Gadgeturi pentru carti
1. Cine sa fie primii pe lista daca nu asiaticii, mai precis coreenii de la Nuut, care au scos pe piata un device dedicat cartilor electronice. Daca pana nu de mult vorbeam, utopic cel putin, despre disparitia cartii pe suport de hartie si aparitia editurilor si a cartilor electronice, iata ca cineva s-a gandit sa ne faca viata mai usoara si sa inventeze un gadget pentru cartile electronice.
Daca ai drum prin Coreea si esti fan gadgeturi, poti sa iti achizitionezi un e-reader Nuut pentru pretul aproximativ de 300 de dolari. Si cei de la Sony au ceva asemanator, la acelasi pret. Mai pe lung la ce iti poate folosi un e-reader? Seamana cu pagina unei carti, numai ca totul este tehnologizat. Iti poti descarca 512 mb de carti electronice, adica cam 1000 de astfel de carti. Tot electronic poti sa "dai pagina", sa citesti notele de subsol, si in acelasi timp sa asculti muzica. Momentan exista doua modele disponibile: alb si negru, dar producatorii asteapta in continuare critici pozitive si negative la produsul lor, pentru a-l imbunatati.
2. In aceeasi serie de gadgeturi intra si "Kindle machine", scos la finalul anului 2007 de cei de la Amazon, site de unde il poti si comanda. In vreme ce cei de mai sus dedicau device-ul exclusiv cartilor electronice, cei de la Amazon planuiesc sa vanda chiar ziare sau reviste electronice pentru Kindle. Trebuie sa recunosc ca arata cam urat pentru cei 400 de dolari pe care ar trebui sa-i dau pentru unul. Daca ai cont pe Amazon sa descarci un ziar sau o carte iti ia numai un click. Kindle-ul are o diagonala de 15 cm si cantareste 295 de grame.
S-a dezvoltat o adevarata industrie a E Ink Device-urilor. E – de la electronic, Ink – de la cerneala, Device – de la dispozitiv. Te-ai fi gandit vreodata ca vei avea ocazia sa vezi cerneala electonica? Alti producatori de E Ink Device-uri sunt: HanLin eBook, Sony Portable Reader, iRex iLiad, StareBook, Bookeen sau Astak Mentor. Ce au in comun aceste branduri? In afara faptului ca poti sa rasfoiesti carti electronice, gadgeturile pe care le produc, ma refer aici la generatia noua, nu consuma nimic atunci cand stai pe o pagina sa o citesti, ci doar cand dai pagina. Ingenios, nu?
Avantaje si dezavantaje
Care sunt atuurile acestor publicatii? In primul rand cele mai multe sunt gratuite, deci accesibile tuturor, sunt interactive, usor de consultat si depozitat, spre deosebire de cartile si revistele clasice. Utilizatorul este trimis direct la sursa, economiseste timpul pe care l-ar fi pierdut intr-o biblioteca. Consumatorul petrece mult timp in fata calculatorului, trimite link-uri prietenilor din lista de messenger. Este mai mult ca sigur un blogger, dornic sa fie informat. Ii place sa citeasca, dar probabil este satul de "marii clasici".Dar cum stam cu mobila?
3. Celor care nu pot sa stea departe de carti sub nici o forma, compania americana Big Cozy Books le ofera mobila in forma de carti. Povestea companiei este interesanta. Erik Olofson, un producator de mobila, a pornit noua idee de afacere chiar de la fiica sa. Aceasta i-a sugerat sa-i faca intr-o zi un scaun in forma de carte si asa s-a nascut conceptul Big Cozy Books, o linie de mobilier, dedicat mai ales copiilor, si care este disponibila numai in SUA, Canada si Australia.
4. Jim Rosenau este un artist care s-a nascut intr-o casa cu 5.000 de carti. In 2002 i-a venit ideea sa faca niste rafturi din cartile vechi din casa. Ideea s-a nascut dupa ce a citit un eseu, „Books as furniture", de Nicholson Baker. De atunci face rafturi, biblioteci, toate din... carti.
5. Poate ca mobila in forma de carti nu prea ajuta, dar fotoliul care este si biblioteca in acelasi timp este chiar practic. Se numeste Bibliochaise si este obiectul perfect daca vrei la propriu sa se cufunzi in lectura. Se distribuie in Franta, Italia sau Danemarca. E bine macar ca se gaseste in Europa.
Din ce in ce mai ciudat?
6. Ai gatit vreodata o carte? Agentia de publicitate croata Bruketa & Zinic a creat o carte care se vrea a fi raportul anual al companiei de mancare Podravka, cu toate paginile albe. Ce trebuie sa faci tu ca sa o poti citi? O invelesti in folie de staniol si o bagi la cuptorul incins la 100 de grade, timp de 25 de minute ca si cand ar fi o friptura. Apoi o scoti, astepti sa se raceasca si poti incepe sa citesti raportul anual.
7. Si daca am inceput cu coreenii, propun sa inchei tot cu ei. Au inventat un gadget care te ajuta sa citesti mai confortabil, Grip Book Holder. Cu alte cuvinte te ajuta sa tii cartea fixa si in timp ce citesti poti sa jonglezi sau sa schimbi programele la televizor.
Previziune
Cand vor ajunge si la noi aceste lucruri? Eu zic ca foarte curand. In doi-trei ani o sa vad prin metrou oameni care citesc Cartarescu de pe noul lor E Ink Device. Dar mai vorbim atunci.