Nutritionistul:
Sunt diferiti, cu tarife mai mari sau mai mici, cu programe mai bune sau mai putin bune;. Sa luam o poveste si costurile din spatele ei. S-a hotarat sa slabeasca - si nu un kilogram, doua, ci de ordinul a 15-20 de kilograme. In urma multor diete esuate urmate de una singura, s-a hotarat sa se duca la specialist: din start a trebuit sa dea 1000 de lei, pentru stabilirea dietei si realizarea meniului, iar apoi saptamanal 25 de lei, pentru fiecare vizita de control, timp de cel putin 10 saptamani. Faceti un simplu calcul si va rezulta o suma frumusica.
Analize medicale...
Care intotdeauna costa separat, pentru ca un program de slabit se face numai pe baza starii de sanatate a respectivei persoane, in functie de cat ii permite sanatatea. Pentru ca aceasta este si ideea, atunci cand mergi la un specialist: sa-ti creeze o dieta personalizata, in functie de conditia fizica, starea de sanatate si preferintele culinare.
Dar se mai adauga niste banuti in plus pentru analizele medicale, iar suma depinde de afectiunile fiecarei persoane...dar sunt totusi niste costuri inerente unui astfel de proces facut ca la carte. Cel mai putin: sa spunem 200 de lei!
Alimentatia...
Dar povestea nu se termina la cei 1250 ron. Pentru ca meniul stabilit presupune numai alimente light, cat mai naturale cu putinta. Daca esti in extrasezon, gandeste-te numai cat dai pe legumele proaspete care fac "obiectul" fiecarei salate recomandate. Plus ulei de masline extravirgin, numai otet balsamic, peste si fructe de mare. Avand in vedere ca un kilogram de file de somon ajunge si la 50 de lei, iar fructele de mare nici nu mai spun. ea trebuia sa consume numai peste timp de 3 zile, ceea ce insuma o suma de peste 250 de lei, pentru ca era pentru 3 zile si era nelimitat: putea manca cat vroia.
Daca mai pui si rosiile care pana mai deunazi costau si 10 lei kg, ardeii grasi care si acum costa in jur 10 lei kg., castravetii si alte legume pe care acum probabil le gasesti la preturi decente, dar in extrasezon nu era chiar asa, ajungi la o frumoasa suma de peste 100 de lei pe 3 zile, daca mai adaugi sun iaurtel sau vreo branza mai sofisticata, in datile in care regimul iti permite.
Sala....
Niciun slabit fara miscare! Se pupa foarte bine alimentatia cu sportul, iar de cele mai multe ori nutritionistul recomanda dupa dieta, sau undeva de la mijlocul ei, aderarea la un antrenament, pentru tonifierea pielii si a musculaturii, pentru a se evita efectul de piele flasca...cel mai ieftin: in jur de 150 de lei pe luna.
Spa....
Si pentru ca slabitul, si mai ales eliminarea celulitei, nu se rezolva fara cele 3 cuvinte magice: alimentatie+sport+spa, iata ca am ajuns si la a 3-a parte a procesului, care vine sa iti redreseze efectele nocive pe care le-a lasat slabitul la suprafata: o piele mai putin stralucitoare, ceva celulita mai vizibila, etc.
Costurile?! Substantiale, va spun sigur! Nu as putea sa aproximez, pentru ca depinde de pachetul de servicii de care nevoie fiecare persoana in parte, dar cu siguranta ca cel putin 300 de lei pe luna, la modul cel mai modest fie spus, sau un pachet basic de masaj anticelulitic.
Garderoba...
Si nu in ultimul rand, evident, dupa ce ai spus "daaaa, am reusit, am slabit 20 de kilograme!", deschizi sifonierul si observi ca trebuie sa iti cumperi garderoba de la 0. O tragedie financiara as spune: o mare gaura in buget, chiar daca treptat, treptat.
Posibile efecte adverse...
Aceste costuri apar mai ales in cazurile femeilor care tin diete aleatoriu, fara sprijinul unui specialist in domeniu; un singur pas gresit in alimentatie (atat ca adaos de alimente, dar si ca restrictii) si poti avea de-a face cu: anemie, efect yo-yo de ingrasare mai mare dupa terminarea ei, boli ale ficatului, ale sistemului digestiv, etc. Pe langa pericolul clar pe care il implica, finantele investite in repararea greselilor vor fi si ele destul de substantiale.
In concluzie, ajungem la cateva mii de lei bune cheltuite pentru slabit (exceptand ultimul punct). Dar poate ca se merita sa platesti acest pret pentru cele x kilograme in minus...poate ca visul tau implinit face sa nu mai conteze toate celelalte aspecte. Ceea ce vroiam eu sa transmit prin acest articol este ca trebuie sa fii constienta si de parcursul financiar al unui astfel de demers (unul sanatos si nu haotic, periculos) si mai ales sa fii pregatita cu o pusculita destul de de burdusita. Pentru ca da...exista costuri ascunse ale slabitului, pe care din nefericire, multe femei le constientizeaza pe parcurs, chiar abandonand un astfel de proces din considerente financiare.