Inainte sa scoti portofelul din geanta, e bine sa te gandesti de doua ori. Inainte sa investesti banii castigati cu greu, gandeste-te la urmatoarele aspecte.
Daca raspunsul la fiecare dintre cele 7 intrebari prezentate mai jos este cel potrivit, atunci ai unda verde la cumparaturi.
1. Chiar trebuie sa cumperi acel lucru?
Poate parea o intrebare stupida, insa exista situatii in care poti pur si simplu sa imprumuti un element vestimentar pe care il vei purta o singura data la un eveniment de la o prietena, spre exemplu. Sau daca ai nevoie de carti, intereseaza-te intai daca nu el gasesti gratuit online, la biblioteca sau la un anticariat.
Gandeste-te bine daca este neaparat nevoie sa il cumperi inainte de a scoate portofelul din buzunar.
2. Ai gasit oferta ideala?
Inainte sa investesti multi bani intr-un anumit lucru, compara preturile din cel putin trei magazine de profil.
Daca faci cumparaturi online, nu apasa butonul de confirmare a comenzii pana nu te-ai asigurat ca nu poti face rost de un cod de discount.
Unele site-uri te pot ajuta sa gasesti cele mai bune oferte. In plus, debifeaza casuta care permite memorarea automata a numarului cardului de credit si parola ta pe site-ul respectiv. Astfel, se vor adauga cativa pasi care te vor tine departe de o achizitie pripita si iti vai fi mai greu sa arunci cu banii cat ai clipi.
3. Ai dormit destul?
Daca te tenteaza sa cumperi ceva, las-o pe a doua zi. Cercetarile arata ca esti mai dispusa sa cheltui bani daca esti stresata, obosita sau pur si simplu foarte entuziasmata.
O perioada in care sa te calmezi este perfecta inainte de a lua o astfel de decizie.
In plus, daca poti sa mai traiesti o zi sau o spatamana fara obiectul respectiv, s-ar putea sa te convingi ca de fapt nu ai nevoie de el si ca ai putea folosi banii in alte scopuri.
4. Cumperi doar pentru ca este o oferta?
Chiar ai nevoie de cinci tricouri la fel sau pur si simplu te atrage ideea de oferta? Oamenii cumpara adesea mai mult decat si-au propus in magazinele care ofera reduceri si oferte.
In plus, degeaba il iei mai ieftin daca nu-l vei folosi! Este o investitie inutila.
5. Te-ai interesat daca poti profita de o oferta?
Nu ti s-a intamplat niciodata sa iti iei o pereche de pantofi la pret intreg pentru ca a doua zi sa vezi in geam afisul cu reduceri de peste 50%?
Daca ai pus ochii pe ceva, intreaba responsabilii de raion daca nu cumva va fi la oferta peste ceva vreme.
Daca esti client fidel, roaga-i sa te introduca in vaza de date pentru a primi newsletter-ul cu promotii si reduceri.
6. Iti place si ai nevoie de acel lucru?
Nu cumpara decat atunci cand raspunsul la intrebarea de mai sus este unul afirmativ si extrem de hotarat.
Altfel, daca nu esti entuziasmata de achizitia respectiva, cu atat mai putin vei fi la gandul ca ai cheltuit atatia bani degeaba.
7. Iti permiti?
Este important sa vezi imaginea de ansamblu. Daca facand o achizitie ramai fara bani de mancare pana la urmatorul salariu, abtine-te!
Oricat de ieftin ar fi un lucru, daca iti afecteaza echilibrul financiar, nu merita.
Singura varianta in acest caz ar fi un card de cumparaturi, cu ajutorul caruia poti achizitiona lucruri pe care nu ti le permiti, cu conditia sa returnezi suma pana la o data stabilita. Avantajul este ca nu platesti nimic in plus, ca in cazul ratelor, insa prezinta dezavantajul ca nu poti scoate bani de pe cardul respectiv, daca nu vrei sa platesti inapoi mai mult decat face si ca doar unele magazine accepta plata cu un astfel de card.