Dieta Atkins s-a adaptat tendintei mondiale: Eco-Atkins Diet, iar bonusul este sanatatea ta si a naturii!
Binecunoscuta dieta a dr. Atkins sau supranumita si 'dieta hipocalorica' empatizeaza cu revolutia verde adaugandu-si o parte de "sanatate pura" din natura! Care este diferenta? Aceea ca spre deosebire de traditionalul meniu al dietei, cel nou este in totalitate vegan (excluzand orice urma de origine animala). New York Times a relatat un studiu care analiza aceasta transformare astfel: s-au comparat doua grupuri de persoane; o parte tinea dieta Atkins simpla si o alta care adoptase noul stil, Eco-Atkins. Studiul a demonstrat ca ambele grupuri pierdusera smenificativ din greutate, insa cei care tineau dieta in stil eco aveau colesterolul "rau" (LDL) mult mai scazut decat ceilalti, cu aproximativ 20%.
Iata cateva directii mari ale unei astfel de diete low-carb, care te pot indruma si inspira in urmarea ei:
Spune DA: proteinelor, grasimilor si fibrelor - numai din vegetale
Spune NU: amidonului, zaharului, cerealelor, pastelor, orezului, cartofilor, painii, prajiturilor si fructelor (in prima parte a dietei, cam 2 saptamani).
- mananca intotdeauna micul dejun
- mananca la fiecare 3 ore cat ceva
- mananca proteine la fiecare masa
- nu te feri de grasimile bune din ulei de masline, oua si avocado
- consuma vegetale nelimitate (fara porumb si cartofi)
Asadar, reteta de succes astfel incat sa fii si slaba si 100% sanatoasa etse sa combini dieta hipocalorica (Atkins - prezentata si de Mihaela Bilic pe blogul ei de pe Feminis.ro; descoper-o aici) cu veganismul.
Veganismul - cel mai eco!
Si ca veni vorba de veganism, si acesta, total separat de Atkins, reprezinta cea mai buna alegere si 100% eco. Acesta este mai mult decat o dieta - este un stil de viata, care exclude urmele animale din orice fel de produs de consum, nu numai din alimentatie si care este fidel protejarii mediului inconjurator si un sustinator al drepturilor animale.
Este un regim de viata strict, pe care nu trebuie sa ti-l impui, pentru ca nu vei reusi sa te obligi sa adopti aceasta viata, ci trebuie sa il simti si sa devii partasa a principiilor lui, pentru ca, spre deosebire de vegetarianism, o dieta destul de permisiva in alegeri culinare, veganismul interzice pana si mierea, ouale sau lactatele; orice urma de produs provenit de la un animal. Daca vrei o asociere cu o alta "dieta" aceea este postul religios al crestin-ortodoxilor, care exclude orice firimitura de provenienta animala.
Desi suna foarte strict, acesta nu numai ca nu este imposibil, dar prezinta o varietate de alegeri culinare si o pleiada de rezultate benefice atat pentru mediu, cat si pentru organism, printre cele din urma regasindu-se scaderea: riscului de infarct miocardic, al celui de cancer de colon, a nivelului de colesterol, a hipertensiunii, sau a atacului de cord.
In ciuda ideii ca dieta vegana nu satisface nevoile nutritionale necesare bunei functionari a organismului, expertii spun ca tinuta corect, respecta toate aceste valori, insa atunci cand se regasesc insuficiente, se incurajeaza dieta prin suplimente alimentare naturale, in functie de nevoile fiecarei persoane.
Vegetarianismul
Si pentru ca aminteam de vegetarianism, el este urmatorul pe lista dietelor eco-friendly de slabit.
Definitia lui conform Wikipedia ar fi: "Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, pestele, stridiile, crustaceele si alte produse obtinute prin macel. Sunt mai multe variante de dieta, unele exclud ouale si/sau alte produse obtinute de la animale, precum lactatele si mierea. Un termen ar fi regim pe baza de plante.". Insa in realitate, nimeni nu respecta toti acesti pasi si totusi se autodenumesc vegetarieni, numai pe baza faptului ca au exclus complet carnea din alimentatie, nu si produsele provenite de la acestea.
Totusi, diferenta teoretica (pentru ca practica este mai mult decat clara) dintre veganism si vegetarianism, este aceea ca primul stil de viata exclude complet ideea de animal atat din alimentatie (inclusiv mierea), dar si din uzul zilnic (imbracaminte, incaltaminte, accesorii), pe cand vegetarianismul este mai permisiv in acest sens.
Plus de asta, vegetarienii adopta fructe de mare in alimentatie, lactate, branzeturi si oua in meniul zilnic, desi definitia lui le exclude, pe scurt fiind considerat un regim bazat exclusiv pe plante. Insa vegetarianismul are tot soiul de ramificatii care au aparut in ultimul an: ovo-lacto-vegetarianismul, semi-vegetarianism, pescetarianism si altele.
In orice caz, chiar si cu includerea acestor catorva alimente, el este un stil de viata sanatos care te poate slabi si care lupta impotriva distrugerii naturii. Atentie insa, majoritatea persoanelor desconsidera aceasta dieta si apeleaza la o oarecare infometare si o alimentatiee dezechilibrata, chiar daca vegetariana, care poate fi daunatoare organismului. Mai bine te consulti cu un specialist atunci cand treci la un astfel de regim, iar in opinia mea un strop de peste sau fructe de mare din cand in cand ar putea tine locul proteinelor din carne, pentru ca dieta sa nu fie prea dura. Insa depinde de la persoana la persoana, de aceea este recomandata consultarea medicului!
Cat de accesibila este aceasta dieta? Mai mult decat accesibila! Inspira-te dintr-o poveste reala!
Dieta fara procesare!
Am descoperit aceasta dieta, nu stiu daca a atins rangul de dieta, insa conform declaratiei respectivei femei, prin prisma faptului ca a slabit astfel 5 kilograme aproape imediat dupa ce a "maturat" din alimentatia ei toate alimentele gatite, se poate spune ca este. O cheama Jessica Kohler si scrie pe un blog din strainatate. Mi-a atras atentia postul ei care sustinea ca a slabit rapid 5 kilograme cu "The unprocessed diet", asa cum scria. Povestea pe blog ca a ajuns de la 60 de kilograme la 77.5 intr-un an si jumatate cand a facut trecerea de la viata activa de student la cea de angajat sedentar. Dupa ce a constientizat transformarea, ea impreuna cu iubitul (ulterior sotul) au meditat, au cautat solutii si au reusit sa adopte un stil de viata care sa ii permita revenirea la kilogramele de odinioara. Iata ce spune ea:
"Nu ne permiteam sa ne facem un abonament la sala pentru a face sport, astfel ca ne-am indreptat atentia spre alimentatie; a fost mai simplu asa. Ne-am hotarat sa nu mai cumparam alimente si gustari nocive (pizza, hamburgeri, snack-uri). Asa ca am achizitionat o multime de de legume verzi, carne slaba (in general pui si peste) si am inceput sa gatim acasa, cat mai natural. Ne faceam sandwich-uri numai cu paine din cereale integrale si iaurt pentru pachetelul de la munca, si am incetat sa mai mancam in exces si dezorganizat. Ne-am impus niste limite! Punctul culminant al nostru in privinta slabitului a fost in momentul in care am accelerat un pic ritmul, introducand si un pic de activitate fizica (in general plimbari lungi), constatand o scadere in greutate de 5 kilograme in 3 saptamani. Poate ca pentru unii nu inseamna o scadere rapida, dar am invatat ca slabitul sanatos necesita timp indelungat si multa rabdare. Plus de asta, nu am tinut o dieta exacta, stricta, ci doar am schimbat putin stilul alimentar si am trecut de la stadiul de sedentar, la moderat activ."
In mod cert, Jessica a facut o schimbare radicala, trecerea nefiind unausoara, iar atunci cand elimini cantitati industriale de junk-food si fast-food (cele mai la-ndemana alegeri), implicit cantitati mari de calorii, in mod cert o schimbare se observa, si unde altundeva decat in silueta.
Asadar, este si aceasta o metoda simpla de aplicat, iar mediul inconjurator iti va multumi pentru alegerea facuta!
Flexitarianism - un compromis just!
Daca vorbeam mai sus de vegetarianism si indulgentele lui atunci cand vine vorba de permisivitate, ei bine, afla ca avem o denumire simpla si o categorie clara a celor care mananca in stil vegetarian, dar mai cad prada ocazional carnurilor: flexitarianism.
Flexitarianismul este de fapt un vegetarianism flexibil, adica un gen in care mananci in proportie de 90% fructe si legume, iar uneori, in proportie de aproximativ 10% carne. Mi se pare cea mai echilibrata si rezonabila dieta dintre toate, personal, care aduce corpului absolut toti nutrientii necesari, pentru ca eu nu sunt de acord cu eliminarea completa a carnii din meniu.
In acest fel ajuti in proportie de 90% natura sa fie mai "frumoasa si sanatoasa". E un procent mai mult decat rezonabil, zic eu!
Dieta AA! (Alimentelor Adevarate)
Chiar daca suna cel putin dubios si poate fi asociata cu usurinta unei asociatii a Alcoolicilor Anonimi, este vorba despre o dieta a alimentelor adevarate, pentru ca iti vine sa crezi sau nu, falsurile nu sunt numai in moda, ci au invadat industria alimentara, devenind o problema reala a vremurilor noastre. Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne pune in tema si ne avertizeaza asupra alimentelor falsificate de pe piata si a pericolelor la care ne supunem, in noua sa carte "Si noi ce mai mancam?". Citeste cateva dintre ele in "Alimentele falsificate, un pericol pentru sanatate!"
Ceea ce astazi numim mancare adevarata sau alimente adevarate sunt ceea ce stra-stra-strabunica mea nu ar fi considerat niciodata ca fiind mancare, ci cel mult un ingredient: este vorba de un simplu mar, de o cireasa, de un cartof, o rosie, un morcov, lapte, oua, etc. Ne dorim si sapam adanc printre panzele dese ale industrializarii, pentru a avea pe masa un ou sanatos, lapte direct de la vaca (asa cum e si normal), un pui sanatos, etc., aspecte care acum foarte multi ani nici nu erau bagate in seama, erau firesti, astazi sunt atat de greu de gasit.
Trebuie sa luptam sa ne alimentam cat mai sanatos si adevarat cu putinta si sa consumam alimente din locuri cat mai sigure, care sa nu ne indoape cu 80% chimicale. Aceasta este dieta alimentelor adevarate, o resursa rara astazi, zic eu!
O "dieta" completa prin care poti avea o dieta eco-friendly completa nu numai de slabit, ci si de sanatate, energie, voiosie!
- Simplitatea - mananca cat mai simplu, cu cat mai putine ingrediente!
- alege produse bio/organice!
- fa exces de fructe si legume, cat mai putin gatite!
- bucura-te de apa si elimina alte bauturi "modificate"; ce poate fi mai natural decat apa?
- cumpara din piete publice/tarani/fermieri locali - de exemplu, laptele de la un fermier apropiat tie este mult mai natural si sanatos, decat cel din comert de la cutie! Ador sa mi se aduca lapte...de la tara!
- adopta vegetarianismul/veganismul - desi eu pledez pentru flexitarianism, insa pentru a fi eco pana la capat, primele doua sunt preferabile.
- daca stai la casa si ai gradina, sau pur si simplu mergi foarte des la tara - cultiva chiar tu fructe si legume
- gateste acasa si nu cumpara nici macar salate din oras: nu stii ce contin!
Sfatul meu este sa te bucuri de natura multumindu-i pentru ceea ce iti iti pune pe masa si oferindu-o drept rasplata o protectie impotriva factorilor nocivi!
Nu rata un interviu exclusiv!
Anna Olson, simpatica realizatoare a emisiunii "Ceva dulce " si bucatar de succes in Canada, ne-a acordat, in exclusivitate pentru Romania, un interviu la fel de dulce si inedit precum retetele ei! Descopera-i secretele aici!