Personal, sunt propriul meu medic, evident in afectiuni minore, uneori trecatoare, care depind de context. Stiu sigur ce pastila sa iau si cand sa iau, de la ce vine simptomul si intotdeauna ma aud zicand : "cred ca am racit", "cred ca am mancat cam mult", "cred ca am mers prea mult desculta si ma dor ovarele", "cred ca am facut o toxiinfectie alimentara" sau "cred ca am o infectie urinara, stiu eu ca seamana durerile cu diagnosticul de data trecuta". Intotdeauna eu sunt cea care "cred', dar actionez la sigur! Iau pentru fiecare posibila afectiune medicamentele corespunzatore si ce sa zic, cam de fiecare data imi trece. Insa nu o fi oare si un efect placebo implicat la mijloc, sau chiar autosugestia? Nu stiu, insa de foarte multe ori m-am intrebat daca nu este mai mult decat "cred" la mijloc: daca o simpla durere de cap, pe care o asociez cu migrenele nu ascunde si altceva decat o simpla migrena. Uneori ma intreb si daca nu cumva starea de bine in sine nu ascunde anumite boli care au acest "talent" de a ataca "silentios". De accea m-am hotarat sa realizez un top al bolilor care ataca fara simptome concludente sau boli a caror simptomatologie o confundam adesea.
Nu am stiu pe care sa o identific cu un prim los si pe care cu un loc mai "corigent", pentru ca toate au gradul lor de periculozitate, iar variatele studii realizate pe fiecare dintre ele, le pozitioneaza in fruntea nefasta a unui astfel de clasament. Asadar, ordinea este aleatorie, insa la fel de amenintatoare in cazul oricareia
Stresul
A "demonstrat"-o deja de foarte multe ori: pana sa iti dai seama ca ti se urca la cap, ataca fara remuscari si afra drept de apel. Avanseaza treptat, nu il bagi in seama, crezand mereu ca ai inca resursele necesare contracararii lui si declanseaza inevitabilul: declansarea unor boli inexistente pana atunci, si, posibil a unor "simptome" fatale: atacul cerebral, infarctul, etc. Stresul este un ucigas al secolului si va continua sa faca victime, daca nu il manageriem cu succes. Chiar zilele trecute, a facut in Romania ultima sa victima: Alexandru Miristea, directorul de distributie al publicatiilor din trustul Realitatea, fiind pradat de ultimele forte, chiar in fata masinii sale, cand se pregatea sa revina la locul de munca, dupa ce lipsise numai cateva ore, nu mai mult.
Hipertensiunea arteriala
Vorbesti de ea, o blamezi, o "auzi" la altii, dar tu stii sigur ca nu suferi de asa ceva. Cat de sigura esti? cand ti-ai facut ultima data analizele? Nu prea curand, nu-i asa? Daca nu ti-ai facut analizele, atunci poti spune ca joci la "loteria" acestei boli: o ai sau nu o ai, alta varianta nu exista! "Dar nu am niciun simptom!", ai putea spune! Degeaba, hipertensiunea este cunoscuta ca fiind un "ucigas silentios" care inainte de actul fatal, de baga mult prea putin in seama. Multe simptome nu are, si niciodata nu poti fi sigura ca durerea de cap (care poate fi un simptom), nu este o migrena, o simpla cefalee sau un simplu efect al unei sedinte ingrozitoare la serviciu.
Nu te baga in seama, pana la un moment dat, cand o face intr-un mod poate chiar fatal, ea fiind conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii principala cauza de mortalitate cardiovasculara, ea putandu-se asocia cu un infarct, accident vascular cerebral sau chiar insuficienta cardiaca si renala, care pot fi mortale.
Hepatita B
Cancer hepatic - aceasta este urmareal unei hepatite avansate si evident netratate. In Romania exista aproximativ un milion de bolnavi infectati cu virusul hepatitei B. Insa cum o recunoastem? Nu prea se manifesta, astfel ca aproape jumatate dintre pacienti nu prezinta niciun fel de simptom, desi unele dintre manifestari pot include scaun decolorat, oboseala, dureri abdominale, icter sau chiar lipsa poftei de mancare; insa de cate ori ne gandim la hepatita cand ne doare burta sau suntem obositi? Sa fim sincere: niciodata! Singurul simptom care ar putea declansa programarea constiincioasa la medic ar fi icterul, dar daca nu apare sau nu se iveste cand trebuie? Ghinionul tau!
Colesterolul
Nivelul ridicat de colesterol sau hipercolesterolemia, cum se mai numeste boala, nu prezinta o simptomatologie, dar are urmari foarte grave. Nu simti cand grasimea "rea" pe care o mananci se depune pe vasele sangvine si le ingroasa in asa fel incat sangele nu mai poate circula normal, coducand la boli cardiovasculare grave, chiar fatale.
Osteoporoza
Desi osteoporoza este asociata oarecum in imaginatia noastra cu "batranetea" oarecum, sau mai adesea, cu menopauza, ei bine, ea poate aparea la orice varsta, iar ceea ce este mai trist este faptul ca nu are simptome imediate care sa te alerteze, iar un simptom intarziat poate insemna o imobilizare cauzata de o fractura de sold, dar si tasarea bertebrelor, etc.
Prof. Dr. Constantin Dumitrache, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza declara ca: „Osteoporoza poate fi considerata ca si o „epidemie silentioasa” si de obicei se manifesta clinic doar cand apar complicatiile, dintre care cea mai redutabila este fractura de sold. De aceea este necesara respectarea riguroasa a unui program de profilaxie si tratament cu produse moderne care sa reduca cat mai mult riscul de a face osteoporoza complicata cu fracturi”
Dupa varsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Osteoporoza apare cind nu se mai dezvolta suficient os nou pentru a inlocui osul resorbit in mod natural iar structura lor se aseamana cu a unui burete cu orificii mari. Treptat, oasele devin subtiri si fragile si mai predispuse la rupere (fracturare). La femei osteoporoza este mai frecventa dupa instalarea menopauzei cind scad nivelurile de estrogeni (hormoni feminini). Asadar, Osteoporoza este numita si „hotul tacut” deoarece poate „slabi” oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata.
Cancerul
Toate formele de cancer sunt descoperite in general mult prea tarziu, in ciuda eforturilor specialistilor de a indemna la preventie, prin analize frecvente, care sa ii asigure de lipsa unor forme de cancer. De, asa e omul: daca nu doare, inseamna ca nu e! Majoritatea formelor de cancer sunt "silentioase" pana la un punct, cand poate fi prea tarziu si nu se mai poate trata.
Unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer este cel pulmonar: numai in 2008 au murit in Statele Unite peste 160.000 de oameni, iar ceea ce era mai interesant era ca, peste 60% din ei nu fumau. Statisticile au demonstrat ca acest tip de cancer, pulmonar este diagnosticat cel mai des, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor, mai des decat cancerul de prostata la barbati, sau de san la femei. De asemenea, este considerata o boala care nu prezinta simptome, decat atunci cand este in faza finala.
Depresia
Este considerata o consecinta e felului in care traim si a tensiunilor la care ne supunem, sau pur si simplu o urmare a unui soc puternic. Este asociata adesea, de necunoscatori, cu o simpla "stare de tristete care trece la un moment dat" si o avem pe buzele noastre atunci cand suntem usor apatici. "E, sunt usor depresiva azi!". pe principiul "ai grija ce spui, ca s-ar putea sa se implineasca", depresia este mai mult decat atat este nu numai o stare, ci o boala. Dusa la extrem, netratat sau nedepistata, aparuta si pe fondul unor alte afectiuni, ea poate fi fatala, iar trecutul o demonstreaza.
Nu rata articolul saptamanii!
Exact ce imi doresc: putin timp, rezultate mari si, daca se poate numai, efort minim! Asadar, descopera "Antrenamente speciale de 15, 30 sau 50 de minute cu rezultate rapide!"