1. Strictul necesar este mult mai... strict decat ni-l inchipuim
Putem trai bine mersi fara deodorant, hartie igienica si pasta de dinti, fara apa calda si haine curate. Fara un acoperis deasupra capului si fara cerealele preferate la micul dejun. Prima lectie a supravietuirii: nu iti subestima niciodata capacitatea de adaptare la mediu. Cu cat mai dure conditiile, cu atat mai categorica selectia naturala. La naiba cu statutul financiar si clasa sociala! Supravietuirea, indiferent de jungla in care te lupti (tropicala sau... de asfalt), depinde de trei coordonate: aptitudini, strategie si curaj. Odata ce le-ai bifat pe lista, nu-ti sacapa din vedere adverasarul, pentru ca niciodata in goana dupa supravietuire nu vei fi singur! Iar acestea fiind spuse, may the best man win!
2. Suntem mai adaptabili decat ne place sa credem
Fizicul si psihicul nostru nu sunt altceva decat suma raspunsurilor noastre la mediul in care traim. Daca schimbam "aerul", vrem nu vrem, trebuie sa ne ajustam un pic si filozofia de viata. Iar ca acest lucru sa fie posibil, mai intai trebuie sa te resetezi. Cum? Ignora tiparele dupa care singur ai ales sa-ti traiesti viata si ingaduie-ti sa incerci permanent lucruri noi. Fie ca e vorba despre un fel de mancare pe care pana acum nu ai indraznit sa-l incerci, pana la ingrozitorul dus cu apa rece. Incearca sa faci lucrurile altfel, sa-ti abordezi viata intr-un mod diferit. Este un exercitiu extraordinar pentru creier! Este esential sa fii deschis la expreriente noi.
3. Cateodata, tot ce-ti trebuie e putina adrenalina
Viata ar fi mult mai distractiva daca am trai-o macar din cand in cand ca pe o lupta pentru supravietuire. Nu degeaba exista bungee jumping, parasutism si zeci de alte sporturi extreme. Nu simti cu adevarat ca traiesti pana nu incerci sa-ti depasesti propriile limite. Adrenalina nu este doar antidotul perfect al plictiselii, ci si al stresului, al oboselii cronice si al respecului scazut fata de sine.
4. Este vital sa fii un jucator de echipa
Indiferent cat de flatanta este pozitia de lider sau de excentrica oaia neagra care "actioneaza" din umbra, munca in echipa este intotdeauna cea mai roditoare. Ignora prejudecatile care circula pe seama ei, in special pe cale care aduc in discutie fenomenul de turma. Am spus-o si o mai spunem: omul este prin excelenta un animal social, indiferent de rolul pe care si-l asuma in relatia cu ceilalti. Iar supravietuirea este mai certa cand elimini sloganul "every man for himself".
5. Orgoliul este cel mai dispensabil
Invata sa-ti gestionezi corect consumul de energie si, cu timpul, sa reduci usor-usor scaparile si rabufnirile inutile. Daca ai gresit, cere-ti scuze si mergi mai departe. Daca nu stii ce sa faci, calca-ti pe orgoliu si cere ajutor. Empatia este o continuare fireasca a adaptabilitatii la mediu. Iar lumea ar evolua intr-o directie mai buna daca fiecare dintre noi nu l-ar mai vedea pe cel de langa doar drept "celalalt", ci ca pe un om asemeni tie. Viata ne ofera constant prilejuri pentru a ne lamuri ca acest lucru nu este o utopie.
6. Cand instinctele nu mai functioneaza, totul depinde de strategie
Nu e nimic rusinos in a-ti recunoaste propriile limite! Cat despre crezul comun conform caruia intuitia si instinctele pot oferi raspunsuri credibile si solutii realizabile in orice situatie... ei bine, cateodata o lozinca e doar o lozinca. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-ti asculti vocea interioara ci doar ca, din cand in cand, ar fi recomandat sa ai si un back-up plan. In fond, supravietuirea este o rezolutie darwiniana, care nu ar trebui sa se bazeze ci doar sa lase loc providentei.
7. Victoria nu e totul. Important este jocul!
Desigur, s-ar putea sa fie nevoie de multe victorii pentru ca acest crez sa-ti incolteasca in minte. Important este sa intri in joc si, odata intrat, sa te tii tare!