pus la punct și să poți rămâne calm în situațiile delicate.
5. Curaj
În vremuri grele, un lider trebuie să fie suficient de curajos pentru a lua decizii complicate, dar de asemenea, trebuie să aibă încredere în forțele proprii și în echipa sa. Pentru a combate pesimismul e nevoie de o doză mare de energie, dar secretul este să fie cineva ferm pe poziții, pentru a putea profita de oportunitățile ce se ivesc.
6. Gândire strategică
Liderii buni pot vedea problema din mai multe perspective și astfel pot înțelege mai ușor către ce să se îndrepte, dar liderii excepționali au capacitatea de a vedea cât de realiste sunt anumite planuri, dar și de cât timp este nevoie pentru îndeplinirea obiectivelor. Cunoștințele și abilitățile de a avea atât gândire analitică cât și pragmatism, ajută orice lider să simplifice orice situație.
7. Empatie
Toată lumea știe cât de grea este schimbarea și liderii buni trebuie să aibă acest lucru în vedere. Dacă te afli într-o situație dificilă trebuie să iei în considerare binele tuturor chiar și cu prețul propriului sacrificiu. Empatia include frică, furie, resemnare și o oarecare doză de pesimism, dar ca și lider va trebui să fii în plus curioasă și să înțelegi fiecare persoană în parte în același timp în care înțelegi situația în care vă aflați, pentru a putea porni un dialog.
Cei mai buni lideri se bazează pe inteligența lor emoțională pentru a-i putea motiva și inspira pe cei din jurul lor.
7 abilități necesare pentru a fi un lider excepțional
În vremurile grele, oamenii încep să se întrebe ce înseamnă să fii un bun lider și se așteaptă la lucruri mărețe din partea conducătorilor.