Carmen E. Lefevre de la University College London garantează că aspectul este rezultatul genelor, hormonilor și stilului de viață și tocmai de aceea expresia cuiva reprezintă oglinda către sufletul persoanei respective. Până și felul în care pozează cineva în fața camerei spune multe lucruri despre caracterul cuiva.
1. Forma capului
Cercetătorii au demonstrat legătura dintre forma feței și caracterul cuiva într-un studiu din cadrul Cupei Mondiale de fotbal, din 2010. La momentul respectiv, Keith Welker, de la University of Colorado Boulder a analizat proporția dintre înalțimea și lățimea frunților jucătorilor și pe baza acestor măsurători el a prezis cine va da gol.
2. Pomeți proeminenți
Un studiu realizat de cercetătorii de la University College London a scos la iveală faptul că bărbații cu un nivel ridicat de testosteron au fețe mai mari, cu pomeți proeminenți. Nivelul acestui hormon este în strânsă legătură cu agresivitatea, dominarea și spiritul rebel, iar femeile îl simt în mod inconștient. Acest truc este, de obicei, folosit de regizorii de filme, care aleg bărbați cu trăsături mai dure ca să interpreteze masculii feroce, rebelii și hoții.
3. Ridurile
Ridurile trădează nu numai vârsta cuiva ci și caracterul. O persoană folosește diverse grupe de mușchi când plânge, râde sau ridică o sprânceană. În timp, aceste riduri arată chiar și când cineva este liniștit, care sunt cele mai des resimțite emoții. Ridurile de expresie de la colțurile gurii și ale ochilor spun despre o personă că este optimistă, că îi place să râdă și trăiește la maximum fiecare sentiment. În același timp, liniile accentuate de pe frunte sau dintre sprâncene arată că este vorba despre cineva foarte serios, care a trecut prin multe în viață.
4. Meseria cuiva
Mulți oameni se întorc într-o anumită parte când fac poze, gândindu-se că arată mai bine dintr-un anumit unghi. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of South Australia a arătat că această preferință are rădăcini mult mai adânci. Prin urmare, inginerii, matematicienii și chimiștii de întorc mai mult cu obrazul drept către obiectiv, iar artiștii și psihologii se răsucesc cu partea stângă la cameră. În plus, s-a observat o diferență între sexe, femeile răsucesc capul mai des spre dreapta, iar bărbații își arată mai mult obrazul stâng. Cercetătorii consideră că partea stângă este considerată mai atractivă, deoarece este controlată de partea dreaptă a creierului, care e responsabilă de emoții.
5. Selfie-urile te recomandă
Lin Kee, de la Nanyang Technological University din Singapore, a analizat 123 de selfie-uri de pe Sina Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter-ului. Ea a descoperit astfel legătura dintre selfie și personalitate. Oamenii prietenoși preferă să se pozeze de jos în sus, pentru că sunt deschiși la noi experiențe și emoții pozitive și nu se tem să arate caraghios în poze, pe când persoanele narcisiste și încrezute preferă să se dea mari și să facă fețe care nu le avantajează. Cu toate acestea, cercetătorii n-au reușit să definească foarte bine nici una dintre persoanele ale căror poze le-au studiat, pentru că există tendința ca în selfie-uri cineva să arate mai bine decât în realitate, ceea ce îngreunează rezultatele științifice și le face să fie incorecte.
6. Nasul și ambiția
Un studiu realizat pe 1700 de fețe, publicat în Journal of Craniofacial Surgery, în anul 2013, i-a făcut pe oameni de știință să analizeze 14 forme diferite ale nasurilor și să vadă care este legătura dintre forma și mărimea acestuia cu ambițiile posesorului. Concluzia e că cu cât este mai mare nasul cuiva cu atât mai mari sunt și ambițiile. În plus, cine are nasul proeminent este un investitor bancar bun, iar cine are nasul mai mic și delicat nu prea pune preț pe economii.
7. Efectul Dorian Gray
Chiar și două gemene identice care sunt greu de diferențiat una de cealaltă obțin cu trecerea anilor trăsături din ce în ce mai diverse și nu este vorba despre gene și despre stilul de viață al cuiva. Obiceiurile negative își pun amprenta pe oricine și arată imediat ce fel de viață duce persoana respectivă. Desigur, cel mai ușor este de identificat un dependent de droguri sau un alcoolic, dar din păcate, trăsături precum răutatea cuiva nu sunt întodeauna întipărite pe față. De exemplu, unii criminali în serie au fețe angelice.