Iată 7 lucruri pe care le poți face și tu pentru a ajuta la salvarea acestor animale care de foarte mulți ani au devent animale de companie, deși nu le priește și în unele țări sunt chiar delicatese culinare.
1. Curăță plajele
Dacă ești suficient de norocoasă pentru a trăi sau a-ți face vacanța lângă o plajă exotică, oferă-te voluntar pentru a curăța nisipul în urma turiștilor, deoarece multe dintre gunoaiele lăsate ajung apoi în mare și ocean. Ai fi surprinsă de muntele de gunoaie ce se strânge anual din aceste zone și care lăsat așa ar afecta carapacea și stomacul broaștelor țestoase.
2. Evită folosirea plasticului
Dacă nu ai cum să te apropi în curând de o plajă, încă mai ai șanse să contribui la menținerea unui mediu curat prin controlarea cantității de deșeuri din plastic pe care o faci. În acest sens, poți evita folosirea pungilor de plastic, a sticlelor, paharelor, paielor, tacâmurilor și chiar să-ți iei fructe și legume proaspete, care nu sunt ambalate. Ca alternativă, poți folosi materiale biodegradabile și poți recicla aproape orice, iar cu ce nu se poate recicla, poți face cărămizi ecologice.
3. Evită chimicalele agresive
Încearcă să folosești detergenți de rufe sau vase și îngrășământ pentru flori eco-friendly sau măcar asigură-te că ce-ți rămâne arunci pe canalele potrivite, deoarece deșeurile toxice ajung adesea în apele curgătoare, apoi în mări și oceane, iar flora și fauna sunt grav afectate de această practică.
4. Stinge lumina
Dacă ține de tine, stinge orice lumină sau foc care nu-ți este absolut necesar, cu atât mai mult cele care pot fi văzute de pe plajă, din locurile unde își depun țestoasele ouăle. Acest punct include și să nu te duci pe plajă noaptea cu o lanternă sau dacă chiar trebuie să folosești una, încearcă să diminuezi lumina acoperind-o cu ceolofan roșu, deoarece țestoasele marine călătoresc ghidate de lumina lunii și cea artificială le perturbă călătoria, orientându-le în direcția greșită iar femelele se pot opri din făcut ouă.
5. Nu deranja cuiburile
Deși este în regulă să observi țestoasele în mediul lor natural, nu le sta în cale și nu încerca să ajuți la construirea cuibului decât dacă ai experiență în așa ceva sau ajutorul unui specialist, deoarece altfel riști să faci mai mult rău decât bine. Dacă ți se pare că o țestoasă este rănită, contactează urgent un veterinar. De asemenea, dacă deții o barcă, încearcă să eviți zonele unde stau broaștele țestoase și ai grijă când pescuiești să nu ajungi în zone interzise.
6. Donează asociațiilor de protecția animalelor
Există atât de multe asociații încât nu poți spune că nu ai de unde alege și unele dintre cele mai cunoscute la nivel mondial sunt World Wildlife Fund (WWF), See Turtles, 4ocean, Turtle Foundation, Save The Sea Turtle Foundation. Poți contribui lunar printr-o retragere directă și automată din contul tău, poți „adopta” și sponoriza întreținerea unui cuib sau poți face o colectă pentru oricare dintre ele. O altă metodă prin care poți contribui cu bani este să faci cumpărături de pe AmazonSmile, unde pe tine nu te costă nimic suplimentar, doar că o parte din costul produselor se redirecționează automat către protecția mediului.
7. Cumpără fructe de mare
Când cumperi fructe de mare sau pește, verifică să fie din surse autorizate și dacă este din mări și oceane să se fi făcut o înlocuire a lor în mediul natural.