Cand auzi sintagma "miros corporal" te gandesti deja ca este un lucru scarbos si dezgustator, dar asta se poate intampla oricui.
Iar de vreme ce temperaturile incep sa creasca odata cu venirea primaverii, ai si mai multe sanse sa mirosi si sa impregnezi acest miros in rochia ta preferata sau in hainele tale preferate in care te antrenezi.
Asa ca acorda-ti putin timp si invata sa iti cunosti transpiratia, dar si cum sa spui adio mirosului corporal odata pentru totdeauna.
1. Ai doua glande sudoripare diferite. Acestea se numesc glande ecrine si glande apocrine. Glandele ecrine se gasesc pe toata suprafata pielii tale si produc transpiratie apoasa pentru a-ti ajuta corpul sa se racoreasca. Glandele apocrine sunt localizate acolo unde foliculii de par sunt cel mai mult concentrati (pe scalp, la subrat si in zona inghinala), iar transpiratia este mai consistenta, ca de ceara, si grasa din cauza lipidelor pe care le secreta aceste glande.
2. Parul tau poate spori si intensifica mirosul. De fapt, nu transpiratia in sine din glandele apocrine este cea care creeaza acel miros. Acele bacterii care provoaca mirosul neplacut sunt atrase de aceasta transpiratie in special, spun specialistii. Si odata ce aceste bacterii descompun grasimile din transpiratia de la glandele sudoripare apocrine, apare acea aroma urat mirositoare care ii indeparteaza pe oamenii din jurul tau. Cu cat ai mai mult par, cu atat mai mare este suprafata de care bacteriile se pot agata, ceea ce pastreaza mirosul atat de intepator.
3. Folosirea unui deodorant sub forma de stick este o arma destul de puternica. Cea mai buna linie de aparate este de fapt acel mic deodorant antiperspirant sub forma de stick. Partea antiperspiranta din compozitia lui vizeaza glandele pentru a opri sudoarea si transpiratia sa iasa la iveala, in timp ce deodorantul mascheaza mirosul natural chiar daca tu ai fost deja transpirata.
4. Alimentele iti afecteaza mirosul corporal. Usturoiul, ceapa si curry sunt factori clasici care "instiga" mirosul corporal si aceste ingrediente pot face ca mirosul tau sa fie chiar mai rau decat e in realitate.
5. Curatatul si spalatul excesiv poate inrautati lucrurile. Poti folosi cu siguranta sapun antibacterian si sa freci cu un burete de corp zonele tale problematice care produc acel miros corporal neplacut, dar nu merge mai departe de atat. Nu exagera. Unele persoane incearca sa frece cu alcool acele suprafete si zone ale pielii, lucru care usuca pielea si determina organismul sa lupte si el cu ajutorul armelor sale, adica va produce si mai multa transpiratie.
6. Stresul produce mai multa transpiratie. Da, este adevarat. Acesta e motivul pentru care tu poti observa cu usurinta pe cineva cu camasa imbibata de transpiratie la subsoara inainte ca aceasta persoana sa intre la un interviu important.
7. Tratamentele medicale sunt o alternativa. In cazuri extreme - atunci cand produsele eliberate fara prescriptie medicala nu isi fac treaba - unele persoane pot sa ceara specialistului (medicul dermatolog) sa le faca injectii cu botox. In SUA, aceasta este o procedura aprobata de autoritatile din domeniul medical. Sursa.
Citeste si: 10 scuze pe care le folosesti pentru a NU merge la sala
Transpiratia, secretul actritei Jennifer Aniston pentru un...