Pe de alta parte avem o alta categorie de ganduri care au legatura cu propria persoana, fiind independente de superstitiile conventionale care s-au lansat in timp. Acestea sunt cele mai periculoase si tradeaza de cele mai multe ori probleme grave de distorsionare a imaginii de sine, diverse anxietati sau chiar depresii. Insa in alte imprejurari pot fi ganduri de moment, care sunt influentate de o stare temporara de tristete, apatie, cum ar fi chiar schimbarea de sezon si repercursiunile psihice ale ei, cand suntem mai sensibile la tot ce ne inconjoara.
Am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, despre gandurile negre care le incearca pe femei adesea si am incercat ne dam seama de unde provin ele si ce impact au asupra lor, sa incercam sa ne optimizam un pic atunci cand suntem in fata oglinzii, cand inchidem usa casei si plecam sau cand sotul pleaca in delegatie, iar tu ramai cu gandul la tot ce s-ar putea intampla pe acolo.
1. Vineri 13, mi-a taiat pisica calea, m-am intors din drum, etc!
Superstitiile fac parte din viata noastra, au reusit sa se incadreze bine in minte si inevitabil le bagam in seama, chiar si pentru o clipa. Nu multi recunosc ca sunt superstitiosi, dar ii observi adesea ca nu ies din casa vinerea pe 13 ale lunii, ca daca o pisica le iese in cale, ocoleste strada sau ca nu se mai intorc din drum nici daca isi uita portofelul in casa.
Cristina Calarasanu sustine ca superstiile sunt explicatii general-valabile pentru tot ce se intampla rau in viata noastra; un fel de "pansament", un vinovat in care sa aruncam atunci cand o intamplare nefasta are loc. Dar sa fie oare normal si sanatos sa ne gasim vinovatii in ele sau poate problema este chiar la noi? Psihologul te sfatuieste sa incerci sa te gandesti de ce isi fac loc in viata ta astfel de superstitii, de ce te urmaresc in fiecare zi si sa incerci pe cat posibil sa le elimini, pentru ca nu poti scapa de o superstitie daca tu crezi cu adevarat in ea.
2. Oare are pe alta?
Nu te poti abtine sa nu te gandesti de fiecare data cand el iese din casa pe unde s-o duce, cu cine s-o intalni, daca te minte, daca nu? Sunt idei care te obsedeaza zi de zi chiar daca nu le exteriorizezi si le pastrezi in sinea ta de fiecare data? Gandeste-te bine unde este buba in relatia pe care o ai, pentru ca este clar ca nu este suficient de legata sau de consolidata pe fundamentul increderii. Psihologul sustine ca simplul gand la asa ceva denota ori o legatura fragila, deteriorata ori o comunicare deficitara in cuplu, ceea ce este foarte grav. Trebuie sa vezi de unde provine nesiguranta, de ce te temi, iar specialistul indruma mai degraba spre o reintoarcere la relatie cu fata catre pertenerul de viata si cu o discutie sincera care sa diminueze din aceste temeri.
Discuta sincer cu parsoana de langa tine despre acest subiect si adu-ti aminte de cate ori iese pe usa aceasta discutie cu el; poate ca te va ajuta; psihologul sustine ca nu poti sa inlocuiesti un astfel de gand cu unul pozitiv, pentru ca nu ai rezolva nimic, este ceva mult mai profund decat o simpla automotivare. Trebuie sa gasesti punctul slab si cu ajutorul persoanei iubite, sa il depasesti.
3. M-am ingrasat...sau garderoba e prea stramta?
A venit primavara si hainutele subtiri, lejere, de vreme calda si-au facut aparitia din nou in garderoba ta. Abia ti le-ai aranjat in sifonier si nici nu ai purtat bine cateva dintre ele ca ai inceput sa iti dai seama ca nu te mai incap deloc. Sa fi intrat la apa, te gandesti imediat, sau poate asa le-am cumparat anul trecut si nici nu mi-am dat seama...sau poate m-am ingrasat? Si deja simti cum ti se ridica tensiunea la cote maxime, inima iti bate tot mai tare cu gandul la faptul ca vara e aproape si trend-ul sezonului: costumul de baie e pe cale sa-si reintre in drepturi. Ce te faci?
Este o problema a majoritatii femeilor sa aiba probleme cu greutatea dupa sezonul de iarna si fiecare gram in plus ii atarna greu, mai ales asupra psihicului. Specialistul sustine ca este evident o depreciere a imaginii de sine, insa exista multe femei care au o imagine deformata asupra propriei persoane, femei care percep un kilogram sau doua ca facand cat zece, ceea ce evidentiaza o reala problema legata de imaginea de sine, mult mai profunda, care trebuie tratata ca atare.
Insa femeile care observa ca au mai pus ceva kilograme in plus si pe care le obsedeaza ideea unui costum de baie prin care ies diverse parti inestetice ale corpului, ar fi cazul sa nu se mai planga si sa ia ceva masuri: sa tina o dieta, sa faca sport, sa incerce sa isi schimbe un pic stilul de viata, sa fie mai active; sunt singurele solutii pana la urma. Daca in fiecare dimineata te uiti in oglinda si te plangi ca esti plinuta nu o rezolvi nimic, ba mai mult risti sa cazi intr-o depresie din care cu greu mai poti iesi, sau si mai rau, sa cazi in capcana tulburarilor alimentare extrem de nocive.
4. Ghinionul, bata-l vina!
Simti ca te-ai nascut fara steaua norocoasa deaspura capului si ca ghinionul sta mereu la panda pentru a nu lasa norocul sa iti iasa in cale? In fiecare zi ti se implementeaza repetata idee ca esti urmarita peste tot de ghinion si nu mai ai nici o asteptare de bine de la intreprinderile pe care le faci, pentru ca ele oricum sunt supuse ghinionului care te-a atotstapanit. Ei bine, o femeie care crede obsesiv ca o urmareste ghinionul poate suferi de mania persecutiei, spune psihologul; mai mult chiar, aceasta atitudine denota un esec anticipat, o gandire negativa, un inceput de depresie; toate pot fi stari de moment accentuate de diverse intamplari negative intr-o anumita perioada.
Trebuie sa intelegi de ce crezi ca te urmareste ghinionul; ce crezi ca are ghinionul tocmai cu tine? De ce ii permiti sa faca parte din viata ta? O atitudine mai optimista nu ar strica la inceput de primavara; ce-ar fi sa permiti norocului sa intre in casa ta? Mobilizeaza-te si automotiveaza-te catre bine, catre succes. Chiar daca nu poate schimba in totalitatea starea, poate fi un impuls catre o stare mai buna, spunandu-ti in fiecare dimineata: "Astazi o sa imi mearga bine!"
5. Daca sufar de o boala incurabila?
In fiecare zi vezi tot soiul de stiri si cazuri unele mai triste ca altele si ai senzatia ca ti se poate intampla chiar tie? Chiar iti proiectezi in minte cum ar putea arata un diagnostic negativ la niste controale medicale de rutina, dupa care te intrebi nelinistita: oare chiar mi se poate intampla? Pot fi si eu supusa aceluiasi destin crud al altora? De cele mai multe ori cream aceste ganduri pentru a ne proteja de un eventual pericol, spune Cristina Calarasanu, sau pentru a anticipa un pericol. iar in cazul in care sentimentul devine obsesiv, putem vorbi de ipohondrie. Trebuie sa ajungi sa iti explici singura de ce te urmareste acest sentiment, in conditiile in care analizele periodice sunt bune si in care sanatatea ta este stabila. Gandul ca ai putea suferi de o boala incurabila denota vulnerabilitate, fragilitate, o persoana speriata, vigilenta, mereu "pusa in garda", precauta; totusi nu poti trai mereu cu acest sentiment ca ai putea suferi de asa ceva; orienteaza-te catre sanatate, elimina din calea ta factori care ar putea provoca diverse boli: fumat, alcool, alimentatie precara; fii activa si traieste sanatos!
6. Daca imi sparg hotii casa?
Este una dintre fricile zilnice pe care le traim zi de zi unii dintre noi; iesim pe usa casei si nu stim ce ne asteapta cand ne intoarcem seara! Nesiguranta in care traim zilnic in societatea moderna isi pune amprenta asupra noastra si ne bantuie gandurile inevitabil. Ca urmare a unei istorii familiale medicale sau a unor cazuri extrem de sensibile, se formeaza in mintea noastra scenarii in care noi suntem protagonistele. Psihologul sustine ca aceasta teama este o fantasma a atacului, teama ca cineva ti-ar putea pune in pericol spatiul in care te simti in siguranta, ca ti-ar putea periclita linistea caminului.
Acesta poate fi un sentiment izvorat si intretinut in timp de un eventual pericol la care ai fost supusa in trecut sau la care ai asistat si te-ai simtit vulnerabila, speriata. Ia-ti toate masurile de precautie si nu iti mai incarca mintea cu negativisme; nu mai ai nevoie si de ele, ai destule pe cap!
7. Daca raman fara serviciu?
Recesiunea financiara prin care trecem s-a hotarat sa ne mai impovareze si cu alte ganduri problematice zi de zi, de parca cele pe care le aveam deja nu erau de ajuns! Astfel ca, pe fondul multiplelor disponibilizari anuntate, stresul noastru este mai intens, iar gandul ca tu poti fi urmatoarea pe lista nu iti da pace. Sa fie oare chiar asa sau tu esti cea nesigura pe ceea ce faci si pe competentele tale la locul de munca? Lasand la o parte fondul de criza, care planeaza asupra tuturor, dar nu toti isi fac atatea probleme ca tine ca ar ramane fara munca, ar trebui sa analizezi mai bine substratul acestor temeri: pot tine, asa cum spune psihologul, de competenta ta profesionala, de neintegrarea in echipa, de o nesiguranta accentuata sau pur si simplul de faptul ca nu iti place ceea ce faci!
Specialistul sustine ca trebuie sa incepi sa ai o perceptie asupra a ceea ce faci exact la locul de munca, sa vezi daca merita sa mai ramai la un astfel de loc de munca si daca da, regaseste-ti motivatia si bucuria de a munci!
Tu cu ce ganduri negre te confrunti in fiecare zi? ce nu iti da pace? Reusesti sa le infrunti?