Afla tot ce trebuie sa stii despre o nastere
E momentul perfect sa citesti toate cartile despre sarcina si nastere, sa vorbesti cu prietenele sau cunostintele care au trecut cu bine prin experienta nasterii (evita pe cat poti povestile de tip "horror" pentru ca psihicul e un element important in procesul nasterii) si mergi la un curs Lamaze sau la cursuri de parenting.
Fii cat mai activa
Nasterea iti solicita extrem de mult corpul si orice mama care a trecut prin acest proces –nascand natural si fara complicatii- iti poate confirma asta. Si cu cat esti mai puternica si intr-o forma fizica mai buna iti va fi mai usor, spun expertii. Asta nu inseamna ca ar trebui sa faci kick boxing pana in ultima luna de sarcina (cu toate ca Giselle Bundchen a facut-o si spune ca asta a ajutat-o sa nasca natural si fara complicatii acasa, cu ajutorul mamei sale si al moasei si, lucru uimitor, a doua zi dimineata era in stare sa gateasca micul dejun), si nici sa te antrenezi ca pentru un maraton daca erai o persoana sedentara. Dar trebuie sa faci miscare (cel mai bine ar fi sa apelezi la un antrenor care sa stie ca esti insarcinata).
Trebuie sa alungi toate sentimentele de anxietate, teama si stres. Usor de spus si mai greu de facut? Nici vorba, nu cand riscul este atat de mare! Stiai ca stresul poate fi factorul declansator al unor contractii in primul trimestru al sarcinii, contractii care pot duce pana la pierderea sarcinii?
Ai nevoie sa gandesti pozitiv, sa inveti tehnici de respiratie si de meditatie si sa primesti tot sprijinul celor din jurul tau. Gandeste-te ca tehnicile de respiratie te vor ajuta sa ramai calma in timpul travaliului si sa iti vor relaxa muschii, facand ca nasterea sa fie mult mai usoara.
Epiziotomia se practica in mod special la femeile care nasc pentru prima oara si au perineul tonic –mai putin elastic. Iti poti pregati perineul pentru nastere masandu-l incepand cu cea de-a 34 saptamana de sarcina. Totul e sa iti folosesti degetele si un pic de ulei de masline pentru a masa zona delicata aflata intre vagin si anus si a o face, astfel, mai elastica.
Ajuta-ti copilul sa se pozitioneze bine pentru nastere!
Poti preveni pozitionarea mai putin buna a fatului inainte de nastere (cu piciorusele indreptate in jos si nu cu capul in jos, pregatit pentru nastere) dormind pe partea stanga, inotand, stand asezata cu genunchii mai jos decat bazinul si fara a incrucisa picioarele, dar si apeland la acupunctura sau reflexologie.
La ce ajuta intalnirile romantice?
Profita de timpul sarcinii pentru a petrece cat mai mult timp alaturi de partenerul tau de viata. Mergeti la intalniri romantice, discutati despre voi, despre cuplul vostru si despre felul in care va veti schimba dupa nasterea copilului. E foarte important sa stii ca te poti baza pe partenerul tau si e bine sa te bucuri de momentele in care va puteti acorda unul altuia atentie maxima.
Mersul iti usureaza travaliul
Expertii sustin ca femeile active in timpul travaliului au parte de o nastere mai usoara si cu mai putine complicatii. Daca te poti plimba plimba-te, daca nu te simti in stare stai macar pe un scaun sau pe marginea patului (te vei dilata mai rapid si expulzia fatului va fi ajutata se va produce in mod natural).