Vedeti voi, nici mancarea nu s-a "simtit" prea bine, chiar daca nu era cel mai sanatos fel de mancare. Cartoful s-a suparat si a cam atacat peretii stomacului, hamburgerul s-a revoltat bolborosind toate cele prin burta, iar sucul le-a acaparat pe toate si a inceput sa devina acid, si la propriu si la figurat. Mancarea din stomacul ei era la fel de stresata ca ea si actiona intocmai! Oricum, Ina urca rapid in masina si nivelul de stres ia foc: invalmaseala din trafic si intarziatul la o sedinta importanta, amestecand parca cu o foarta centrifuga toate alimentele din stomac pana la descompunere. Dar durerile abia acum incep sa apara! Totusi, personajului nostru i se face sete pe drum, asa ca opreste si alege ce ii cade la indemana: cred ca stiti despre ce e vorba! Maroniu, acidulat si cu un gust demential de periculos! Ajunge intr-un final la sedinta si 'savureaza' si cafeaua de dupa-amiza! Pleaca de la serviciu, ajunge acasa si printre schimbat copil, facut salata si spalat vase, calcat rufe apuca sa deguste cate ceva. E clar, e obosita, agasata, suprasolicitata, nervoasa si tot ce mai vrei tu! Iar stomacul ei se simte la fel, silueta pe deplin resimte efectele acestor masuri rapide, fara cap, fara picioare din alimentatia ei! O durere ingrozitoare de stomac o posteaza pe scaunul medicului, fortata de imprejurari, nu de buna-voie, iar diagnosticul apare: ulcer gastric! Nimic nu suna de acum incolo mai bine ca "comfort food": mancarea simpla, fara bani multi, gatita cat mai putin si cat mai sanatos.
Noi ne-am gandit ca multe va aflati probabil in situatia Inei si ca este timpul sa luati masuri alimentare relaxante si anti-frustrare si anti-suprasolicitare.
De ce ai nevoie?
De o comoara! Pentru ca vrem meniuri care sa includa rasfaturi gustative, dar cu efecte miraculoase asupra dispozitiei noastre! Si anume un meniu "zen": o combinatie de alimente cu grasimi, cu carbohidrati si cu tryptophan, un amino-acid care ajuta la eliminarea de serotonina si melatonina, responsabile cu...fericirea!
Meniu 1:
Mic dejun energic: cafea si cereale integrale (alune faramitate, fructe uscate) cu lapte de soia
Gustare: 1 mar
Pranz: orez cu legume, si salata de legume verzi
Gustare: 1 banana
Cina: Tagliatelle cu somon, penne cu ardei, ciuperci si smantana
Meniu 2:
Mic dejun: Sandvis cu paine integrala si unt de arahide: o felie de paine din cereale integrala, unt de arahide, banana, stafide, putina scortisoara : un pahar de lapte degresat sau cafea
Gustare: o mana de alune
Pranz: friptura de curcan cu legume, salata de primavara
Gustare: 3-4 smochine
Cina: Paste al pesto cu busuioc, seminte de pin, ulei de masline
Meniu 3:
Mic dejun: 2 felii de paine neagra + putin unt + putina miere; un mar si o cafea
Gustare: cateva seminte de floarea soarelui sau de dovleac
Pranz: Peste la gratar cu salata (de rosii, cu salata verde, ceapa verde,
Gustare: un ceai de musetel + un fruct
Cina: piept de pui la gratar cu broccoli
Meniu 4:
Mic-dejun: 2 oua fierte, 2 felii mici de paine integrala, un pahar mare de lapte caldut,
Gstare: un mar + o banana (medii)
Pranz: Penne cu ardei, ciuperci si smantana si un strop de ulei de masline
Gustare: un ceai verde + o mana de nuci
Cina: o salata cu rosii, castraveti, frunze de salata, ceapa verde, masline, si bucati de branza
Meniu 5:
Mic-dejun: 2 felii paine integrala (prajite sau nu), o felie de somon, putina crema de branza si cateva felii de rosii; un pahar de lapte caldut, o cafea
Gustare: 3-4 smochine
Pranz: file de peste la gratar cu legume fierte (amestec de fasole, morcovi, conodpida, etc)
Gustare: un ceai verde
Cina: fasole verde sote + peste la cuptor; o salata verde cu lamaie
Poti bea o cana de lapte cald seara sau o mana de alune, nuci sau fistic (daca stii ca ai probleme cu somnul)
Meniu 6:
Mic-dejun: iaurt + o mini salata de fructe; o cafea
Gustare: un avocado
Pranz: muschi de vita la gratar cu orez; salata de varza alba
Gustare: o bucata de ananas sau 2-3 rondele din compot
Cina: o conserva de ton cu salata verde si boabe de porumb
Meniu 7:
Mic-dejun: cereale integrale cu lapte, o portocala, o cafea
Gustare: cateva migdale
Pranz: spanac cu piept de pui la gratar,
Gustare: 2 patratele de ciocolata amara
Cina: cartofi copti cu sare piper si patrunjel si un strop de ulei de masline, cu macrou la gratar, si eventual, salata verde cu multa lamaie...
Nu rata articolul saptamanii!
Un interviu-lectie despre succes, despre statutul femeii business in 1991 vs. 2010, despre rolul norocului in afaceri si citate motivationale aduse la rangul de reguli in business. Descopera o lectie de antreprenoriat cu autorul uneia dintre cele mai de succes afaceri de dupa 1989 - Aviad Meitar!