Germenii - asta rezuma tot: sunt scarbosi, sunt prea mici ca sa ii vezi, sunt microbi care raspandesc infectii si boli. Si ghici ce? Sunt peste tot. Dar doar pentru ca microbii sunt imprastiati peste tot, asta nu inseamna ca nu poti lua unele masuri impotriva lor. Vezi mai jos care sunt sfaturile recomandate de specialisti pentru a tine germenii si microbii cat mai departe de tine:
1. Spala-ti mainile corect si frecvent. Doar 5% dintre oameni se spala pe maini in mod corespunzator dupa ce folosesc toaleta, potrivit unui studiu recent publicat in Journal of Environmental Health. Spala-te cat mai curand cu apa si sapun timp de aproximativ 20 de secunde. Si nu uita sa folosesti aceleasi masuri de precautie dupa ce ai manevrat alimente crude, ai stranutat cu mainile la gura si la nas sau ai atins o anumita suprafata murdara, plina de germeni si microbi.
2. Sa ai mereu la tine (in geanta) un gel antibacterian pentru situatiile de urgenta. Cand sapunul si chiuveta nu sunt la dispozitia ta, gelul antibacterian este un plan de rezerva acceptabil. Desi acest produs nu elimina complet toate bacteriile de pe mainile tale, formulele pe baza de alcool pot ucide suficiente bacterii pentru a-ti mentine mainile curate in doar cateva secunde.
3. Foloseste o sticla de apa din metal. Sticlele de plastic tind sa acumuleze mai multe bacterii decat recipientele metalice, spun medicii specialisti. Odata ce sticla din metal s-a golit, curat-o folosind apa fierbinte si detergent de vase pentru a indeparta orice urma de germeni si microbi care ar putea sa persiste in recipient.
4. Curata saptamanal telefonul mobil. Da, unul din sase telefoane mobile este contaminat cu bacterii care pot contine si E.coli. O data pe saptamana, foloseste o substanta fara alcool (astfel incat sa nu indepartezi acel strat special, care respinge uleiul) pentru a curata suprafata telefonului tau peste tot, apoi usuca-l cu o carpa foare moale, spun medicii microbiologi.
5. Fa curatenie la locul de munca. Nu te speria, dar intregul tau birou poate contine aproximativ de 400 de ori mai multi germeni decat un scaun de toaleta. Iar masa ta (biroul tau) este cea mai mare "cabina" care adaposteste microbi. Incearca sa iti faci un obicei din a folosi o carpa cu dezinfectant pentru a sterge fiecare centimetru patrat de pe birou (tastatura, mouse, monitor, spatiul de lucru, masa, etc.) cu regularitate.
6. Mare atentie la produsele de machiaj. Iata un fapt extrem de important: rutina ta de frumusete poate fi "plina" de microbi si germeni. Evident, nu este recomandat sa imparti produsele de machiaj cu altcineva (in special produsele pentru ochi, de vreme ce ochii tai sunt cei mai sensibili cand vine vorba de zone prin care bacteriile pot intra in corp). Dar, de asemenea, trebuie sa iti cureti periile, periutele cu care aplici machiajul o data pe saptamana si este indicat sa iti cureti portfardul sau geanta ta de machiaj o data pe luna.
7. Curata geanta sau poseta. O geanta de mana poate contine mai multe bacterii decat scaunul de toaleta obisnuit, potrivit unui studiu din Marea Britanie. Asa ca sfatul specialistilor este sa iti cureti geanta saptamanal. Pentru gentile de piele, evita inalbitorul si alcoolul si opteaza pentru un dezinfectant; sterge geanta cu o carpa moale, in interior si pe exterior. Gentile din panza pot fi spalate in masina de spalat, folosind apa rece si un ciclu de spalare pentru rufele delicate. Sursa.
Citeste si: 5 metode de a calma o durere de cap
Vrei sa ai un copil? Verifica asta inainte de conceptie
Adevarul despre cancer si alternativa la chimioterapie