1. Chiar si cele mai nebunesti visuri pot deveni realitate
Tineti minte scena in care Cenusareasa spala pe jos, inconjurata de sute de baloane de sapun? E de departe unul dintre cele mai induioasatoare momente Disney. In ulima strofa a cantecului, Cenusareasa spune ca atata timp cat continui sa crezi in ele, visele vor deveni, la un momen dat, realitate.
No matter how your heart is grieving
If you keep on believing
the dream that you wish will come true
Atata timp cat exista speranta, orice este posibil. Dar e nevoie de mai mult: curaj, perseverenta, rabdare si talent. Cu aceste cinci atribute poti muta muntii din loc, uneori chiar si fara sa te increzi in fortele tale. Este si cazul lui Poo, din Kung-Fu Panda (2008) - un panda rotofei, realmente obsedat de kung-fu, care, desi nu se indura sa-i impartaseasca tatalui sau adoptiv ca nu e "facut" pentru o cariera in "industria" supelor cu taietei shop, ajunge, spre supriza lui, sa fie numit Dragon Master (aceasta fiind cea mai inalta distinctie in kung-fu) - sau al lui Remi din Ratatouille (2007), un sobolan cu gusturi culinare foarte rafinate, care, spre uimirea atata a oamenilor cat si a semenilor sai, ajunge maestru bucatar al unuia dintre cele mai prestigioase restaurente pariziene.
2. La un moment dat tot va trebui sa spunem adevarul
Minciunile nasc icele mai mari incurcaturi. Da, chiar si cele mai nevinovate dintre ele! Este important sa-ti inveti copilul ca nu este bine sa minta. Fii fara grija, va invata singur, in timp, care sunt situatiile in care e binbe sa spuna lucrurilor pe lume si cel in care trebuie sa-si practice "talentele" diplomatice.
Este povestea lui Oscar (Shark Tale, 2004), un pestisor foarte vorbaret care, satul sa mai fie luat peste picior de catre colegii de la serviciu spune ceea ce psihologii numesc o minciuna "alba", lasand pe toata lumea sa creada ca el, si nu o ancora ruginita, au pus capat vietii unuia dintre cei mai de temut rechini, fara sa stie ca defunctul pradator si asa-zisa lui victima era taman fiul mafiotului Don Lino.
3. Nu totul ni se cuvine
Cunosc destui adulti care traiesc plecand de la principiul ca totul li se cuvine cat sa nu mai cred ca aceasta atitudine e prin excelenta puerila. Si totusi, nu neg ca acaesta lectie este una care se invata in copilarie. Disney ne ofera doua exemple memorabile. Primul, imparatul Kuzco din Emperor's New Groove (1998), este un pusti rasfatat, care se crede buricul pamantului pana cand sfarseste transformat in lama si izgonit de la tron de catre insusi sfetnica lui, vrajitoarea Izma. Al doilea este masinuta de curse Lightning McQueen din Cars (2006), etern campion la cursele de viteza si incapabil sa triasca si altfel decat numai si numai pentru el pana cand sfarseste intr-un orasel-fantoma din provincie, in care masinile (atatea cat au mai ramas) sunt prea ocupate cu viata de zi cu zi ca sa se lase impresionate de fitele lui.
4. Cu totii avem nevoie de prieteni
...indiferent cat de bine credem ca ne descurcam de unii singuri. Prietenii sunt importanti pentru buna noastra functionare psihica, venind in completarea familiei. Chiar daca nu sunt intotdeauna asa cum vrem si nu ne fac intotdeauna pe plac, trebuie sa invatam sa le acceptam parerile si sa-i pretuim. Asta pare sa fie si lectia pe care si-au inusit-o Buzz Lightyear (Toy Story, 1995), nou venitul cosmonaut din colectia de jucarii ale micutui Andy, singuraticul mamut Manny (Ice Age, 2002) si ratonul R.J (Over The Hedge, 2006).
5. Viata nu valoreaza nimic fara micile ei placeri
Mare vorba cea care spune ca Dumnezeu este in detalii! De multe ori, taman lucrurile mici sunt cele care conteaza. O prajitura gustoasa, un carte care ne tine cu sufletul la gura, o plimbare in parc, prin covorul de frunze al toamnei, zambetul calm cu care ne intampina de fiecare data bunicii. Sunt atatea lucruri mici care ne pot salva de la rutina. N-am sa uit nicioadata scena in care Bolt (Bolt, 2008), un catelus dresat sa se creada supererou scoate pentru prima data capul pe geam din mersul trenului, lasandu-si limba sa fluture in bataia vantului, convins ca nu exista senzatie mai grozava pe lume. Pana si Wall-E (Wall-E, 2008), robotelul programat sa sorteze gunoiul intr-un viitor in care planeta este depopulata de oameni si cazuta prada deseurilor, isi are micile lui tabieturi: sa-si aranjeze colectia de "suveniruri" si sa urmareasca, pentru a suta-mia oara, finalul din Hello Dolly!). Sa invatam, asadar, sa ne bucuram de micile placeri ale vietii inca din copilarie, pentru ca la maturitate sa nu trebuiasca decat sa ni le reamintim!
6. Niciodata nu esti prea mic pentru a face o fapta mare
Iata o lectie pe care copiii vor fi bucurosi sa o invete! Nu conteaza cat esti de tanar si lipsit de experienta, sau pur si simplu mic, la propriu si dar si la figurat, raportat la lumea inconjuratoare. Nu cat timp gestul tau poate schimba lumea. Ne-o dovedesc, prin optimismul lor si felul in care nu se dau batuti nici ajunsi la ananghie, catelusul Bolt, plecat in cautarea asa-zisei lui stapane, micuta Penny, robotelul Wall-E, care descopera, din intamplare, singura forma de viata ramasa pe Pamant, cea care ii poate determina pe putinii oameni ramasi, refugiati in spatiu, sa se intoarca sau Barry B. Benson (Bee Movie, 2007), albinuta care, satula de lacomia cu care oamenii le consuma mierea, se decide sa dea in judecata specia umana pentru furt.
7. Invata sa-i accepti ce pei din jur asa cum sunt
Toleranta este una dintre cele mai importante lectii pe care ne obliga sa le invatam societatea actuala. Nu toti ne nastem egali si trebuie sa ne impacam cu acest lucru, ca fiecare dintre noi este mai mult sau mai putin diferit de celalalt, fie ca este vorba de infatisare sau de culoarea pielii, de convingerile religioase sau de orientarea sexuala. Sub soare este loc pentru toata lumea. Dumbo a fost primul personaj de desene animate care s-a incumetat sa ne ofere o lectie in privinta diversitatii, aratandu-ne ca ceea ce unii percep drept defect, poate fi de fapt o calitate. Aproape o jumatate de secol mai tarziu, povestea Cocosatului de la Notredame incerca sa ne comunice ca singurii monstrii care exista sunt cei nascuti din atitudinea noastra discriminatorie la adresa celorlalti. In secolul XXI, aproape ca nu exista film de animatie care sa nu militeze pentru toleranta. Shark Tale (2004) ne arata ca nu orice rechin trebuie sa fie macho si nemilos (aluzie la comunitatea gay) iar Happy Feet (2006), povestea lui Mumble, un pinguin imperial incapabil sa cante dar foarte talentat in ale dansului, insista asupra faptului ca a fi altfel nu inseamna obligatoriu ca esti o anomalie a speciei tale, si ca fiecare, este liber sa fie si sa faca ce vrea, atata timp cat nu isi pune in pericol semenii.