Iată în continuare cele mai răspândite mituri și cum să-ți protejezi pielea de acțiunea dăunătoare a factorilor agravanți, astfel încât să scapi cât mai repede de acnee.
1. Dieta nu infleunțează acneea - FALS
Unele cercetări mai vechi susțin că nu există nici o conexiune între dietă și acnee, dar studiile mai noi demonstrează exact opusul. De exemplu, zahărul stimulează producție de insulină și această supradoză cauzează acnee. Deci dacă te confrunți cu această problemă, evită alimentele cu un indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, sucurile, ciocolata și berea. Acneea mai poate apărea și din cauza hormonilor din lapte, care cresc secreția de sebum, ce astupă porii. Mănâncă alimente care te vor ajuta să să-ți păstrezi fața curată, precum:
1. cele cu un indice glicemic mic - pâine din făină integrală, caju, conopidă și castraveți
2. cele care conțin zinc - ouă, carne, ciuperci, fructe de mare
3. cele care conțin vitamina A - morocvi, salată și spanac
2. Fumatul agraveazxă acneea - PARȚIAL ADEVĂRAT
Acneea se vindecă mai lent dacă fumezi. Chiar dacă acesta este un obicei nociv și nu provoacă neapărat apariția unor leziuni noi, coșurile vor trece mult mai greu dacă fumezi, pentru că regenerarea pielii va fi îngreunată. Dacă renunți la tutun, vei observa o îmbunătățire în aspectul tenului tău, deoarece oxigenul va circula mai ușor.
3. Cosmeticele provoacă acneea - FALS
Doar unele cosmetice sunt dăunătoare pentru ten. Dacă folosești produse noncomedogenice, produse speciale pentru piele cu probleme, vei fi chiar protejată. Evită însă cosmeticele care conțin alcool și ulei, fiindcă alcoolul irită pielea, ceea ce face ca acneea să se răspândească , iar uleiul face pielea grasă și înfundă porii.
Cosmeticele ar trebui să conțină aloe, retinoli și peptide 10, care vindecă acneea și stimulează producția de colagen.
4. Soarele te scapă de acnee - FALS
Razele UV stimulează acțiunea glandelor sebacee și astfel apar noi leziuni, tocmai de aceea, dacă ai acnee, este interzis sa stai neprotejată la soare. Folosește o cremă cu protecție solară mare, special concepută pentru pielea cu probleme.
5. Stresul cauzează acneea - PARȚIAL ADEVĂRAT
Coșurile noi nu sunt un rezultat al stresului, dar dacă ai deja câteva, acesta poate înrăutăți situația, iar găurile sunt agravate și vindecarea semnelor post-acneice încetinită.
6. Dacă te speli mai des pe față, acneea va dispărea - FALS
Acneea, precum punctele negre, este cauzată de porii înfundați și excesul de sebuum, de aceea, multă lume consideră că dacă se spală mai des pe față va scăpa de coșuri, dar acneea nu se va diminua astfel. Spălatul riguros pe față doar va irita pielea și o va curăța numai superficial. Pentru a evita așa ceva, nu te freca cu prosopul ci doar tamponează zona udă. În plus, săpunurile cu sulfați usucă excesiv pielea.
7. Pasta de dinți te scapă de coșuri - PARȚIAL ADEVĂRAT
Pasta de dinți conține praf de copt, uleiuri esențiale, hidrogen peroxid, menthol și triclosan, care cu siguranță că usucă acneea, dar pot provoca și iritații ale pielii sensibile. Este mai bine să folosești un tratament pe bază de peroxid de benzoil, care este special anti-acneic.
7 mituri despre acnee
Acneea îți strică nu numai înfățișarea ci și buna dispoziție. Tratamentul antiacneic este strâns legat de câteva mituri, pe care dacă le crezi s-ar putea chiar să-ți agraveze starea.