Unele dintre noi, din dorinta de a arata cat mai bine, nu numai ca exagereaza cu exercitiile la sala, dar se si aventureaza in executarea unor exercitii fizice, fara a fi sub indrumarea unui specialist, ceea ce conduce la efecte dezastruoase asupra organismului. Ada Cirap, fiziokinetoterapeut la centrul “Eden Spa” ne dezvaluie cateva dintre efectele nocive ale practicarii necorespunzatoare a sportului si factorii care conduc la acestea.
1. Coloana lombara
Cea mai grava afectiune datorata practicarii gresite a sportului este cea situata la nivelul coloanei lombare. Solicitarea excesiva a zonei prin ridicarea de greutati sau prin executarea gresita a abdomenelor (fie cele cu ridicare de trunchi sau cu ridicare de picioare) conduce la afectiuni dureroase si grave, care pot avea urmari extrem de serioase in timp.
2. Genunchii
O alta problema care ar putea aparea intr-un program necorespunzator de sport este cea de la nivelul genunchilor. Vestitele genuflexiuni exercitate in conditii neprielnice pot determina afectiuni grave ale genunchiului, conducand in conditii extreme pana la ruperea de menisc. De asemenea, pozitionarea gresita a piciorului pe banda de alergare poate conduce la probleme ale genunchilor, acestea putandu-se extinde pana la nivelul soldului sau al coloanei.
3. Intinderi musculare
Alte afectiuni care ar putea aparea si care sunt cel mai des intalnite sunt cele localizate la nivelul muschilor. Acestea se produc in momentul in care muschii sunt suprasolicitati si anumite fibre cedeaza, datorita faptului ca sunt folositi in exces, mult prea rapid sau pentru nu a fost efectuata o incalzire prealabila.
4. Contracturi musculare
Tot la nivelul muschilor, se pot produce contracturi musculare care sunt diferite de intinderile musculare si care reprezeinta stari de tonus exagerat persistent sau contractii involuntare prelungite ale unuia sau mai multor muschi. Specialistul afirma ca acestea apar in momentul in care se omite executarea intinderilor de final specifice exercitiilor de acest gen.
5. Rupturi musculare
Cea mai serioasa si dureroasa afectiune care poate aparea la nivelul muschilor este ruptura musculara, care poate fi provocata de un efort mult prea intens si care semnifica ruperea propriu-zisa a muschiului. Principala cauza care duce la rupturi musculare este lipsa de incalzire de la inceputul antrenamentului.
6. Entorse
Tot din cauza lipsei incalzirii prealabile executarii antrenamentului sportiv, exista riscul producerii unei entorse. Aceasta este o leziune inchisa a unei articulatii, care a fost fortata sa faca o miscare exagerata, suprafetele articulare ale oaselor revenind ulterior la forma initiala.. Zonele cele mai afectate sunt glezna, incheietura mainii, genunchiul si laba piciorului.
7. Luxatii
Luxatia apare in urma executarii unei miscari fortate si reprezinta o deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii antrenand o pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare. Specialistul afirma ca atat entorsa, cat si luxatia apar si din cauza lipsei de concentrare a respectivei persoane la antrenament.
Precautii:
- niciodata nu se incepe un program sportiv fara o incalzire prealabila, prin alergari usoare, rotatii ale mainilor, gatului sau soldurilor
- colaborarea cu un specialist in tipul de antrenament executat.; exercitiile in sala de sport pot fi realizate corect daca ai parte de un antrenament personalizat (un pic mai costisitor), dar si colectiv, important fiind sa ceri sfatul specialistului atunci cand te apuci de un exercitiu sau nu stii cum se foloseste un aparat
- incaltamintea in sala de sport este extrem de importanta, cei mai utili fiind tenesii flexibili si confortabili, cu talpa groasa, care amortizeaza miscarile
- specialistul recomanda bustiera in sala de sport, si nu sutienul
- hidratarea continua in sala de sport este extrem de importanta
Tu ai trecut prin vreuna dintre aceste situatii? Spune-ne mai multe pe forum.